Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιερές συμφωνίες κατά περίσταση
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιερές συμφωνίες κατά περίσταση

  • A-
  • A+

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια θα είναι καθαρή. Το λέει ο Γιούνκερ (έχει κάποια αξία ο λόγος του, όχι όμως σημαντική), το λέει ο Μοσκοβισί (ουδείς στις Βρυξέλλες τον αντιμετωπίζει ως υπολογίσιμο παράγοντα), το λέει όμως και η Μέρκελ (αυτή πρέπει να τη λάβεις υπόψη σου).

Δεν θα είναι βεβαίως τόσο καθαρή όσο θα ήθελε η κυβέρνηση, αφού και εποπτεία θα υπάρχει και τα περιθώρια για χαλάρωση της λιτότητας θα είναι στενά επειδή οι δανειστές-κηδεμόνες δεν εμπιστεύονται το ελληνικό πολιτικό σύστημα και φοβούνται πως αν αφεθεί χωρίς έλεγχο θα επιστρέψει στις φαύλες πρακτικές του παρελθόντος. Σ’ αυτές τις πρακτικές δηλαδή που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, για τις οποίες δεν είναι αθώοι οι εταίροι μας.

Τις έβλεπαν, τις ανέχονταν, για να μην πούμε ότι τις ενθάρρυναν αφού βοηθούσαν τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις τους να κάνουν τεράστιους τζίρους και να έχουν μεγάλα κέρδη από τους σπάταλους, τεμπέληδες και χαραμοφάηδες Ελληνες. Υπάρχει επίσης και η κυνική διάσταση του θέματος: η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τη βοήθεια δισεκατομμυρίων για τη διάσωση της Ελλάδας και έχει αποκομίσει, από το 2010, συνολικά περί τα 2,9 δισ. ευρώ από τους τόκους των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Αυτό προκύπτει από απάντηση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ερώτημα των Πρασίνων, όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οπότε, τα περί αλληλεγγύης χωρίς αντάλλαγμα είναι παραμυθάκια για να νανουρίζονται οι αφελείς τα κρύα βράδια του χειμώνα. Ο κακός λύκος ωφελήθηκε, όχι η Κοκκινοσκουφίτσα.

Την ίδια στιγμή η εγχώρια αντιπολίτευση σε όλες τις εκδοχές της και τα μέσα ενημέρωσης που την κανακεύουν, ελπίζοντας ότι όταν επιστρέψει η Δεξιά στην εξουσία τα δανεικά που έχουν πάρει θα γίνουν αγύριστα, ισχυρίζονται ότι τα περί καθαρής εξόδου είναι το μεγάλο ψέμα του Τσίπρα, η μεγάλη απάτη και κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο που περιέχει μέτρα χωρίς όμως χρήματα.

Αποφεύγουν πάντως να αποκαλέσουν ψεύτες και απατεώνες τους δανειστές (αν ο Τσίπρας είναι ψεύτης, τότε οι ξένοι που τον σιγοντάρουν τι είναι;) και περιορίζονται να εκφράζουν το παράπονό τους για την υποστήριξη που προσφέρουν στη «χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος».

Συμπεριφέρονται σαν τα μικρά κακομαθημένα παιδιά που χτυπιούνται όταν οι γονείς τους δεν ικανοποιούν τα καπρίτσια τους. Είναι σαν να λένε, κυρίως στο Βερολίνο, «μαζί βρίζαμε τον Τσίπρα, μαζί τον υπονομεύαμε, μαζί στήναμε σκευωρίες για να τον ρίξουμε, μαζί κινδυνολογούσαμε και σήμερα μας εγκαταλείπετε, μας πουλάτε». Η ερμηνεία αυτής της κατάστασης είναι αρμοδιότητα ψυχιάτρων.

Σήμερα, δεξιοί, νεοφιλελεύθεροι και κεντροαντιαριστεροί προτάσσουν τις πλευρές της συμφωνίας για τη μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020. Το γράφει η συμφωνία, λένε, άρα θα γίνουν. Οντως έτσι είναι.

Αλλάζουν οι συμφωνίες; «Οχι, είναι ιερές, ό,τι υπογράφεις πρέπει να το σεβαστείς, είναι ζήτημα εμπιστοσύνης», διαλαλούν οι κατά περίσταση θεσμολάγνοι. Κι όταν τους ρωτάς «γιατί δεν εφαρμόζονται οι συμφωνίες και οι συνθήκες στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και γιατί δεν τιμωρούνται οι χώρες που τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους;» σφυρίζουν κλέφτικα.

Οι συμφωνίες αλλάζουν όταν ακυρώνονται οι αιτίες που τις προκάλεσαν. Και στην περίπτωση των συντάξεων οι αιτίες που τις προκάλεσαν δεν υπάρχουν. Το ΔΝΤ επειδή πίστευε ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος στον οποίο είχαν συμφωνήσει ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαίοι εταίροι πίεσε να ενταχθούν στα προαπαιτούμενα η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου για λόγους ασφαλείας. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ακόμη μία φορά αποδείχτηκε λανθασμένη. Αν υπήρχε Νόμπελ αστοχίας θα το έπαιρνε πανηγυρικά.

Το πλεόνασμα είναι εκεί που το περίμεναν η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμησή του και γεννάται το ερώτημα: Με ποια οικονομική λογική θα επιβάλεις σε μια οικονομία που κάνει τα πρώτα δειλά βήματα ανάκαμψης ένα μέτρο κατάφωρα υφεσιακό;

Σε όποια σχολή σκέψης κι αν ανήκεις δεν μπορείς να επινοήσεις επιχειρήματα σοβαρά και πειστικά υπέρ του μέτρου. Εκτός αν έχεις τιμωρητική διάθεση και δεν σ’ ενδιαφέρουν τα οικονομικά μεγέθη παρά μόνον το τσαλάκωμα του συνομιλητή σου.

Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι της έχουν ζητήσει, έχει πετύχει και με το παραπάνω τους στόχους που της έχουν βάλει, έχει εισπράξει κολακευτικά σχόλια ακόμη και από γραφειοκράτες που δεν δίνουν ούτε του αγίου τους νερό, επιβάλλεται λοιπόν -όχι μόνο για εκλογικούς λόγους- να καταστρώσει ένα σχέδιο, να βρει συμμάχους και να προχωρήσει το φθινόπωρο σε επαναδιαπραγμάτευση για το θέμα των συντάξεων.

Είναι υποχρεωμένη, αν δεν πετύχει με το μαλακό αυτό που επιδιώκει, να πάει σε μονομερή ενέργεια. Αλλιώς, θα είναι εκτεθειμένη στους πολίτες που έχουν υποστεί τα περισσότερα δεινά την περίοδο των μνημονίων. Σ’ αυτούς δηλαδή που την ψήφισαν το 2015 δύο φορές. Και μάλιστα να το περάσει από τη Βουλή. Θα δούμε τότε τι θα κάνουν όσοι κόπτονται για τα συμφέροντα των φτωχών.

   

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Στο σημείο μηδέν
Υποκλίνεσαι στην πριαπική φαντασία τους και τρομάζεις με τον αμασκάρευτο φανατισμό τους. Ωστόσο, και πάλι τζίφος. Σήμερα είμαστε στο σημείο μηδέν. Στη μια πλευρά είναι ο δογματισμός των δανειστών και στην άλλη...
Στο σημείο μηδέν
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Μία γραμμή από κυβέρνηση και κόμματα
Επιμένουν οι δημοσιογράφοι και τα στελέχη της αντιπολίτευσης να ρωτούν με πιεστικό τρόπο υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν θα μειωθούν οι συντάξεις από 1.1.2019. Επιμένουν οι υπουργοί και οι βουλευτές του...
Μία γραμμή από κυβέρνηση και κόμματα
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ιδού μια λαμπρή ιδέα
Ρίχνω ιδέα: Να ζητήσει το ΔΝΤ να περάσει νόμος ότι η καταβολή μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν θα είναι υποχρεωτική για τους εργοδότες, ούτε τακτική, αλλά σε χρόνο που θα επιλέγουν οι ίδιοι. Ουρά θα κάνουν οι...
Ιδού μια λαμπρή ιδέα
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Η κυβέρνηση και η νέα Ρώμη
Στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης η υπόθεση έχει κολλήσει κυρίως στα εργασιακά. Το ΔΝΤ επιμένει φορτικά σε ρυθμίσεις τις οποίες καμία κυβέρνηση που θέλει να λέγεται αριστερή και ισχυρίζεται ότι ακολουθεί...
Η κυβέρνηση και η νέα Ρώμη
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Θέλει ο Τσίπρας να δραπετεύσει;
Δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να απαιτεί πρόωρες εκλογές αλλά για να κλείσουμε με την εκλογολογία: μία περίπτωση υπάρχει να πάμε σε πρόωρες εκλογές με απόφαση της κυβέρνησης. Να προκύψει σύγκρουση εφ’ όλης...
Θέλει ο Τσίπρας να δραπετεύσει;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Δεν περιγράφω άλλο...»
Αρχίζεις πια να αναρωτιέσαι για το τι συμβαίνει. Στο μυαλό σου μπαίνουν βέβηλες σκέψεις: «Μήπως ο Τόμσεν έγινε ξαφνικά ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως με το πες-πες κατάφερε ο Τσακαλώτος να τον πείσει; Αλλιώς δεν βγαίνει νόημα....
«Δεν περιγράφω άλλο...»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας