• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 26.8°C
  1 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 26.0°C
  1 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 26.5°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 27.0°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 25.6°C
  0 BF
  15%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 26.4°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.8°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  2 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 26.2°C
  1 BF
  17%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.8°C
  2 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 27.0°C
  1 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 22.1°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 26.2°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  12%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαχειριστής φραξιών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Κατά συνέπεια οι ψήφοι του μεσαίου χώρου είναι απολύτως διεκδικήσιμες από εμένα. Ενα κόμμα ψηφίζει ο καθένας στις εκλογές. Και εγώ δεν χαρίζω καμία ψήφο» (Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Βήμα», 13.5.2018).

Πώς σας φαίνεται ο πληθωρισμός του φουσκωμένου εγώ; Αλαζονεία; Αρχηγισμός παλαιάς κοπής; 

Περί αυτού πρόκειται, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν ξαφνιάζει. Κάπως έτσι μιλούν οι αρχηγοί των αστικών κομμάτων, μερικές φορές και οι επικεφαλής αριστερών κομμάτων.

Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που χρησιμοποιεί πάντα πρώτο πληθυντικό πρόσωπο είναι ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, αν και ενίοτε το παρακάνει. 

Είναι πράγματι αποφασιστικός ο ρόλος των ηγετών στα πολυσυλλεκτικά κόμματα. Χωρίς τέτοιες προσωπικότητες δύσκολα ένα κόμμα εξουσίας μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Αν μάλιστα είναι και χαρισματικές, με την έννοια ότι αναπτύσσουν σχέση πάθους με τα μέλη, τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους, τότε, όσο διαρκεί η ακτινοβολία τους, θα κυριαρχούν. Χαρισματικός δεν είναι μόνον ο μπαλκονάτος, αυτός δηλαδή που έχει ρητορική δεινότητα - κλισέ που είναι ευρέως διαδεδομένο. 

Αν ήταν έτσι ο Γεώργιος Παπανδρέου, για παράδειγμα, θα είχε περάσει στην Ιστορία ως μεγάλος ηγέτης (που δεν ήταν) και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν θα λογιζόταν ως ο πατριάρχης του μεταπολεμικού αστισμού (που είναι). Ο ένας ήταν ρήτορας, παρέσυρε τα πλήθη και παρασυρόταν απ' αυτά, ο άλλος σχεδόν αγοραφοβικός απέφευγε να εκτίθεται - είναι ο πολιτικός που έχει δώσει τις λιγότερες συνεντεύξεις. 

Ο ένας ήταν μόνον ευφυής αποφθεγματολόγος, ο άλλος είχε σχέδιο και το υπηρέτησε με σιδερένια πυγμή, μετερχόμενος μέσα ήκιστα δημοκρατικά (βολικά εκλογικά συστήματα) και κάποιες φορές κατάφωρα αντιδημοκρατικά (εκλογές βίας και νοθείας, παρακράτος).

Ακόμη και σήμερα, την εποχή της εικόνας, το προφανές προβάδισμα του Γεωργίου Παπανδρέου έναντι του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα εξανεμιζόταν γρήγορα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ούτε Γεώργιος Παπανδρέου ούτε Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στο μπαλκόνι δεν αποδίδει, στη Βουλή χάνει στο επίπεδο των εντυπώσεων, ωστόσο θα μπορούσε να περιορίσει τις συνέπειες αυτού του μειονεκτήματος αν διέθετε σχέδιο για το πού πρέπει να πάει η χώρα και ένα κόμμα σοβαρό, συμπαγές, αφοσιωμένο στην υπόθεση και έτοιμο να στηρίξει την προσπάθειά του.

Σ' ό,τι αφορά το σχέδιο, πολλά λέει για πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα, όμως επί της ουσίας πρόκειται για καχεκτικές γενικότητες.

Εκτός αν θεωρήσουμε πρόγραμμα τις υποσχέσεις για μείωση της ανεργίας στο 10% με τη δημιουργία 600.000 θέσεων εργασίας (πώς άραγε;), για επενδύσεις 100 δισ. ευρώ μέσα σε λίγα χρόνια (το «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» είναι εκποίηση), για θεαματική μείωση της φορολογίας (χωρίς πάντως να μας πληροφορεί από πού θα εξοικονομηθούν οι πόροι για να καλυφθεί το κενό).

Σχετικά με το κόμμα είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι διαχειριστής φραξιών. Με τους καραμανλικούς οι σχέσεις του είναι ψυχρές. Ο Αντ. Σαμαράς διά αντιπροσώπου (Αδωνις Γεωργιάδης) δίνει τον τόνο στον δημόσιο λόγο της Ν.Δ., υποχρεώνοντας ορισμένες φορές τον αρχηγό να κάνει πράγματα που δεν ταιριάζουν στο προφίλ ενός φιλελεύθερου κόμματος. 

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης έχει αστοχήσει και στην επιλογή των προσώπων που συγκροτούν το επιτελείο του. Μετριότητες, φανατικοί, γυρολόγοι, κόλακες. Καρέ της αποτυχίας. Τις εκλογές μπορεί να τις κερδίσει και πρόθυμους εταίρους μπορεί να βρει, αλλά... 

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
Κάποια στιγμή θα καλούνταν ο πρωθιερέας της Δεξιάς να αναμετρηθεί με τις συνέπειες των επιλογών του. Δεν είναι χθεσινός στην πολιτική, σε πολιτική οικογένεια μεγάλωσε, έζησε από κοντά τις περιπέτειες του...
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη
Αναρωτιούνται πολλοί γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επαναφέρει στην τάξη ή δεν απομακρύνει από την κυβέρνηση τον Αδωνι Γεωργιάδη. Η απάντηση δεν είναι εύκολη.
Η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Θέλει; Μπορεί; Τον συμφέρει;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να απομακρύνει και τον Κ. Χατζηδάκη, αφού θα καταργήσει τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων της Ν.Δ., προκειμένου να απαλλαγεί από τον Α. Γεωργιάδη, χωρίς όμως να...
Θέλει; Μπορεί; Τον συμφέρει;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Υπάρχει σχέδιο αποστασίας;
Θεωρίες συνωμοσίας: προσφιλές θέμα με πολλούς οπαδούς. Υπάρχουν ορισμένες συμπτώσεις που δεν μπορεί να είναι τυχαίες, ισχυρίζονται οι οπαδοί αυτών των θεωριών: Μπαίνουμε στον Ιούλιο. Ιούλιο του 1965 έγινε η...
Υπάρχει σχέδιο αποστασίας;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οι δελφίνοι καραδοκούν
Τελικώς η γραμμή «ούτε πολύ δεξιός ούτε πολύ φιλελεύθερος» που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά πολλά προβλήματα. Η αρχική σκέψη ήταν σωστή. Στα πολυσυλλεκτικά σχήματα πρέπει όλα τα ρεύματα να...
Οι δελφίνοι καραδοκούν
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Αφελής; Κυνικός; Ή μήπως αδιάφορος;
Ο Άδωνις Γεωργιάδης κρατάει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και μάλιστα με χοντροκομμένο τρόπο ένα θέμα, το οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθεί να απωθήσει στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης. Μήπως δεν...
Αφελής; Κυνικός; Ή μήπως αδιάφορος;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας