• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.4°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  0 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  3 BF
  74%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 21.5°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 19.2°C
  1 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 28.3°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 28.6°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  77%

Εκλογές γιατί «κινδυνεύει η πατρίς»!

 • A-
 • A+

Εκλογές για ακόμη μία φορά ζητούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά. Εχουν και προτίμηση όσον αφορά τον χρόνο.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. τις θέλει το φθινόπωρο, προφανώς για να μην πληγεί η τουριστική περίοδος και αφού θα έχει κλείσει η τελευταία αξιολόγηση.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τις θέλει εδώ και τώρα, πριν κλείσει η αξιολόγηση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει μια προεκλογική περίοδος στον τουρισμό -δηλαδή στη βαριά βιομηχανία της χώρας όπως όλα τα κόμματα παραδέχονται.

Στο μάθημα της υπευθυνότητας ο κ. Μητσοτάκης παίρνει καλύτερο βαθμό από την κ. Γεννηματά. Ωστόσο, και οι δύο είναι κάτω από τη βάση στο γενικότερο ζήτημα.

Και οι δανειστές (οι σωτήρες μας, σύμφωνα με το σκεπτικό της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και οι αγορές (αυτές που ούτε πρέπει ούτε μπορείς να τις αμφισβητήσεις, όπως διατυμπανίζουν η Δεξιά και η Σοσιαλδημοκρατία) δεν θέλουν παραβίαση της εκλογικής κανονικότητας γιατί προκαλείται πολιτική αστάθεια και ζημιώνεται η οικονομία.

Στο θέμα αυτό έχουμε μια σοβαρή απόκλιση από εκείνα που διακηρύσσουν τα δύο κόμματα.

Πόσο σημαντική είναι και τι ακριβώς προοιωνίζεται στην περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας ακολουθήσει τον δρόμο που του προτείνουν; Εδώ αρχίζουν τα ωραία. 

- Στελέχη της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ισχυρίζονται ότι η χρονική λήξη του τρίτου και πλέον επώδυνου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση δεν συνεπάγεται καθαρή έξοδο. Οι εκλογές επιβάλλονται γιατί η χώρα βαδίζει προς τον γκρεμό και η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση να αναλάβει δεσμεύσεις που θα υποθηκεύσουν το μέλλον της Ελλάδας. 

◼ Πρώτη μικρή λεπτομέρεια: Το τρίτο και πλέον επώδυνο Μνημόνιο, όπως λένε, το υπέγραψε μεν η κυβέρνηση, αλλά, για να μην ξεχνιόμαστε, το ψήφισαν με χέρια και με πόδια και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Το έχουν μετανιώσει; Αν πράγματι έχουν μετανιώσει, οφείλουν να πουν τι θα πράξουν αν έρθουν στα πράγματα. Θα επαναδιαπραγματευτούν τις πιο σκληρές ρυθμίσεις της συμφωνίας και θα προσπαθήσουν να πείσουν τους δανειστές; Αν δεν πειστούν οι εταίροι μας, τι θα κάνουν; Θα πετάξουν λευκή πετσέτα; Θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας, ακόμη κι αν καραδοκεί ο κίνδυνος της οριστικής ρήξης με τους δανειστές; 

 Δεύτερη μικρή λεπτομέρεια: Από πού συνάγουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση; Από τις δημοσκοπήσεις; Αστεία υπόθεση. Να μη θυμίσουμε πόσο έξω έπεσαν τα γκάλοπ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας τριετίας. Στις αστικές δημοκρατίες οι κυβερνήσεις πέφτουν στα Κοινοβούλια. Ας καταθέσουν πρόταση μομφής. Υπάρχει και η περίπτωση της αποστασίας. Ας το δοκιμάσουν. Ενίοτε οι κυβερνήσεις στις αστικές δημοκρατίες πέφτουν στους δρόμους από τις κινητοποιήσεις των πολιτών. Μπορούν να κινητοποιήσουν τον κόσμο τους; Τεχνογνωσία υπάρχει. Ας ρωτήσουν τους ομοδόξους τους στις χώρες της Λ. Αμερικής. Κάτι θα έχουν να τους πουν για τις διαδηλώσεις της κατσαρόλας. Θέλουν να τον κινητοποιήσουν; Ιδού η Ρόδος. 

- Κάνουν λόγο για προνομοθετημένα μέτρα με ταυτόχρονη επιτήρηση και σκληρή εποπτεία από τους εταίρους μας για πολλά χρόνια και αναφέρουν τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα και τις νέες μειώσεις στις συντάξεις. 

◼ Οχι λοιπόν στη νέα μείωση των συντάξεων (αν και την είχαν ψηφίσει), όχι στα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα (αυτοί, όπως προκύπτει από το διαβόητο mail Χαρδούβελη, είχαν δεχτεί ακόμη πιο δυσβάσταχτα), όχι στη σκληρή εποπτεία. Θαυμάσια.

Δικαιούμαι να υποθέσω ότι αν η κυβέρνηση ζητήσει από τους δανειστές να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο και να αναθεωρηθούν τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα βάλουν πλάτη;

Δικαιούμαι επίσης να υποθέσω πως αν η κυβέρνηση σκοντάψει στην άρνηση των εταίρων και αποφασίσει να πάει σε μονομερείς ενέργειες η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν θα την κατηγορήσουν για απερίσκεπτες και τυχοδιωκτικές ενέργειες;

Νομίζω πως δικαιούμαι, γιατί αυτό επιτάσσει η λογική. Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία για να διαμορφωθεί η «εθνική γραμμή» που, όπως λέει στην επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής η κ. Γεννηματά, έχει ανάγκη ο τόπος. Χωρίς όμως πρόωρες εκλογές!

Δεν τολμώ να κάνω την ανίερη σκέψη ότι η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απλώς πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και πως το μόνο που επιθυμούν είναι να επιστρέψουν στην εξουσία, να θέσουν στην κυκλοφορία ξανά το γνωστό παραμύθι ότι παρέλαβαν καμένη γη και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα είναι σε θέση να κάνουν ό,τι είχαν υποσχεθεί. Μακριά από μένα το βέβηλο ερώτημα! 

◼ Για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας: Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Φ. Γεννηματά θέλουν εκλογές όχι γιατί «κινδυνεύει η Ελλάς», αλλά γιατί αντιμετωπίζουν εσωκομματικά προβλήματα (διαφορετικής φύσεως αλλά εξίσου ενοχλητικά) και, το κυριότερο, γιατί τα κόμματά τους είναι περικυκλωμένα από σκάνδαλα -κάποια είναι ήδη εδώ, κάποια θα σκάσουν σύντομα. Είναι λογικό να βιάζονται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Τι πας και θυμάσαι τώρα!
Το άρθρο του Αντ. Σαμαρά στην «Καθημερινή» προκάλεσε προβλήματα και στη Νέα Δημοκρατία και στο Κίνημα Αλλαγής. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την πρόταση του πρώην...
Τι πας και θυμάσαι τώρα!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Το χάσμα μεγαλώνει
Η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να συμφωνούν στο αίτημα για πρόωρες εκλογές και στην περιγραφή της οικονομικής κατάστασης, ωστόσο η συνεργασία τους στο κυβερνητικό επίπεδο μετά τις εκλογές,...
Το χάσμα μεγαλώνει
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Σκάνδαλο το 1989, σκάνδαλο το 2018
Το 1989 δεν ήταν μια μεγάλη παρένθεση, με δόλιες στοχεύσεις και απόνερα που λιμνάζουν μέχρι σήμερα στην κανονικότητα της πολιτικής ζωής. Δεν θα το διαγράψουμε από την ιστορία της Μεταπολίτευσης ούτε θα το...
Σκάνδαλο το 1989, σκάνδαλο το 2018
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Σε ρόλο γεφυροποιού
Απευθυνόμενος ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είπε: «Ο χώρος που εκπροσωπείς ήταν ο ιστορικός αντίπαλος της Ν.Δ., όμως η εθνική ανάγκη μάς έφερε πλάι πλάι,...
Σε ρόλο γεφυροποιού
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Ουδέποτε με τη Νέα Δημοκρατία»
Για να συμβάλω στον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. γύρω από το επίμαχο θέμα, παραθέτω ένα στοιχείο πάνω στο οποίο έπεσα διαβάζοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συλλογική δουλειά «ΠΑΣΟΚ...
«Ουδέποτε με τη Νέα Δημοκρατία»
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οταν η σιωπή είναι συνενοχή
​Ποια είναι η φράση που «συχνάζει» περισσότερο από πολλές άλλες στις δημόσιες παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ξέρω, θα πείτε, το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Το καταθέτει τρεις φορές την εβδομάδα εδώ και...
Οταν η σιωπή είναι συνενοχή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας