Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ωδίνες

Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

Ωδίνες

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Εμείς εδώ ασχολούμαστε με το Μακεδονικό προτείνοντας ονόματα της αρεσκείας μας και δημοψηφίσματα για να αποφασίσουν οι Ελληνες πώς θα λέγονται οι γείτονες, στη Γερμανία αναζητούν τρόπους προκειμένου να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει μετά τις εκλογές.

Ως γνωστόν όταν φτερνίζεται η Γερμανία πουντιάζει η Ευρώπη. Τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει στην Ε.Ε χωρίς τη συμμετοχή (για την ακρίβεια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη) της Γερμανίας. Δυστυχώς.

Ολοι πάντως κάνουν υπομονή. Περιμένουν να καταλήξουν κάπου οι διαπραγματεύσεις. Δεν πιέζουν στα φανερά δίνοντας χρόνο στις συζητήσεις.

Κάτι φυσικά που δεν θα έκαναν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Γερμανίας αν κάτι ανάλογο συνέβαινε σε άλλη χώρα, ακόμη και στη Γαλλία.

Θα απαιτούσαν γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ανοιχτά θέματα και θα σύστηναν με γλώσσα κάθε άλλο παρά διπλωματική να απορριφθούν οι σκέψεις για νέα προσφυγή στις κάλπες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι σε δύσκολη θέση. Η ηγεσία τους προσπαθεί με συνεχείς ελιγμούς να πείσει και τα μέλη και το εκλογικό ακροατήριο ότι η δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού είναι για το καλό του κόμματος και των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης που μάχονται κατά της λιτότητας και θέλουν αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της Ε.Ε., για να γίνει αυτό που περιγράφει ο Τομά Πικετί στο άρθρο του στη «Μοντ»: «Μια ευρεία πνευματική και πολιτική επανίδρυση, καθώς κι ένας πραγματικός εκδημοκρατισμός των ευρωπαϊκών θεσμών».

Η νεολαία και σημαντικές περιφερειακές οργανώσεις πάντως δεν πανηγυρίζουν με τη συμφωνία επί της αρχής που εγκρίθηκε από τις αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων.

Οι διαφωνούντες χωρίς να προτείνουν ευθέως εκλογές (τα γκάλοπ άλλωστε δεν είναι θετικά), ζητούν να περιληφθούν στη συμφωνία περισσότερα μέτρα σοσιαλδημοκρατικού περιεχομένου και να είναι σαφέστερες οι δεσμεύσεις της Χριστιανοδημοκρατίας στο ζήτημα των αλλαγών στην Ευρώπη, πιο κοντά δηλαδή στις ιδέες του Μακρόν.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του SPD κλιμακώνονται και απ’ ό,τι φαίνεται το θέμα θα κριθεί στην έκτακτη διάσκεψη που θα γίνει την Κυριακή στη Βόνη, ενώ υπάρχει και η περίπτωση να κληθούν να αποφασίσουν τα μέλη (300.000) με δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή η συμφωνία περνάει χωρίς εντάσεις από τα κομματικά όργανα των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών, στελέχη των οποίων δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμιά αλλαγή στο πλαίσιο πολιτικής και καταγγέλλουν τους Σοσιαλδημοκράτες για ανευθυνότητα.

Η πρόθεσή τους είναι να χρεώσουν στο SPD την ακύρωση της συμφωνίας και τις νέες εκλογές, αφού το ενδεχόμενο να προκριθεί το μοντέλο της κυβέρνησης μειοψηφίας (θα βόλευε τους Σοσιαλδημοκράτες) δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Οποια κι αν είναι η απόφαση (μεγάλος συνασπισμός ή νέες εκλογές) και σε όποιο επίπεδο κι αν ληφθεί (διάσκεψη, έκτακτο συνέδριο, δημοψήφισμα) το SPD θα εμφανιστεί την επόμενη μέρα διχασμένο.

Σε τέτοιου τύπου καταστάσεις όπου τα διλήμματα και για το κόμμα (υπαρξιακά) και για τη χώρα (σχέση με την Ευρώπη) κυριαρχούν, είναι καθοριστικός ο ρόλος των ηγεσιών. Η σημερινή ηγεσία (Σουλτς) και πολύ περισσότερο η χτεσινή (Γκάμπριελ) δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Ανάγωγα

Βουλευτές εκλεγμένοι με συγκεκριμένο κόμμα διαφωνούν με το κόμμα τους για διάφορους λόγους, ανεξαρτητοποιούνται, μένουν άστεγοι για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια εντάσσονται σε άλλο κόμμα. Το κακόγουστο σίριαλ με τον τίτλο «Κουβαλητές εδρών» συνεχίζεται.

[ad-slot]

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Θα πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους;
Εχουμε να κάνουμε με ολοκληρωμένο σχέδιο -προετοιμασμένο από καιρό- το οποίο η ηγεσία του SPD, έχοντας αποφασίσει τούτη τη φορά να πουλήσει πολύ...
Θα πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ασπρα αρνάκια... με νύχια γαμψά
Σήμερα, λέω, να κάνουμε μια πρόχειρη αναδρομή. Να θυμηθούμε τι έλεγαν ορισμένοι πριν από λίγο καιρό για τα μνημόνια, τον ρόλο της Ευρώπης, τη...
Ασπρα αρνάκια... με νύχια γαμψά
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Εξημερώνεται ο καπιταλισμός;
Μπορεί να αναπτυχθεί ένα κίνημα το οποίο θα θέσει, όχι πια μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε περιφερειακό (Ευρώπη), ως στόχο του την εξημέρωση του...
Εξημερώνεται ο καπιταλισμός;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ηταν στραβό το κλήμα....
Η τρικομματική κυβέρνηση στη Γερμανία δεν πάει καλά. Καθόλου καλά για την ακρίβεια. Tο κλήμα ήταν από την αρχή στραβό. Οι σοσιαλδημοκράτες μπήκαν στο...
Ηταν στραβό το κλήμα....
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Λιτότητα κι όποιος αντέξει
Η Γερμανία μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση «στη λιτότητα επιμένει». Σιγά που θα ακύρωνε η...
Λιτότητα κι όποιος αντέξει