• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 13.4°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.4°C / 10.5°C
  0 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 8.0°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 11.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.1°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 11.7°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 8.5°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 13.0°C
  1 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  4 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 7.5°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  2 BF
  76%
Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

Ωδίνες

 • A-
 • A+

Εμείς εδώ ασχολούμαστε με το Μακεδονικό προτείνοντας ονόματα της αρεσκείας μας και δημοψηφίσματα για να αποφασίσουν οι Ελληνες πώς θα λέγονται οι γείτονες, στη Γερμανία αναζητούν τρόπους προκειμένου να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει μετά τις εκλογές.

Ως γνωστόν όταν φτερνίζεται η Γερμανία πουντιάζει η Ευρώπη. Τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει στην Ε.Ε χωρίς τη συμμετοχή (για την ακρίβεια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη) της Γερμανίας. Δυστυχώς.

Ολοι πάντως κάνουν υπομονή. Περιμένουν να καταλήξουν κάπου οι διαπραγματεύσεις. Δεν πιέζουν στα φανερά δίνοντας χρόνο στις συζητήσεις.

Κάτι φυσικά που δεν θα έκαναν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Γερμανίας αν κάτι ανάλογο συνέβαινε σε άλλη χώρα, ακόμη και στη Γαλλία.

Θα απαιτούσαν γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ανοιχτά θέματα και θα σύστηναν με γλώσσα κάθε άλλο παρά διπλωματική να απορριφθούν οι σκέψεις για νέα προσφυγή στις κάλπες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι σε δύσκολη θέση. Η ηγεσία τους προσπαθεί με συνεχείς ελιγμούς να πείσει και τα μέλη και το εκλογικό ακροατήριο ότι η δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού είναι για το καλό του κόμματος και των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης που μάχονται κατά της λιτότητας και θέλουν αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της Ε.Ε., για να γίνει αυτό που περιγράφει ο Τομά Πικετί στο άρθρο του στη «Μοντ»: «Μια ευρεία πνευματική και πολιτική επανίδρυση, καθώς κι ένας πραγματικός εκδημοκρατισμός των ευρωπαϊκών θεσμών».

Η νεολαία και σημαντικές περιφερειακές οργανώσεις πάντως δεν πανηγυρίζουν με τη συμφωνία επί της αρχής που εγκρίθηκε από τις αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων.

Οι διαφωνούντες χωρίς να προτείνουν ευθέως εκλογές (τα γκάλοπ άλλωστε δεν είναι θετικά), ζητούν να περιληφθούν στη συμφωνία περισσότερα μέτρα σοσιαλδημοκρατικού περιεχομένου και να είναι σαφέστερες οι δεσμεύσεις της Χριστιανοδημοκρατίας στο ζήτημα των αλλαγών στην Ευρώπη, πιο κοντά δηλαδή στις ιδέες του Μακρόν.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του SPD κλιμακώνονται και απ’ ό,τι φαίνεται το θέμα θα κριθεί στην έκτακτη διάσκεψη που θα γίνει την Κυριακή στη Βόνη, ενώ υπάρχει και η περίπτωση να κληθούν να αποφασίσουν τα μέλη (300.000) με δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή η συμφωνία περνάει χωρίς εντάσεις από τα κομματικά όργανα των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών, στελέχη των οποίων δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμιά αλλαγή στο πλαίσιο πολιτικής και καταγγέλλουν τους Σοσιαλδημοκράτες για ανευθυνότητα.

Η πρόθεσή τους είναι να χρεώσουν στο SPD την ακύρωση της συμφωνίας και τις νέες εκλογές, αφού το ενδεχόμενο να προκριθεί το μοντέλο της κυβέρνησης μειοψηφίας (θα βόλευε τους Σοσιαλδημοκράτες) δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Οποια κι αν είναι η απόφαση (μεγάλος συνασπισμός ή νέες εκλογές) και σε όποιο επίπεδο κι αν ληφθεί (διάσκεψη, έκτακτο συνέδριο, δημοψήφισμα) το SPD θα εμφανιστεί την επόμενη μέρα διχασμένο.

Σε τέτοιου τύπου καταστάσεις όπου τα διλήμματα και για το κόμμα (υπαρξιακά) και για τη χώρα (σχέση με την Ευρώπη) κυριαρχούν, είναι καθοριστικός ο ρόλος των ηγεσιών. Η σημερινή ηγεσία (Σουλτς) και πολύ περισσότερο η χτεσινή (Γκάμπριελ) δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Ανάγωγα

Βουλευτές εκλεγμένοι με συγκεκριμένο κόμμα διαφωνούν με το κόμμα τους για διάφορους λόγους, ανεξαρτητοποιούνται, μένουν άστεγοι για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια εντάσσονται σε άλλο κόμμα. Το κακόγουστο σίριαλ με τον τίτλο «Κουβαλητές εδρών» συνεχίζεται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Θα πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους;
Εχουμε να κάνουμε με ολοκληρωμένο σχέδιο -προετοιμασμένο από καιρό- το οποίο η ηγεσία του SPD, έχοντας αποφασίσει τούτη τη φορά να πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της για να δεχθεί να μπει στον μεγάλο...
Θα πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ασπρα αρνάκια... με νύχια γαμψά
Σήμερα, λέω, να κάνουμε μια πρόχειρη αναδρομή. Να θυμηθούμε τι έλεγαν ορισμένοι πριν από λίγο καιρό για τα μνημόνια, τον ρόλο της Ευρώπης, τη Γερμανία και να δούμε τι λένε τώρα. Δεν έχει περάσει δα και ένας...
Ασπρα αρνάκια... με νύχια γαμψά
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Εξημερώνεται ο καπιταλισμός;
Μπορεί να αναπτυχθεί ένα κίνημα το οποίο θα θέσει, όχι πια μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε περιφερειακό (Ευρώπη), ως στόχο του την εξημέρωση του καπιταλισμού; Πολλοί πάντως, παρατηρώντας τις τάσεις στα...
Εξημερώνεται ο καπιταλισμός;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ηταν στραβό το κλήμα....
Η τρικομματική κυβέρνηση στη Γερμανία δεν πάει καλά. Καθόλου καλά για την ακρίβεια. Tο κλήμα ήταν από την αρχή στραβό. Οι σοσιαλδημοκράτες μπήκαν στο σχήμα χωρίς ενθουσιασμό. Το κόμμα ήταν διχασμένο. Πολλά...
Ηταν στραβό το κλήμα....
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Πράγματα που λέγονται, αλλά δεν γίνονται
Το ρεπορτάζ της FAZ είναι ακριβές. Δεν χρειαζόμασταν τη γερμανική εφημερίδα για να εμπεδώσουμε εδώ στην Ψωροκώσταινα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ειλικρινής στον δημόσιο λόγο του. Είναι υποχρεωμένος να...
Πράγματα που λέγονται, αλλά δεν γίνονται
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Λιτότητα κι όποιος αντέξει
Η Γερμανία μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση «στη λιτότητα επιμένει». Σιγά που θα ακύρωνε η πολιτική ηγεσία της τη στρατηγική που την κατέστησε αφεντικό στην...
Λιτότητα κι όποιος αντέξει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας