• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.3°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.2°C
  7 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.0°C / 8.2°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.2°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.5°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.5°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  8 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  7 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 5.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 6.0°C
  3 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.1°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.9°C
  4 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  84%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μονομερείς ενέργειες

 • A-
 • A+

Τελειώνουμε με τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, η χώρα επιτέλους απαλλάσσεται από τα δεσμά της επιτροπείας και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Αυτό είναι, σε γενικές γραμμές, το επιχείρημα της κυβέρνησης. Οι πολίτες, αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις (σ’ αυτό το πεδίο καταγράφουν με ακρίβεια την πραγματικότητα), παραμένουν απαισιόδοξοι (το τελευταίο διάστημα συγκρατημένα) και για τις προοπτικές της οικονομίας και για την προσωπική πορεία τους.

Δικαιολογημένα είναι επιφυλακτικοί. Θέλουν να ελπίζουν, αλλά φοβούνται τη διάψευση. Ακούνε από τους αξιωματούχους ότι οι αριθμοί βελτιώνονται, διαβάζουν τα επαινετικά σχόλια των δανειστών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ωστόσο η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη με εμφατικό τρόπο στην καθημερινότητά τους.

Η χώρα χρειάζεται ένα ελκυστικό αφήγημα για να βγει από τον μίζερο κύκλο της εσωστρέφειας. Ενα σχέδιο που δεν θα εξαντλείται σε εξωραϊσμούς και προπαγανδιστικά τερτίπια.

Αυτά θα καταρρεύσουν παταγωδώς, όταν θα έρθουν σε επαφή με τη δύστροπη πραγματικότητα. Χρειάζεται ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει δύσκολες αλήθειες και φιλόδοξους στόχους, το οποίο θα υπηρετήσει μια κυβέρνηση που δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με ό,τι κρατά την Ελλάδα αιχμάλωτη στη μέγκενη της λιτότητας, του υπέρογκου και μη διαχειρίσιμου χρέους.

Κι αυτοί που επιμένουν στη διατήρηση του καθεστώτος της λιτότητας και αρνούνται πεισματικά να δεχτούν την αναδιάρθρωση του χρέους είναι οι δανειστές. Σ’ αυτή τη φάση, πάντως, η κυβέρνηση έχει ορισμένα πλεονεκτήματα που δεν είχαν ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε η ίδια όταν ξεκινούσε, τον Ιανουάριο του 2015, την προσπάθειά της με πολλές προσδοκίες και μπόλικες αυταπάτες.

Εχει πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από τους στόχους, γελοιοποιώντας τις προβλέψεις των σκιτζήδων του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής τεχνοκρατίας. Εχει καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά μεγέθη. Προώθησε σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν από την εποχή του πρώτου μνημονίου.

Η ανεργία μειώνεται αργά αλλά σταθερά, οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας, το κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλάζει, οι πρώτες ελεγχόμενες και περιφρουρημένες έξοδοι για δανεισμό ήταν επιτυχείς, τα ομόλογα έχουν πιάσει τις τιμές του 2006, οι οπαδοί του Grexit στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν αποσυρθεί στις πίσω γραμμές, το ελληνικό πρόβλημα δεν απασχολεί πια τα όργανα του ευρωπαϊκού συστήματος.

Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, το πορτογαλικό παράδειγμα που αμφισβήτησε στην πράξη τις ντιρεκτίβες των οικονομικών ελίτ και της τραπεζοκρατίας αντέχει παρά τις τρικλοποδιές του Βερολίνου και των πρόθυμων συμμάχων του και η κινητικότητα Μακρόν σε συνδυασμό με το πρόβλημα διακυβέρνησης που αντιμετωπίζει η Γερμανία δίνει χώρο και χρόνο στις δυνάμεις που μάχονται εναντίον της λιτότητας και ζητούν αλλαγές στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης να διεκδικήσουν και να πετύχουν ορισμένα πράγματα.

Η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Χτίζοντας τις κατάλληλες συμμαχίες στην Ε.Ε., αξιοποιώντας με επιδέξιο τρόπο τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό των δανειστών, αποφεύγοντας τους μαξιμαλισμούς, απορρίπτοντας τις φοβικές λογικές της υπακοής στις αξιώσεις των θεσμών και καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, οφείλει να αγωνιστεί για:

 • -Την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τα σημερινά επίπεδα είναι εξευτελιστικά και δεν περιποιούν τιμή σε μια κυβέρνηση που δηλώνει αριστερή και λέει ότι νοιάζεται για την προστασία των φτωχών στρωμάτων. Οι επιδοματικές πολιτικές δεν συνιστούν λύση. Μπάλωμα είναι.
 • -Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τα οκτώ χρόνια του μνημονίου, οι εργαζόμενοι έχουν δεχθεί βαριά πλήγματα στα εισοδήματά τους και είναι τελείως ανίσχυροι απέναντι στις επιθέσεις της εργοδοσίας. Αυτονόητα σε άλλες περιόδους δικαιώματα της εργασίας έχουν καταστρατηγηθεί. Μια κυβέρνηση που υπερηφανεύεται για την ταξική μεροληψία της, δεν μπορεί να ανέχεται τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης.
 • -Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η φοροδοτική ικανότητά τους έχει εξαντληθεί. Δεν υπάρχει άλλο λίπος σ’ αυτές τις ομάδες, το μαχαίρι έχει μπει στο κόκαλο.
 • -Τη μείωση των εξωφρενικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Τα μεγέθη που προβλέπονται στη συμφωνία δεν είναι μόνο άπιαστα (δεν υπάρχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο), είναι επίσης θανατηφόρα για την ελληνική οικονομία.
 • -Την κατάργηση των δεσμεύσεων για μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων από το 2019. Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας υφεσιακά. Τώρα που κάτι αρχίζει να κινείται στην περιοχή της κατανάλωσης αυτές οι ρυθμίσεις θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Μόνο δογματικοί νεοφιλελεύθεροι θεωρούν ότι θα βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει ουσιαστικά και να μπει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης.

Καραδοκεί ο αντίλογος: Ωραία όλα αυτά, αλλά οι δανειστές θα επικαλεστούν τις υπογραφές. Οπως έχει αποδειχτεί, η τήρηση των συμφωνιών είναι υπόθεση του συσχετισμού δυνάμεων. Οταν ο συσχετισμός αλλάζει, οι συμφωνίες ανατρέπονται. Στην περίπτωση, πάντως, που η κυβέρνηση συναντήσει τοίχο στην προσπάθειά της να πετύχει τα παραπάνω, υπάρχουν και οι μονομερείς ενέργειες. Για να δούμε στην πράξη αν τα περί τέλους της αυστηρής επιτροπείας έχουν βάση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Θυμωμένη και μπερδεμένη η κοινωνία
Οι διαδηλώσεις κατά του ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι μαζικές, είναι δυναμικές, αντέχουν, έχουν καθαρό, τακτικό στόχο, χωρίς όμως σαφή εναλλακτική πρόταση στις δεδομένες συνθήκες και, κυρίως, με...
Θυμωμένη και μπερδεμένη η κοινωνία
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Μια δύσκολη υπόθεση
Αν υπάρχουν ακόμη αφελείς, που πιστεύουν ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται σχεδόν παντού στην Ευρώπη είναι για το καλό όλων των πολιτών δεν έχουν παρά να ρίξουν μια γρήγορη ματιά στις τοποθετήσεις των...
Μια δύσκολη υπόθεση
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ελπίζοντας για το αυτονόητο
Διαμορφώνεται ένα συμπαγές μέτωπο (κυβέρνηση, Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ.) εναντίον της μείωσης των συντάξεων, το οποίο σύμφωνα με τις δημόσιες δεσμεύσεις και των τριών μελών του είναι αποφασισμένο να μην υποχωρήσει....
Ελπίζοντας για το αυτονόητο
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Παράδεισος ή Κόλαση;
Από τον χώρο της αντιπολίτευσης ξεχώρισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Κράτησε ίσες αποστάσεις από τη θριαμβολογία της κυβέρνησης και από την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι το...
Παράδεισος ή Κόλαση;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Μία γραμμή από κυβέρνηση και κόμματα
Επιμένουν οι δημοσιογράφοι και τα στελέχη της αντιπολίτευσης να ρωτούν με πιεστικό τρόπο υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν θα μειωθούν οι συντάξεις από 1.1.2019. Επιμένουν οι υπουργοί και οι βουλευτές του...
Μία γραμμή από κυβέρνηση και κόμματα
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Εκεί που δεν πιάνει μελάνι!
Τελικώς, το ΔΝΤ ούτε φεύγει ούτε μένει. Για την ακρίβεια είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω. Οι Ευρωπαίοι, όπου γούσταραν, το «έγραψαν» εκεί που δεν πιάνει μελάνι (χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα). Η...
Εκεί που δεν πιάνει μελάνι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας