• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.8°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 10.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 9.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 12.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.3°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 9.5°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.8°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 7.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  70%
EUROKINISSI

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία...

 • A-
 • A+

Οι εργασιακές σχέσεις θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Το τι θέλουν οι δανειστές (ΔΝΤ) είναι γνωστό. Το τι θέλει να αποφύγει η ελληνική πλευρά είναι επίσης γνωστό. Το τι επιθυμούν οι εργοδοτικές οργανώσεις –αυτές που εκπροσωπούνται από τον ΣΕΒ– το ξέρουμε.

Στόχος τους είναι να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον στους εργασιακούς χώρους πολύ φιλικό για τα συμφέροντά τους. Να κάνουν απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες, να μειώσουν το κόστος των αποζημιώσεων, να επιβληθεί χωρίς αστερίσκους το μοντέλο των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, να καταργηθούν οι ενδιάμεσοι μηχανισμοί που ασχολούνται με την επίλυση διαφορών και να περιοριστεί στα όρια της εξαφάνισης το δικαίωμα των εργαζομένων να προκηρύσσουν απεργία.

Η σχέση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία είναι από τη φύση της ετεροβαρής, η ισορροπία που υπήρχε στην Ευρώπη τη «χρυσή περίοδο» της σοσιαλδημοκρατίας έχει ανατραπεί και σήμερα ο νεοφιλελευθερισμός προσπαθεί να εξαλείψει ό,τι προστατεύει στοιχειωδώς τους εργαζόμενους.

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της παραγωγικότητας (η απληστία μεταμφιεσμένη) οι οικονομικές ελίτ προωθούν πολιτικές που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους χωρίς φωνή. Οι διαφορετικές απόψεις που κατατίθενται χαρακτηρίζονται παρωχημένες, αντιπαραγωγικές και φυσικά λαϊκιστικές.

Το λέει καθαρά ο ΣΕΒ: «Η επαναφορά εργασιακών ρυθμίσεων που ίσχυαν πριν από την κρίση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε έξοδο από την ύφεση. Θα οδηγήσουν, αντιθέτως, σε δυσκολότερη επίτευξη της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, σε απώθηση ξένων επενδύσεων, με δυσμενείς επιπτώσεις για το μέλλον της οικονομίας μας». Το λέει επίσης και ο αρχηγός της Ν.Δ., ο οποίος ταυτίζεται πλήρως με τις προτάσεις του ΔΝΤ στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων.

Και η Ευρώπη; Αυτή στην αρχή κρύφτηκε πίσω από τη λογική «να εφαρμοστούν οι βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες», διατύπωσε κάποιες γενικές αρχές του τύπου «ανάπτυξη για όλους με κοινωνική δικαιοσύνη», όμως οι εκπρόσωποί της στους θεσμούς παρέμεναν βουβοί, όταν το ΔΝΤ πίεζε για να περάσουν οι σκληρές θέσεις του.

Το κλίμα στην Ευρώπη δεν ευνοεί την ελληνική κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να την στηρίξουν και έχουν κάποιο διαπραγματευτικό εκτόπισμα είτε έχουν κάνει τις αλλαγές στο εργασιακό πεδίο (Ιταλία) είτε τις έχουν δρομολογήσει (Γαλλία).

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Παντοάν στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» (18.9.2017) το είπε κομψά: «Το Jobs Act [ο νόμος για την Απασχόληση που ψηφίστηκε επί Ρέντσι] έφερε μια ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και της ανάγκης των εργοδοτών να προσαρμόζουν την παραγωγή στη ζήτηση. Το καταφέραμε αυτό καταργώντας διάφορες άχρηστες αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας».

Ο αρχιτέκτονας της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία πρόεδρος Μακρόν χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «τεμπέληδες, κυνικούς, εξτρεμιστές», σημειώνοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι η φωνή του δρόμου».

Το κακό είναι ότι ο «δρόμος» (ο φόβος των... Μακρόν), αυτός που, όπως είπε ο Μελανσόν, έδιωξε τους βασιλιάδες και τους ναζί, αλλού είναι διασπασμένος, αλλού άφαντος και αλλού περιορίζεται στην έκδοση ανακοινώσεων και στη διοργάνωση δίωρων συμβολικών καταλήψεων.

Ανάγωγα

Οι μαρξιστές όλων των αποχρώσεων (λενινιστές, τροτσκιστές, μαοϊκοί, ελευθεριακοί) λένε ότι τα αστικά κόμματα εκφράζουν και υπηρετούν τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών. Παρακολουθώντας χτες τη διαδικασία στη Βουλή και ακούγοντας τις τοποθετήσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τους έδωσα δίκιο βουνό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Επιτάχυνση, αλλιώς χανόμαστε...
​Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σταματήσουν την παροχολογία. Με αφορμή τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι «το...
Επιτάχυνση, αλλιώς χανόμαστε...
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Προς Θεού, μη γίνουμε Αργεντινή!
Ο Θ. Φέσσας δεν είναι τόσο ταξικά μεροληπτικός όσο νομίζετε. Ο άνθρωπος προτείνει «να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να θιγεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής...
Προς Θεού, μη γίνουμε Αργεντινή!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Σε άλλο μήκος κύματος
Η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του ΣΕΒ με θέμα τις θέσεις των βιομηχάνων για τις εργασιακές σχέσεις. Οι θέσεις της ΔΑΚΕ είναι σε ευθεία αντίθεση με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά και...
Σε άλλο μήκος κύματος
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Στα εργασιακά το νέο μέτωπο
Η ανάσα που παίρνει η κυβέρνηση με την αξιολόγηση έχει ημερομηνία λήξεως. Το φθινόπωρο θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τις προθέσεις του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τον βαθμό της συμμετοχής του στο πρόγραμμα. Το...
Στα εργασιακά το νέο μέτωπο
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Κοινωνικός αυτοματισμός
Η επίμονη πίεση του ΔΝΤ να περάσουν οι ομαδικές απολύσεις, να μην επιστρέψουμε στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων και να ψηφιστεί συνδικαλιστικός νόμος που θα ρυθμίζει τα θέματα των απεργιών έχει φανατικούς...
Κοινωνικός αυτοματισμός
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Απογοητεύτηκαν; Εμείς να δεις!
Η πρόθεση του Γιάνη Βαρουφάκη να αποκαλύψει μέχρι το τέλος του μήνα τις ηχογραφήσεις από τα κρίσιμα Eurogroup του 2015 έφτασε και εκτός συνόρων και δεν ήχησε καλά στα αυτιά κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων....
Απογοητεύτηκαν; Εμείς να δεις!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας