Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο λύκος κι αν εγέρασε…
AP Photo/Andrew Harnik

Ο λύκος κι αν εγέρασε…

  • A-
  • A+

Πλανητάρχης είναι, πιστεύει κι αυτός (όπως σχεδόν όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι) ότι το αμερικανικό έθνος «έχει επιλεγεί από τον Θεό να είναι το πρότυπο για όλο τον κόσμο», κάποια πράγματα από την πρόσφατη ιστορία της χώρας του τα γνωρίζει μέσες-άκρες, κρατήθηκε, κρατήθηκε, αλλά δεν άντεξε και την ξεστόμισε την απειλή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ανάμεσα σε δύο χτυπήματα στο γήπεδο του γκολφ, δήλωσε για την κατάσταση στη Βενεζουέλα: «Εχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιλογής, αν είναι απαραίτητο».

Πώς το λέμε εμείς σ’ αυτήν εδώ τη γωνιά της Βαλκανικής, που κάτι ξέρουμε από τις ευεργετικές για τη δημοκρατία επεμβάσεις των Αμερικανών; Ο λύκος κι αν εγέρασε… κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ. Ναι, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέπραξε γκάφα ολκής.

Πρώτον, γιατί τέτοια πράγματα δεν λέγονται δημοσίως. Επεμβάσεις και πραξικοπήματα δεν προαναγγέλλονται. Γίνονται. Εκτός αν πρόκειται για μπαρούφα. Με τον Τραμπ όμως ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι υπάρχει στο θολωμένο του μυαλό.

Δεύτερον, γιατί η χώρα του κάνει φιλότιμες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια να αποδείξει ότι έχει εγκαταλείψει τις βρόμικες πρακτικές του παρελθόντος. Τρίτον, γιατί με την αστόχαστη παρέμβασή του δημιούργησε πρόβλημα στους συμμάχους του στη Λ. Αμερική.

Οι φιλοαμερικανικές κυβερνήσεις στην περιοχή έχουν αποδυθεί σ’ έναν αγώνα για να ανατρέψουν το καθεστώς στη Βενεζουέλα, αλλά μέχρι τώρα απέφευγαν να μιλήσουν για εισβολή και πραξικόπημα.

Τους χάλασε τη συνταγή. Και των χωρών αυτών οι κάτοικοι κάτι θυμούνται από πραξικοπήματα και στρατιωτικές δικτατορίες. Επιπλέον πρόκειται για κυβερνήσεις που κάθε άλλο παρά συμπαθείς είναι στους ντόπιους πληθυσμούς. Υποχρεώθηκαν να αντιδράσουν.

■ Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής είπε ότι τα μόνα αποδεκτά μέσα για την προώθηση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα είναι ο διάλογος και η διπλωματία. Μάλιστα. Δεν λέει καμιά κουβέντα σχετικά και στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, που αρνείται κάθε διάλογο με τους τσαβίστες;

■ «Η κρίση στη Βενεζουέλα δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικές ενέργειες προερχόμενες από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό» ανέφερε στο Twitter ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Βιντεγκαράι. Σωστό, μόνο που η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κάνει συνεχώς εκκλήσεις στον στρατό για να αποσύρει την υποστήριξή του από τον Μαδούρο.

■ «Η απόρριψη της βίας και κάθε επιλογής που περιλαμβάνει χρήση βίας είναι σταθερή και αποτελεί τη θεμελιώδη βάση της δημοκρατικής συγκατοίκησης, σε εσωτερικό επίπεδο όπως και στις διεθνείς σχέσεις» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας. Δίκιο βουνό έχει το υπουργείο της Βραζιλίας.

Μήπως όμως θα ήταν καλύτερα να σιωπά για το θέμα της βίας γιατί ο πρόεδρος της χώρας χρησιμοποιεί τη βία ασυστόλως, προκειμένου να καταστείλει τις μαζικές διαμαρτυρίες των Βραζιλιάνων οι οποίοι ζητούν την παραίτησή του επειδή είναι βουτηγμένος μέχρι τον λαιμό στα σκάνδαλα;

Με την ευκαιρία: Δεν είδα να ενοχλούνται οι υπερευαίσθητες σε θέματα δημοκρατίας και ελευθεριών ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τη δήλωση Τραμπ.

Δεν είδα επίσης κάποια ανακοίνωση ούτε από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει κάνει τη Βενεζουέλα σημαία της αντιπολιτευτικής γραμμής της, ούτε από τα κόμματα του Κέντρου (προοδευτικού, εξτρεμιστικού, αντιαριστερού ή όπως αλλιώς λέγεται) τα οποία θεωρούν τον Μαδούρο εχθρό της δημοκρατίας.

Προφανώς για όλους αυτούς ο σκοπός (πτώση του Μαδούρο) αγιάζει τα μέσα (γενικευμένο εμπάργκο, πραξικόπημα, στρατιωτική επέμβαση).

Ανάγωγα

«Η Ελλάδα δεν είναι “Μαδουριστάν” και ούτε θα επιτρέψουμε να γίνει ποτέ» είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο». «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα ΠΑΣΟΚιστάν» έλεγαν οι δεξιοί τη δεκαετία του 1970. Απέτυχαν.

«Δεν θα επιτρέψουμε να έρθουν οι συριζαίοι στα πράγματα» έλεγαν (μαζί τους και ο Αδωνις) τα στελέχη της Ν.Δ. πριν από τον Γενάρη του 2015. Απέτυχαν. Οπότε μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες.

[email protected]

  

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Σήκω Ανδρέα για να δεις τα παιδιά της αλλαγής!
Εντύπωση μου προκάλεσε η αφωνία της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛ. για την απόπειρα κατά Μαδούρο. Ούτε μία λέξη. Γιατί άραγε; Πιστεύουν ότι πρόκειται για απόπειρα-μαϊμού και περιμένουν περισσότερα στοιχεία...
Σήκω Ανδρέα για να δεις τα παιδιά της αλλαγής!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Βολική μνήμη
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μιλάω γι' αυτά που άσκησαν εξουσία, δηλαδή για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, έχουν ένα πρόβλημα -πολύ σοβαρό κατά τη γνώμη μου- με την ιστορική αλήθεια. Ανασύρουν ό,τι...
Βολική μνήμη
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Μακάρι να πέσουν έξω
Ο Ντόναλντ Τραμπ αθωώθηκε. Αναμενόμενο. Αντί για ουσιαστική δίκη είχαμε μια διαδικασία δίκης που έμοιαζε με παρωδία, αφού οι περισσότεροι «εισαγγελείς» ήταν από την αρχή τοποθετημένοι υπέρ της απαλλαγής του...
Μακάρι να πέσουν έξω
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Στο μακρινό χθες δολοφόνοι, σήμερα κολλητοί
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συναγωνίζονται για το ποια από τις δύο έκανε τα περισσότερα προκειμένου να έρθουν πιο κοντά η Ελλάδα με τις ΗΠΑ (πόσο πιο κοντά; σχεδόν αυτοκόλλητες έχουν γίνει οι δύο...
Στο μακρινό χθες δολοφόνοι, σήμερα κολλητοί
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Κακοποίηση μιας υπέροχης λέξης
«Ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία, για να έρθει στον τόπο η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη», φωνάζουν ο αρχηγός του κόμματος, τα στρατευμένα μέσα ενημέρωσης και τα στελέχη της, είτε ανήκουν στην ακροδεξιά πτέρυγα...
Κακοποίηση μιας υπέροχης λέξης
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Σκευωρίες παντός καιρού!
Οι ρόλοι αλλάζουν. Παλαιότερα, θύμα ήταν το ΠΑΣΟΚ και θύτης η Δεξιά· αργότερα, θύμα έγινε η Δεξιά και θύτης το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα και τα δύο κόμματα ισχυρίζονται ότι είναι τα θύματα μιας σκευωρίας που έστησε ο...
Σκευωρίες παντός καιρού!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας