Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόλαφος για όλους
AP Photo/Petr David Josek

Κόλαφος για όλους

  • A-
  • A+

Κόλαφος τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου. Κόλαφος όμως για ποιον; Εξαρτάται πώς διαβάζεις τα ευρήματα ή, για να ακριβολογούμε, εξαρτάται ποιους διαύλους ενημέρωσης χρησιμοποιείς για να προσεγγίσεις την έρευνα. Αν εμπιστεύεσαι την αξιολόγηση που κάνουν τα φιλονεοδημοκρατικά μέσα μπορείς να πανηγυρίσεις και να αρχίσεις να ετοιμάζεσαι για τον επερχόμενο θρίαμβο της αγαπημένης σου παράταξης.

Εχουμε και λέμε: Το 98% των Ελλήνων χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση από κακή έως πολύ κακή έναντι του 43% που είναι ο μέσος όρος των δυσαρεστημένων στην ευρωζώνη. Συμπέρασμα; Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι ξεκίνησε η πορεία της οικονομίας προς την ανάκαμψη δεν έχει οπαδούς. Το 62% εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους 12 μήνες και μόνο το 7% προβλέπει βελτίωση.

Συμπέρασμα; Η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία έχει μειωθεί, η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη, οπότε έχει δίκιο ο αρχηγός της Ν.Δ. που ζητάει συνεχώς εκλογές (με λιγότερη θέρμη συγκριτικά με το παρελθόν, αλλά αυτό δεν έχει σημασία).

Για το 99% των Ελλήνων η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης είναι κακή και το 61% πιστεύει ότι θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο δωδεκάμηνο. Συμπέρασμα; Η προσπάθεια του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να δείξουν ότι η μάχη κατά της ανεργίας πηγαίνει καλά και ότι οι συνθήκες στους εργασιακούς χώρους βελτιώνονται πέφτει στο κενό.

Αυτό τουλάχιστον νομίζουν οι περισσότεροι πολίτες. Το 88% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση. Συμπέρασμα; Εχουν δίκιο η Δεξιά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ευάγγ. Βενιζέλος που μιλούν για βαθιά κρίση νομιμοποίησης υποστηρίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη, επικίνδυνη, ιδεοληπτική, με λίγα λόγια είναι η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα από την απελευθέρωσή της. (Δεν διευκρινίζουν από ποιους: Από τους Τούρκους; Από τους Γερμανούς; Από τους χουντικούς;).

Αν σταματήσεις την ανάγνωση εδώ, τότε τα πράγματα είναι καλά (όχι για τη χώρα, αλλά για τη Νέα Δημοκρατία και τους υποψήφιους συνεργάτες της). Αν όμως κάνεις την αποκοτιά και πας λίγο παρακάτω και κοιτάξεις και άλλα μέσα ενημέρωσης διατρέχεις τον κίνδυνο να προσγειωθείς ανώμαλα. Εχουμε και λέμε: Το 95% δηλώνει ότι δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στα κόμματα έναντι του 4% που έχει αντίθετη άποψη.

Συμπέρασμα; Η Νέα Δημοκρατία για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Δεν έχει πείσει τους απογοητευμένους και απελπισμένους ψηφοφόρους ότι διαθέτει τον ηγέτη, το σχέδιο και το πολιτικό προσωπικό που θα αναγκάσουν τους δανειστές να αλλάξουν το μείγμα πολιτικής και θα οδηγήσουν την Ελλάδα στη λεωφόρο της ευημερίας.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων ούτε η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να παίξει τον ρόλο που η ίδια ισχυρίζεται πως είναι έτοιμη να παίξει. Συμπληρωματικό συμπέρασμα; Πρόκειται για βαριά ήττα του πολιτικού συστήματος.

Αλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλα δύο στοιχεία: Μόνο το 13% έχει εμπιστοσύνη στη Βουλή, ενώ το 82% λέει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία. Συνεχίζοντας πέφτουμε πάνω σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα που αφορούν σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων: Το 70% δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (στην ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 48% - υψηλό κι αυτό), το 38% εκτιμά ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και το 64% τάσσεται υπέρ του ευρώ.

Συμπέρασμα; Η αίγλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει υποχωρήσει θεαματικά και εκείνα τα ογδοντάρια που έπιανε το ευρώ μέχρι πρόσφατα έχουν εξαφανιστεί, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα ελληνικά κόμματα είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θεωρούν το ευρώ μονόδρομο.

Προκύπτει βεβαίως το ερώτημα: Γιατί, ενώ ούτε η Ε.Ε. ούτε το ευρώ συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά δημοφιλίας μεταξύ των Ελλήνων, τα σχήματα και οι κινήσεις που είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ (ΚΚΕ, εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) παραμένουν καθηλωμένα σε γλίσχρα ποσοστά; Ι

σως επειδή η αντίθεσή τους δεν μπορεί να ξεφύγει από το ρητορικό επίπεδο και να αποκτήσει συγκεκριμένη μορφή; Ισως επειδή δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να ξεπεράσουν, λόγω δογματικών αγκυλώσεων και ιδιοκτησιακής αντίληψης, τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε μια κοινή στάση; («Οι λέξεις μας διχάζουν, οι πράξεις μας ενώνουν», έλεγαν οι Τουπαμάρος).

Το αποτέλεσμα είναι ότι αν και υπάρχει ακροατήριο διαθέσιμο να ακούσει και ενδεχομένως να στρατευθεί, δεν έχει κατατεθεί καμιά σοβαρή στρατηγική πρόταση. Καλές οι καταγγελίες, καλή η αντίσταση, καλή και η ανάλυση. Κάτι πιο χειροπιαστό όμως δεν προσφέρουν. Εκτός αν θεωρούν ότι η απάντηση για όλα τα σημερινά προβλήματα είναι ο σοσιαλισμός που νομοτελειακά θα έρθει κάποια στιγμή στο μέλλον.

Κοντολογίς: Τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Για συζήτηση ναι, για περισυλλογή οπωσδήποτε, για αυτοκριτική σίγουρα. Κι αυτό αφορά και τις συστημικές και τις αντισυστημικές δυνάμεις. Τους αρέσει-δεν τους αρέσει, αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

 

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οι αλήθειες του Ρέγκλινγκ
​Ξαναχτύπησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ορισμένα απ’ αυτά που είπε έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Διαψεύδει και τους άκριτους υποστηρικτές της σημερινής Ευρώπης και τους ριζοσπάστες που κατηγορούν τον...
Οι αλήθειες του Ρέγκλινγκ
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ούνα φάτσα ούνα ράτσα
Θα βρεθεί η Ιταλία στη θέση της Ελλάδας; Αν πιστέψουμε ορισμένους Γερμανούς αναλυτές, αυτή είναι η πιθανότερη εξέλιξη. Ωστόσο, αν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να φαντάζει σήμερα μια υπόθεση...
Ούνα φάτσα ούνα ράτσα
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ανάπηρο μέλλον
Οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα των εκλογών σε διάφορες χώρες δείχνουν ότι ο ευρωσκεπτικισμός φουντώνει. Βεβαίως ο όρος είναι ατελής. Τον χρησιμοποιούν κατά κόρον οι θεωρητικοί του αντιλαϊκισμού για να...
Ανάπηρο μέλλον
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ισοπέδωση της εργασίας
Τα περί αυτοδιαχείρισης και συλλογικής ιδιοκτησίας τα ακούνε οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, τα αστικά κόμματα, οι οργανώσεις των εργοδοτών και βγάζουν σπυράκια. Σπυράκια βγάζουν και οι παραδοσιακοί...
Ισοπέδωση της εργασίας
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Η Ευρώπη τον χαβά της...
Πρέπει να είσαι πολύ ηλίθιος ή πολύ δογματικός (μπορεί βεβαίως να είσαι και τα δύο) για να πιστεύεις ότι θα ανακοπεί, ενδεχομένως και να μηδενιστεί, η προσφυγική και η μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη με...
Η Ευρώπη τον χαβά της...
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ποια Ευρώπη γελάει με τον Τσίπρα;
Η ριζοσπαστική Αριστερά της Ευρώπης θα γελάσει μόνο σε μία περίπτωση: αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετάσχει σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τη Δεξιά, όπως είναι ο διακαής πόθος της τρόικας εξωτερικού και της τρόικας...
Ποια Ευρώπη γελάει με τον Τσίπρα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας