• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.3°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 29.6°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 31.5°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 21.9°C / 26.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 24.0°C / 33.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 30.9°C
  2 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 25.5°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  2 BF
  33%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.5°C / 31.6°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.8°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 30.5°C
  4 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 31.1°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  37%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπερβολές και... επικρίσεις για τη Δικαιοσύνη α λα καρτ

 • A-
 • A+

Οι κυβερνητικοί κάνουν λόγο για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα». Οι αντιπολιτευόμενοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη σκευωρία που έζησε ο τόπος».

Ο λόγος βέβαια για το σκάνδαλο της Novartis. Διότι σκάνδαλο όπως και να το κάνουμε υπάρχει. Λίγο πολύ το αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές. Πρόκειται, άλλωστε, για διεθνές σκάνδαλο, η έκταση του οποίου στη χώρα μας επιχειρείται να... χαρτογραφηθεί και να αποδοθούν ευθύνες. Τώρα, αν, σε ποιο βαθμό μετείχαν πολιτικά πρόσωπα και ποια, μένει να αποδειχθεί. Αρκεί να αφήσουμε επιτέλους τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, χωρίς να επιχειρούνται εμμέσως πλην σαφώς παρεμβάσεις.

Είναι εμφανές ότι και αυτή η υπόθεση αντιμετωπίζεται από τα πολιτικά κόμματα, δυστυχώς και από δημοσιογράφους, με τη γνωστή υπερβολή που χαρακτηρίζει την πολιτική και δημοσιογραφική... ζωή της χώρας μας. Είμαστε λαός της υπερβολής. Κάποια στιγμή, πάντως, θα πρέπει να μάθουμε να αφήνουμε τους θεσμούς να λειτουργούν. Να χαλιναγωγούμε τους εαυτούς μας, να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να είμαστε προσεκτικοί στις κρίσεις, τις επικρίσεις και στα σχόλιά μας. Ειδικά για τη Δικαιοσύνη. Εχει κι αυτή, είναι αλήθεια, τα... προβλήματά της, αλλά αν επιμένουμε να την κρίνουμε... α λα καρτ, ο δρόμος που οδηγούμαστε θα είναι εξαιρετικά ολισθηρός, σκοτεινός και... βαλτώδης.

Ευθύνη έχουμε όλοι. Οταν βγήκαν τα εισαγγελικά πορίσματα για Μάνδρα και Αττική, που καταλόγιζαν ευθύνες σε σειρά προσώπων μεταξύ των οποίων και πολιτικών, οι εκ δεξιών έκαναν λόγο για Δικαιοσύνη που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Οι... εξ αριστερών, πάλι, μιλούσαν για προβληματικά πορίσματα αφήνοντας να εννοηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι εισαγγελείς έκριναν τις υποθέσεις με... πολιτική στόχευση.

Τώρα που το πρώτο σκέλος της δικογραφίας για το σκάνδαλο της Novartis πήρε τον δρόμο για τη Βουλή, καθώς σε αυτήν τη φάση υπήρξαν ενδείξεις εμπλοκής για ένα πολιτικό πρόσωπο, τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, τον οποίο οι εισαγγελείς Διαφθοράς θέλουν να καλέσουν ως ύποπτο παθητικής δωροδοκίας, άρχισε το αντίθετο γαϊτανάκι. Οι αντιπολιτευόμενοι μιλούν για φιάσκο, σκευωρία και εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των δικαστών, οι κυβερνητικοί πάλι κάνουν λόγο για ξεκάθαρη ένδειξη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis και έπεται συνέχεια. Ορισμένοι, δυστυχώς, φτάνουν στο σημείο να βγάλουν σχεδόν και αποφάσεις: ένοχοι οι μεν, αθώοι οι δε. Και αμφότεροι κάνουν λόγο για την ανάγκη να μην αλλοιώνονται θεμελιώδεις θεσμοί, να μην υπάρχουν παρεμβάσεις, να μην επιχειρείται χειραγώγηση της Δικαιοσύνης...

Μέσα σε όλα αυτά, άρχισε και πάλι η συζήτηση περί πιθανής παραγραφής της δωροδοκίας – αν υπήρξε. Κι αυτό διότι Ευάγγελος Βενιζέλος (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και Χαράλαμπος Αθανασίου (Ν.Δ.) επιμένουν στην ερμηνεία ότι η δωροδοκία τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού, κάτι που οδηγεί ουσιαστικά σε παραγραφή και για το σκάνδαλο της Novartis. Βέβαια, υπάρχει και άλλη ερμηνεία.

Παλαιότερα ο Ευάγγ. Βενιζέλος σε άρθρο του («Ελευθεροτυπία», 30/4/2011), που επανέφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Documento», σημείωνε ότι «είναι μια ευκαιρία να συμφωνήσουμε ευρύτερα στον δημόσιο διάλογο ότι είναι άλλο εσφαλμένες ή και επιβλαβείς επιλογές που γίνονται με πολιτικά κριτήρια, αλλά χωρίς ποινικό δόλο και χωρίς προσωπικό όφελος, και άλλο τα άθλια φαινόμενα της δωροδοκίας ή της διακίνησης μαύρου χρήματος, η ποινική αντιμετώπιση των οποίων δεν παρεμποδίζεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος, όπως και αν αυτό ερμηνευτεί». Και άντε μετά να βγάλεις άκρη...

Κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να... σοβαρευτούμε και να αφήσουμε τους δικαστές να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους. Για την οποία βεβαίως και θα κριθούν. Το να κρίνουμε όμως διαρκώς και α λα καρτ τη Δικαιοσύνη, οδηγεί τους πολίτες σε υποψίες, αν όχι και συμπεράσματα, για παρεμβάσεις ανάλογα με την περίσταση, με ορισμένους να επιχειρούν να ποδηγετήσουν τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Αυτό και μόνο αν στριφογυρίζει στο μυαλό των πολιτών, είναι προφανώς ό,τι χειρότερο για μια Δημοκρατία.

Το τεκμήριο της αθωότητας πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και για όλους. Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι κατήγοροι οφείλουν να αποδείξουν την ενοχή και όχι οι ύποπτοι ή οι κατηγορούμενοι την αθωότητά τους...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Καλά ξεμπερδέματα
Δεν ξέρω τι θα κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη μετά τις αποκαλύψεις του Κώστα Βαξεβάνη για τις συνομιλίες που είχε, και τις κατέθεσε, με τον κ. Μανιαδάκη. Οφείλει όμως κάτι να κάνει.
Καλά ξεμπερδέματα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο Ν. Μανιαδάκης τώρα και κριτής της π. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
Χειραγωγήθηκε η έρευνα από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου φέρεται να κατέθεσε ο Ν. Μανιαδάκης ένας από τους βασικούς υπόπτους του σκανδάλου NOVARTIS ευθυγραμμιζόμενος με τις αδιανόητες επιθέσεις που δέχτηκε...
Ο Ν. Μανιαδάκης τώρα και κριτής της π. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η δικογραφία για τον Α. Λοβέρδο... παράπεσε
Φαίνεται ότι οι δύο δικογραφίες για την υπόθεση του σκανδάλου Novartis που έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα στη Βουλή... μπέρδεψαν τα περισσότερα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να προλάβουν να δουν μόνο τη δικογραφία που...
Η δικογραφία για τον Α. Λοβέρδο... παράπεσε
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Bloomberg: Η Novartis αυτοελέγχθηκε και τα βρήκε όλα νόμιμα
Θριαμβευτικά ανακοινώνουν σε ανάρτησή τους τα «Παραπολιτικά» του Γ. Κουρτάκη ότι σύμφωνα με το Bloomberg (!) δεν υπάρχει καμία απόδειξη χρηματισμού αξιωματούχων στην Ελλάδα από τη Novartis.
Bloomberg: Η Novartis αυτοελέγχθηκε και τα βρήκε όλα νόμιμα
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Όχι σαν την Siemens
Δεν ξέρω σε ποια φάση βρίσκεται η υπόθεση της Novartis. Διαβάζω όμως ότι σύντομα έρχονται ποινικές διώξεις κατά πολιτικών προσώπων. Μπορώ έτσι να εξηγήσω τον πανικό ορισμένων εκ των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο....
Όχι σαν την Siemens

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας