Τώρα, βέβαια, για να πω την αλήθεια, δεν θέλω να γράφω εναντίον του Κυριάκου. Είναι σαν να κλέβω εκκλησία ένα πράμα. Μού 'ρχεται κρίμα. Αλλά κι αυτό το παιδί... αχ, αυτό το παιδί! Βγήκε ο κεντροδεξιός, θατσερικός Φιγιόν στη Γαλλία (διαβάζοντας το πρόγραμμά του, μού σηκώθηκε η τρίχα), τον βλέπει ο Κυριάκος και αναγνώρισε στο πρόσωπό του τον χαμένο του «αδερφό» (τώρα, φταίω εγώ που ο Γάλλος υποψήφιος είναι ίδιος ο Τέρης Χρυσός!).
«Εδώ είμαστε», σκέφτηκε το παιδί με τα πτυχία, τη μεγάλη αδερφή και τον εθνοσωτήρα πατέρα. «Επιτέλους, να κι ένας που να με καταλαβαίνει», αναφώνησε και έσπευσε να χαιρετίσει την εκλογή του ομοϊδεάτη του, σκληρού δεξιού, με όλη του την καρδιά, που χτυπούσε τάκα τάκα τάκα τάκα τάκα τακ:
«Συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν για τη μεγάλη του νίκη σήμερα! Μας ενώνει ο αγώνας κατά του λαϊκισμού (και ότι έχουμε ίδια μέρα γενέθλια!)», έγραψε προ ημερών στο Τwitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Τι ήταν να το γράψει! Βγήκαν τα τρολ από τα έγκατα της νορβηγικής μυθολογίας και μαζί με τους δικούς μας καλικαντζαραίους ξεκίνησαν τα σούρτα-φέρτα στο διαδίκτυο. Τι να σε κάνω, Κυριάκο μου, ένεκα που είπαμε, είναι σαν να κλέβω εκκλησία όταν μιλάω εναντίον σου, θα σου δώσω μία χείρα βοηθείας. Ενα όνομα αρκεί: Πασκάλ. Μπλεζ Πασκάλ... Γάλλος κι αυτός.
Ο Πασκάλ, που λέτε, αν και δεν απέκτησε ποτέ ακαδημαϊκή καριέρα, ήταν ευφυέστατος. Παιδί θαύμα! Tόσο θαύμα, που ο πατέρας του αποφάσισε πως ο γιος του δεν πρέπει να διδαχτεί μαθηματικά πριν από τα 15 του.
Μπορεί να 'χε και τα δίκια του ο άνθρωπος, ωστόσο ο μικρός Πασκάλ εκεί: το 'χε βάλει αμέτι μουχαμέτι να μάθει άλγεβρα και γεωμετρία. Μια στα κρυφά, μια στα φανερά, μην τα πολυλογούμε, στα 18 του έφτιαξε την πρώτη αριθμομηχανή. Μπορούσε να κάνει πρόσθεση κι αφαίρεση (την ονόμασε «πασκαλίνα») και... πήγε άπατη! Κανείς δεν την αγόρασε -ίσως νά 'φταιγε τ' όνομα, τι να πω.
Ο Πασκάλ δεν πτοήθηκε, συνέχισε τους συλλογισμούς του και στα μέσα του 17ου αιώνα έθεσε τις βάσεις για τη Συνδυαστική και τον Λογισμό των Πιθανοτήτων.
Οποιος «μελετά» (με θρησκευτική ευλάβεια, θα παρακαλούσα) την παρούσα στήλη, μπορεί εύκολα να καταλάβει πως γι' αυτή τη Συνδυαστική ζω, σ' αυτήν βασίζομαι, αυτήν αναπνέω.
Για να σώσουμε, όμως, τον Κυριάκο «μας», αυτή τη φορά θα δουλέψουμε με τις πιθανότητες, αναφέροντας έναν αστικό μύθο, που συνηθίζαμε να λέμε στο Πανεπιστήμιο: είχε βρει ο Πασκάλ πως ανάμεσα σε 23 άτομα, σύμφωνα με τη θεωρία του περί πιθανοτήτων, δύο από αυτά έχουν πάνω από 50% πιθανότητα να έχουν την ίδια μέρα γενέθλια (είναι αληθές το γεγονός, ωστόσο δεν θα προβώ σε περαιτέρω μαθηματικές αναλύσεις προς το παρόν). Κάνει, λοιπόν, ένα δείπνο και καλεί 23 φίλους.
Ο ένας αρρωσταίνει και δεν πάει. Κατά τη διάρκεια του τρωγοπιώματος, αναφέρει τη θεωρία του στους καλεσμένους και κάνει το πείραμα. Αποδεικνύεται πως κανείς δεν είχε γενέθλια την ίδια μέρα με τον άλλον, μέχρι τη στιγμή που μπαίνει η υπηρέτρια. Τη ρωτάει ο Πασκάλ και, πράγματι, είχε κοινά γενέθλια με έναν καλεσμένο.
Τι του κολλάτε λοιπόν του παιδιού, παλιοτρόλ; Ιδού η απόδειξη. Θα μου πεις, Κυριάκος και Φιγιόν είναι δύο... οι άλλοι είκοσι ένας πού είναι; Κάηκαν. Επαιξαν κι έχασαν.
Οπως θα γίνει και με τους δικούς μας εδώ, στην Ελλάδα. Γιατί δεν θέλει πολύ ο «κύριος Τίποτα» να γίνει ξαφνικά «μέγας οραματιστής». Αυτό ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής Ολιβιέ Πικάρντ για τον Φρανσουά Φιγιόν, σε άρθρο του στο «Nouvelle Observateur»: «Από το πρώην “κύριος Τίποτα” ο λιγότερο κεντρώος από τον Ζιπέ και λιγότερο λαϊκιστής από τον Σαρκοζί ενισχύθηκε από το νέο σύνθημα της “καινοτομίας”».
Αυτά έγραψε. Και αν υποψιαστώ πως μπορεί να γίνει το ίδιο και με τον Κυριάκο, δεν μου μένει παρά όπου φιγιόν φιγιόν. Γι' αυτό σας λέω: Μη! Σας παρακαλώ, μην... κάνετε Γαλλία τη χώρα μου!
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας