• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 28.4°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 25.3°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 17.0°C / 23.3°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 20.3°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.0°C
  0 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 27.7°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.3°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 25.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 19.5°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 27.7°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 24.4°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  71%

Τα παιδιά της πιάτσας

 • A-
 • A+

Κάθισα στην άκρη του δρόμου, δίνοντας λίγο χρόνο να με δω από ψηλά. Να καταλάβω τι έγινε μόλις. Ή μάλλον, τι πήγα κι έκανα μόλις. Και είδα (τρομάρα μου): καθώς απομακρυνόμουν από το σημείο του «εγκλήματος», ήταν σαν να πέφτουν όλα τα κομμάτια του εαυτού μου (ύλη, ιδέες, γνώσεις, αξίες, νοοτροπίες) στο έδαφος, να γίνομαι διαπερατή και ταυτόχρονα να ζυγίζω 200 τόνους. Διακόσιους τόνους αγνής, πεντακάθαρης ηλιθιότητας.

Αιθέριο έλαιο ανθρώπινης βλακείας. Ενιωθα τις ακτίνες του αττικού ήλιου να διαπερνούν το άυλο σώμα μου και την ίδια στιγμή το βάρος μου ασήκωτο. Πάνε και οι σπουδές στη Φυσική και οι γνώσεις στα Ανώτερα Μαθηματικά και η κοινή λογική και η ιδεολογική στάση απέναντι στο τυχαίο και οι βαθιές μου πεποιθήσεις περί ηθικής. Ολα αποδείχτηκαν έρμαια της παρόρμησης. Ενας παπατζής αποδόμησε πλήρως σε 15 δευτερόλεπτα το δυτικό μου όλον.

Τριάντα χρόνια το 'χτιζα κι ένας μαέστρος τού «εδώ η τύχη η καλή», το γκρέμισε πατόκορφα. Κι όλα αυτά για να καταλάβω πόσο γρήγορα πάνε περίπατο και σπουδές και ιδεολογίες, αν πέσεις στην παγίδα –αυτοβούλως και πλήρως συνειδητά– της ατέρμονης, αδιόρατης και τόσο, μα τόσο υπαρκτής ανθρώπινης υπερεκτίμησης του «εγώ».

- «Εδώ το τίμιο και καθαρό παιχνίδι»

Αυτή η φράση, χιλιοειπωμένη σε ελληνικές ταινίες μυθιστορίας και ελληνικότατες καθημερινές στιγμές φαντασμαγορίας (δρόμου και οι δύο) ήρθε και κόλλησε ταμάμ με το επάγγελμα της αποδομημένης, πλέον, γράφουσας. Γιατί ακριβώς σε αυτή τη φράση βασίζουν την επαγγελματική τους υπόσταση αρκετοί δημοσιογράφοι, από άγνωστους (με μια στήλη σε σάιτ, τύπου «σήμεραημαστούρακιοκραδαγμός»), μέχρι μεγαλοδημοσιογράφους (με, προσέξτε, δική τους εκπομπή).

Η έμφαση στο «τους». Μα τι κτητικότητα δέρνει τον κλάδο τέλος πάντων. Δεν λέμε «η στήλη που γράφω». Λέμε «η στήλη μου». Δεν λέμε «η εκπομπή που δουλεύω». Λέμε «η εκπομπή μου». Ξεχνώντας πως, τόσο ο τηλεοπτικός χώρος όσο και ο ραδιοφωνικός και ο έντυπος δεν ανήκουν πουθενά αλλού, παρά σε αυτούς που σε βλέπουν, σε ακούν, σε διαβάζουν. Εκχώρηση μάς κάνουν κι εμείς, ως πιστοί αβανταδόροι, προσερχόμαστε.

- «Πολλά βάζετε, πολλά παίρνετε»

Σε μια τέτοια εκπομπή «του», το λοιπόν, τα πήρε ο τρισεύγενος, τίμιος και καθαρός παιχνιδιστής, καθώς τόλμησε υπουργός να αμφισβητήσει στοιχεία που έφερε ένας από τους πρώτους αξιωματικούς τους στην εφημερίδα «του».

Τι ήταν να του πει ότι είναι σκουπίδια. «Εγώ προσυπογράφω» αναφώνησε ο τρισεύγενος. «Και στην εκπομπή ΜΟΥ, ειρωνείες δεν σηκώνω» είπε κι έριξε μαύρο στον υπουργό και κάτι μού λέει πως θα μαυρίσει το μάτι μας να τον ξαναδούμε στην εκπομπή «του».

Διόλου δεν εξαιρώ την αφεντιά μου από την πάθηση πλείστων του κλάδου, γνωστή στους κόσμους των ανώτερων ειδών ως «εγώ κατέχω την απόλυτη αλήθεια» - αμφισβήτηση δεν δέχομαι, επιχείρημα δεν συγκροτώ, άποψη διαμορφώνω, ό,τι θέλω λέω και σε όποιον αρέσει. Και καλά θα κάνει να αρέσει, γιατί έχω δύναμη, καθώς έχω πολλά «μου».

Οσο περισσότερα τα «μου», τόσο μεγαλύτερη η εξουσία (μην μπερδεύεστε σαν παραιτούνται κάποιοι. Ολο και σε κάποιο καλύτερο «μου» θα βρουν ν' αράξουν την αυθεντία τους).

Ελα, όμως, που αρκεί ένας παπατζής για να τα τινάξει όλα στον αέρα. Ελα, όμως, που στους κόσμους των ανώτερων ειδών (τρομάρα τους), αρκεί ένας εκπρόσωπος του υποκόσμου, για να γίνουν όλα σκόνη, θρύψαλα (μεταφορικά, αλλά και, κλαψ, κυριολεκτικά)...

«Ο υπόκοσμος έχει νόμους δικούς του και γλώσσα δική του, αληθινή, ακόμη κι αν ξινίσουν λίγο οι συντηρητικοί. Που, επιτέλους, δεν θα χάσουν τίποτα αν την ακούσουν» γράφει ο υπέροχος Τσιφόρος στα «Παιδιά της πιάτσας».

Αργήσαμε, αλλά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, και τη μάθαμε κι αυτή τη γλώσσα. Μόνο που μας στοίχισε δύο κατακόκκινα μάγουλα ντροπής και μία, άντε κι από την αρχή, επαναδομημένη συνείδηση... (και αχ,... 20 ευρώ).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Λίγο σκοτάδι, παρακαλώ!
«Με τον ήλιο να βγάζω, με τον ήλιο να μπάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε!»... Αν η Μήτιδα έφερε το φως της σοφίας και της καπατσοσύνης, ο καιροσκοπικός λαϊκισμός δεν φτουράει στον ήλιο. Λίγο σκοτάδι, παρακαλώ....
Λίγο σκοτάδι, παρακαλώ!
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Ανθρώπινη ζέστα
Είναι τρομερό το τι δύναμη έχουν οι λέξεις. Το νόημα, το πλήθος τους. Μπορεί να γραφεί ένα μεγάλο, υπέροχο κείμενο, που κανείς δεν θα διαβάσει ώς το τέλος και την ίδια στιγμή μία και μόνη φράση να γίνει ο...
Ανθρώπινη ζέστα
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Πιατέλα με (λ)ά(ν)θη
Ή δεν σκέφτονται πριν μιλήσουν ή δεν τους ενδιαφέρει τι θα σκεφτεί ο άλλος όταν μιλήσουν. Αυτό, το δεύτερο, ανακάλυψα προσφάτως πως συμβαίνει σε άτομα που, έχοντας κερδίσει τον σεβασμό των άλλων, αδιαφορούν...
Πιατέλα με (λ)ά(ν)θη
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Βρε τι πάθαμε!
Η μακροχρόνια μνήμη (έχει αποδειχτεί ιστορικά) πως βλάπτει σοβαρά τον καπιταλισμό και τη σύγχρονη δομή της κοινωνίας. Αφεθείτε στο στρες και ξεχάστε ό,τι πρέπει να θυμάστε. Η μνήμη σκοτώνει την πραγματικότητα...
Βρε τι πάθαμε!
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
«Λευκός θόρυβος»
«Λευκός θόρυβος» στη Φυσική είναι αυτός που ακολουθεί μια τυχαιότητα. «Λευκός θόρυβος» στην πολιτική μας καθημερινότητα, είναι αυτός που ακολουθεί μία βίαιη επαναληψιμότητα, που δρα σαν «μαύρη τρύπα», μέσα...
«Λευκός θόρυβος»
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Μια μύγα, μα ποια μύγα;
Κι αν τύχει καμιά «παρασπονδία», αν κάνει καμιά νέα «Εύα» να ξεμυτίσει ή κάνας σύγχρονος Προμηθέας (ή Χριστός αν το θες, λόγω της ημέρας), τότε εξεγείρονται οι της ξέξασπρης οδοντοστοιχίας! Τι κι αν φαίνονται...
Μια μύγα, μα ποια μύγα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας