Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπα, δε νομίζω!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπα, δε νομίζω!

  • A-
  • A+

Τελικά τα έχει. Εχει όλα τα μέσα για να με φτάσει στα άκρα. Που πιο άκρα από δαύτους δεν γίνεται. Αυτό πάλι που ο μέσος Ελληνας φαίνεται να στηρίζει αυτά τα «άκρα» με κάθε μέσο -αυτό πού το πας; Και να σου οι κοινωνιολόγοι να προσπαθούν να το ερμηνεύσουν ιστορικά (ε ρε κατακαημένε Μαρξ, έξαλλη γίνομαι με το πόσο δίκιο είχες!), να και οι επικοινωνιολόγοι που το εξηγούν ψυχαναλυτικά (από φόβο θανάτου, λένε, πάμε με τους πολλούς -ε ρε αστέ Πλάτωνα, είπες κι εσύ τα σωστά σου), από κοντά και οι πολιτικοί να έχουν γείρει πάνω στη μεσαία τάξη (που μου 'χει κατσικωθεί στο σβέρκο και έχω πάθει, κύφωση έχω πάθει) και τέλος, φυσικά, τα Μέσα. 

Δεν ψηφίζουμε για πρωθυπουργό την Κυριακή. Στολή ψηφίζουμε. Θέλουμε να βγει ντυμένος καταστολέας; Δημοσιογράφος σε διατεταγμένη υπηρεσία; Βασιλιάς Ηλιος με περούκα Λουδοβίκου; Γκλαμ ροκ πανεπιστημιακός με τιάρα αμερικανικοδομημένου προλετάριου; Φασίστας, χαμηλών ή πλήρων λιπαρών; Λιπαρώδης εφοπλιστο-ναρκωτικο-πολιτικογκαστρωμένος μιντιάρχης; Γλειφτρόνι της εξουσίας; 'Η τίποτα από τα παραπάνω; 

Εγώ, πάντως, το αποφάσισα. Η αλήθεια είναι ότι, μετά τη συνέντευξη του «τίποτα από τα παραπάνω» στο εθνικό μας κανάλι, ήμουν έτοιμη να στηρίξω τον «όλα τα παραπάνω» (μη γελιόμαστε -ένας είναι που διαθέτει όλα αυτά τα «προσόντα»). Τι να κάνω που πολύ ψυχοπονιάρα είμαι και τον λυπήθηκα τον υιό - αδερφό - θείο Μητσοτάκη: μα είναι κράτος αυτό που θέλουμε να του παραδώσουμε; Ούτε το παρακράτος του δεν λειτούργησε όπως θα 'πρεπε! 

Περίμενα περισσότερα. Και από εκείνη και από εκείνον... Παρ' όλο το γυάλινο βλέμμα του μίσους, τα ελληνικά του απόπατου και τις αναφορές σε όλα τα fake news που οι ίδιοι δημιούργησαν (κάναν και κάτι), εν τέλει άφησαν τον «τίποτα από τα παραπάνω» να αλωνίζει. Με το δίκιο του έσκουζε ο «όλα τα παραπάνω» την επόμενη μέρα. Ευτυχώς, ο «για πάντα δικός σου» αρχιδημοσιογράφος του εθνικού μας καναλιού βγαίνει σε «ντοκιμαντέρ» κάθε βράδυ και μας εξηγεί πόσο κακοί ήταν αυτοί οι συριζομαδουραίοι και στανιάρουμε κάπως. 

Μ' αυτά και μ' αυτά τους, έτοιμη ήμουν να διαλέξω αυτόν τον έναν με τα χίλια παραπάνω πρόσωπα (και προσόντα). Τελευταία στιγμή, όμως, άλλαξα. Κι αποφάσισα να στηρίξω ίσως όχι την ομορφότερη στολή, σίγουρα όμως την ανθεκτικότερη. Αν όχι τη γοητευτικότερη, σίγουρα την ικανότερη. Αν ούτε την ευγενέστερη, σίγουρα την ευφυέστερη. Αυτή της κατσαρίδας. 

Η αλήθεια είναι πως το φοβόμουν ότι εκεί θα κατέληγα. Οχι περισσότερο από την προοπτική της Νεοφιλελεύθερης Παλινόρθωσης (που μπρος στη μούρη μου έχει σταθεί και βρομάει κι η ανάσα της), ωστόσο αρκετά. Δεν μπορεί, έλεγα. Εδώ επιζεί πυρηνικού πολέμου, τελευταία μάλιστα αποδείχθηκε πως εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε έχει αποκτήσει πλήρη αντίσταση και στα εντομοκτόνα. Ασε που και φορέας μικροβίων είναι και αλλεργικό άσθμα μπορεί να προκαλέσει και δεν την αντέχει ανθρώπινο μάτι! Ολα τα καλά έχουν τα κατσαριδόνια! Αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και ελληνικά προεκλογικό επίπεδο, απέκτησαν ένα ακόμα: γόητρο! 

Τίποτα δε φτουράν μπροστά της μήτε οι γλειφτοκόλακες, μήτε οι γκλαμουράτοι, ούτε οι ξερολάκιδες, μήτε οι εξουσιολάγνοι καταστολείς κάθε υψηλής ανθρώπινης αξίας. Δεκάδες απογόνους, σου λέει, μπορεί να γεννήσει η θηλυκή κατσαρίδα, ασύλληπτα ποσοστά ανθεκτικότητας μπορεί να εμφανίσει, άσε που ζει μόνο τόσο όσο να κάνει τη δουλειά της και από μόνη της ν' αποφασίσει ν' αποδημήσει εις Κύριον. 

Θα μου πεις, μα θα γίνεις τόόόσο σιχαμένη; 

Τι θες να κάνω δηλαδή; Οποιον κι αν ρωτήσω από το σινάφι μου αν θα πάει να ψηφίσει αύριο, το ίδιο μου απαντά: «Μπα, δε νομίζω!». Η μια θα πάει διακοπές, ο άλλος βαριέται, ο τρίτος ξύνεται, ο κάποιος απαυτώνεται. Και θες, εξαιτίας τους, να κάτσω εγώ και να φάω στη μάπα όλες τις προαναφερθείσες ποταπές σκουληκαντέρες σε συσκευασία ενός; Εμ, (δ)εν κουλί αυτό. Κούλης είναι. Και δεν τρώγεται. 

Να μείνω και να ξαναζήσω όλη την καφκική τοξικότητα της νεοφιλελεύθερης μπασκλασαρίας; Μπα, δε νομίζω!... Γι' αυτό σου λέω. Κατσαρίδα θα γενώ, με καπέλο και φουρό. 

ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Εμείς, πού διάολο είμαστε;
Σ’ αυτό. Στο ότι είναι πάντα εκεί. Για να προωθήσουν την κανονικότητά τους; Την ενσωμάτωσή μας; Τη φασίζουσα εξουσία τους; Ναι. Αλλά είναι πάντα εκεί. Για να κάνουν τη δουλειά τους. Και την κάνουν καλά.
Εμείς, πού διάολο είμαστε;
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Ο καναπές που έκατσε ο Μαρξ
Ποια τραγούδια του λαού, ποια σουξέ της νύχτας, ποια άσματα ηρωικά και πένθιμα; Τίποτε απ' αυτά δεν μπορεί να ξεπεράσει τον μεσιέ του μικροφόν α λα αγροτίκ καμιόν, που κάθε τόσο ακούγεται, φωνάζοντας:...
Ο καναπές που έκατσε ο Μαρξ
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Κάπνισα κι εγώ στο Μαξίμου
Θα μου πεις, όλοι το έλεγαν. Ελα, όμως, που αν μου 'λεγες ότι στο κέντρο μιας συμπαντικής μαύρης τρύπας ανακάλυψαν έναν με φακό, να ψάχνει πού είναι ο διακόπτης, πιο πιθανό θα μου φαινόταν.
Κάπνισα κι εγώ στο Μαξίμου
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Σαγιονάρα δωδεκάποντη
Μου φταίει ο παππούς που μου έμαθε πως με τα χέρια μας φτιάχνουμε την κοινωνία που θέλουμε να ζήσουμε. Μου φταίει ο άλλος παππούς που σε κάτι βουνά πέθανε στα 20 του, για μια ελευθερία πολεμώντας. Αλλά κυρίως...
Σαγιονάρα δωδεκάποντη
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Αν τελικά
Αργησα, αλλά τους κατάλαβα. Οχι, δεν τους κατάλαβα. Κατανόησα, όμως, μία λογική συνέχεια στον παραλογισμό των πράξεών τους, στο ασύλληπτο της σκέψης τους. Και ναι, αυτή τη φορά, αυτή τη μοναδική φορά, με βγάζω...
Αν τελικά
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Στου γαϊδάρου τη σκιά
Γι' αυτό σου λέω: τον νου σου! Οσο υπάρχουν γάιδαροι, θα υπάρχουν κι οι σκιές τους. Αλίμονο αν κουραστείς και από κάτω τους συρθείς. Το βάρος τους για πάντα θα Σαμαρωθείς. Ακόμη και «μη υπάρχοντος του...
Στου γαϊδάρου τη σκιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας