Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξαναζητείται Ψεύτης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξαναζητείται Ψεύτης

  • A-
  • A+

Εχει ένα ταλέντο αυτό το κανάλι να κάνει ανθρώπους διάσημους. Ποια Επιτροπή Νόμπελ, ποια Κριτική Επιτροπή για τα Booker, ποια Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για τα Οσκαρ; Τίποτα δεν φτουράνε όλα τούτα μπροστά στην αίγλη του. Τίποτα δεν μετράνε μπροστά στην ικανότητα του εθνικού μας, πλέον, καναλιού (πήρε επάξια τη σκυτάλη από το Mega) στο να καθορίζει τη γραμμή (τους), να προβάλλει την αλήθεια (τους) και κυρίως να ανάγει σε προσωπικότητες βεληνεκούς λογιώ λογιώ άτομα και ατομίδια.

Οσο για τον εν λόγω, δεν χρειάστηκε καν να μπει στο Survivor. Εγινε διάσημος εν μιά νυκτί και το καταφχαριστιέται. Να δεις που έτσι που το πάνε εκεί κάτω στο Φάληρο, θα προτείνουν στον Τούρκο επιχειρηματία να φτιάξει ένα νέο ριάλιτι, όπου το κοινό θα πρέπει να αποφασίσει ποιον κατηγορούμενο για σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος, δωροδοκίας, χρηματισμού, μιζαδόρο, μιζαλήπτη, εξουσιολάγνο, εξουσιομπήχτη θα σώσει!

Εχουν και έτοιμη παρουσιάστρια. Ξανθιά, νέα, ανοιχτομάτα, έμπειρη, με λέγειν, σύζυγο πολιτικού και μάνα. Αναμφισβήτητα, διαθέτει όλο το πακέτο. Εκαναν μάλιστα και πρόβα τζενεράλε. Προχθές το βράδυ, στο κεντρικό τους δελτίο, με την κεντρική παρουσιάστρια και τον πρώτο παίχτη. Το όνομα του ριάλιτι: «Ξαναζητείται Ψεύτης».

Οι προϋποθέσεις είναι απλές. Πρέπει να έχεις κρυφούς λογαριασμούς, αν είναι σε υπεράκτιες εταιρείες ακόμα καλύτερα, πρέπει κάτι να έχεις κάνει με την εξουσία (θες υπουργιλίκι, θες βουλευτιλίκι, θες πρωθυπουργιλίκι, θες να 'σαι βασιλιάς, δικτάτορας, κληρικός ή συμβουλάτορας), πρέπει οπωσδήποτε να έχεις διεθνή εμπειρία (ως στέλεχος, φίλος στελέχους, γραμματέας στελέχους) και κυρίως να έχεις διδακτορικό, κατά προτίμηση από ιδιωτικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Τώρα, αν έχεις κάνει και πολιτικός πρόσφυγας ως νεογνό επί χούντας, έχεις ήδη κλείσει θέση στην τελική πεντάδα. Αν μάλιστα το όνομά σου έχει εμπλακεί σε παραπάνω από ένα σκάνδαλα, σε βλέπω ήδη στο βάθρο του νικητή.

Το βραβείο, πέραν της αναμενόμενης αναγνωρισιμότητας, είναι: μία θέση κεντρικού τραπεζίτη, ένα ποσό συμβολικό (καθώς, μπροστά στις προαναφερόμενες μίζες, κάθε άλλο ποσό μόνο συμβολικό φαντάζει), καριέρα στην τηλεόραση (ως κεντρικός παρουσιαστής δίπλα στη Σπυροπούλου), ένας αφυγραντήρας (για ειδικές κατηγορίες τύπου Αδώνιδος, που έσταζε το σπιτάκι του από τις υγρασίες) και μία καφετιέρα από αυτές που διαφημίζει ο Κλούνεϊ, έτσι για το χολιγουντίστικο του πράγματος.

Το τι διαφημιστικά πακέτα έχουν να πέσουν, δεν το συζητώ: από τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, φαρμακοβιομηχανίες άνευ σκανδάλων, φαρμακοβιομηχανίες που είναι και βιομηχανίες όπλων και βιομηχανίες τροφίμων, πολυεθνικές που δεν κλέβουν, αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν ρυπαίνουν, πετρελαιοβιομηχανίες φιλικές προς το περιβάλλον, δικηγορικά γραφεία που αθωώνουν εγκληματίες, γαλακτοβιομηχανίες που δεν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα, οίκους μόδας που δεν κάνουν χρήση παράνομης παιδικής εργασίας, σοκολατοβιομηχανίες που δεν χρησιμοποιούν σκλάβους στην Αφρική... Θα τιγκάρουν στο τάλιρο εκεί κάτω στο Φάληρο.

Ο πρώτος παίχτης μάς συστήθηκε ήδη. Ή μάλλον, μας τον σύστησαν. Ενας γνήσιος πατριώτης: «Δεν θέλησα να μιλήσω στο FBI, παρά μόνο στις ελληνικές Αρχές γιατί την πατρίδα μου ήθελα να βοηθήσω», είπε. Ενας άσπιλος Ελλην: «Εχω ελεγχθεί από κάθε ελεγκτικό μηχανισμό της χώρας και δεν βρήκαν τίποτα». Ενας ειλικρινής ανήρ: τι κι αν ξέχασε να πει πως μετά το άνοιγμα των λογαριασμών του από τις εισαγγελικές αρχές βρέθηκε με μαύρο χρήμα και για να το νομιμοποιήσει πλήρωσε πρόστιμο άνω του μισού εκατομμυρίου.

»Ενα αυθόρμητο αγόρι: «Μόνος μου προσφέρθηκα να βοηθήσω με τα όσα ήξερα. Αλλά δεν ήξερα τίποτα (!). Είμαι ένας καθηγητής, τεχνοκράτης που δεν γνωρίζω τι κάνει η κάθε φαρμακοβιομηχανία (!)». Ενας σπουδαίος επιστήμων: «Αυτή τη στιγμή, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας αποζημιώνονται με βάση ένα σύστημα που το έχω εισηγηθεί εγώ. Επίσης την πρώτη φορά που δημοσιεύθηκαν ισολογισμοί στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία ήταν με βάση ένα πρόγραμμα το οποίο το έχω διευθύνει εγώ».

Είδα τη συνέντευξη και λίγωσα. Θυμήθηκα τον Χατζηχρήστο στους «Κληρονόμους» να παραγγέλνει «ένα στεγνό γλυκό με λίγη υγρασία!».

Αυτό ακριβώς ήταν η συνέντευξη Μανιαδάκη. Οπως και τα όσα ακούστηκαν απ' τους πέριξ του σκανδάλου... «Γκαρσόν! Παρακαλώ ένα για την κυρία και προσεχώς για μένα!».

 

ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Να δεις που θα το πάρει!
Ευτυχώς, ήρθε ο Αδωνις και με έβγαλε από το αδιέξοδο. Ναι, ναι, ο Αδωνις. Διότι, δεν μπορεί, σκέφτηκα, τι διάολο «είπε» ο σκηνοθέτης που τόσο πια δεν κατάλαβα; Απλούστατο: δεν το κατάλαβα, γιατί δεν το είπε....
Να δεις που θα το πάρει!
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Τελώ υπό κατάληψη
«Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση. Οσοι το επιχείρησαν, καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα». Κυριάκος...
Τελώ υπό κατάληψη
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Μούχρωμα στην Καρύταινα!
Τι είναι αυτό που μας οδηγεί στο να πορευτούμε συνειδητά (ή μη) προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση; Γιατί επιλέγουμε το ένα κι όχι το άλλο; Γιατί μιλάμε έτσι κι όχι αλλιώς;
Μούχρωμα στην Καρύταινα!
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Για τον Τάκη -και όχι μόνο
Διαβάζοντας τα όσα μου γράφετε, νιώθω πως πρέπει να 'χει ριζώσει και σε διπλανά χωράφια. Και αυτό αρκεί... για ν' αντέξω και το φευγιό του και μένα και το τώρα... Και λίγο, δεν το λες.
Για τον Τάκη -και όχι μόνο
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
45 και σήμερα
45 και σήμερα αποφυλακίστηκε και ο Κορκονέας. Και ο Φλώρος της Energa. Και η δικογραφία της Novartis για τον Σαλμά μπήκε στο αρχείο. 45 και σήμερα, δολοφόνοι, λωποδύτες, κλέφτες, όλοι έρχονται και...
45 και σήμερα
ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
Χέρια Τιμίου Ανδρός
Αυτό φυσικά και δεν το λέω εγώ (εγώ είμαι μια κυρία!), κάλλιστα θα μπορούσε να το έχει πει ο Χριστούλης (αλλά βλέπεις η μαμά του τού είχε μάθει τρόπους), εν τέλει το είπε ένας Χρήστος (που για τα κόκαλά του...
Χέρια Τιμίου Ανδρός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας