Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φλεγόμενη βάτος

Φλεγόμενη βάτος

  • A-
  • A+

Η πολυθρύλητη ανακοίνωση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων απ’ το Ωραιόκαστρο περί ανεπιθύμητων προσφυγόπουλων και η φασαρία που προκλήθηκε γύρω απ’ αυτήν, ήρθε να επιβεβαιώσει το γεγονός: στον τόπο που κάποτε γεννήθηκε ο ορθός λόγος και εμπεδώθηκε η διαλεκτική μέθοδος, σήμερα δεν γνωρίζουμε να συζητάμε.

Δεν έχουμε τη δεξιότητα να ακούμε και να σεβόμαστε την οπτική και τις αγωνίες του άλλου, να ανταπαντούμε ήπια και με ανεκτικότητα, να δομούμε συλλογισμούς με επιχειρήματα και συνοχή προσπαθώντας να στηρίξουμε τη θέση μας ή να καταρρίψουμε αυτήν του συνομιλητή μας, να γνωρίζουμε πότε υπερβαίνουμε τα εσκαμμένα και παρεκτρεπόμαστε σε φληναφήματα και ανοησίες.

Διαβάζουμε στη σύντομη ανακοίνωση του συλλόγου γονέων ότι «αποφασίστηκε ομόφωνα η μη ένταξη-τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στον χώρο του σχολείου μας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προβούμε στην κατάληψη του σχολικού κτιρίου».

Ας εντοπίσουμε το προφανές· ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων καμία αρμοδιότητα δεν έχει στον καθορισμό των μαθητών που θα φοιτήσουν στο σχολείο, άρα δεν μπορεί να αποφασίζει (!), ομόφωνα ή μη, σχετικά με το θέμα.

Μπορεί, απλώς, να εκφράσει τη γνώμη και τους προβληματισμούς του στις αρχές (διεύθυνση σχολείου, τοπική διεύθυνση εκπαίδευσης, σχολική επιτροπή κ.λπ.) και στην κοινή γνώμη. Δεν μπήκε στον κόπο να το πράξει στη συγκεκριμένη περίσταση.

Ας αφήσουμε απλώς ασχολίαστο το γεγονός ότι η ανακοίνωση κλείνει με απειλή για τέλεση παράνομης και αξιόποινης πράξης.

Οι γονείς του Ωραιόκαστρου απέτυχαν παταγωδώς να δομήσουν έναν στοιχειώδη συλλογισμό και μια επιχειρηματολογία.

Αντί να ενημερώσουν εμάς τους υπόλοιπους για τις ανησυχίες και τους φόβους τους, να θέσουν ένα θέμα προς συζήτηση με ήπιο τρόπο και διαλλακτικότητα, στηρίζοντας τη θέση τους και επιδεικνύοντας διάθεση εύρεσης μιας συμβιβαστικής και λειτουργικής λύσης για όλες τις πλευρές, επέλεξαν την απολυτότητα, την ακαμψία και τα τετελεσμένα.

Αντί να ξεκινήσουν έναν διάλογο, επέδωσαν ένα τελεσίγραφο, δίχως μάλιστα να μπουν στη διαδικασία να μας κάνουν κοινωνούς των προβληματισμών τους.

Το αποτέλεσμα δεν τους δικαίωσε· όχι μονάχα δεν συνέβαλαν στην επίλυση του θέματός τους, αλλά προκάλεσαν γενικευμένες αντιδράσεις, δυσχεραίνοντας τη διαπραγματευτική τους θέση και δημιουργώντας πολύ περισσότερες αντιπάθειες από συμπάθειες.

Αναφορικά με αυτές ακριβώς τις αντιδράσεις, βρέθηκαν πάμπολλοι πρόθυμοι να χαρακτηρίσουν συλλήβδην τους ανθρώπους μιας ολόκληρης περιοχής ρατσιστές, ξενοφοβικούς, υποκινούμενους από νεοφασιστικές οργανώσεις και άλλα παρόμοια.

Ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η μετριοπάθεια κι η ψυχραιμία μάλλον έχουν αποκλειστεί από τους χρήστες ως «κακόβουλο λογισμικό», επιστρατεύτηκαν μέχρι και φωτογραφίες με συναθροίσεις μελών της Κου Κλουξ Κλαν προκειμένου να στηλιτευτεί η επίμαχη ανακοίνωση.

Πύρινα άρθρα γράφτηκαν, αφορισμοί εξακοντίστηκαν, ιστορικά γεγονότα ξεθάφτηκαν, με χαρακτηριστική ευκολία και περίσσιο μένος.

Ελάχιστοι μπήκαν στον κόπο να διερωτηθούν ποιοι λόγοι, στ’ αλήθεια, οδήγησαν τα μέλη του συλλόγου στη συγκεκριμένη στάση, κανένα «γιατί» δεν διατυπώθηκε περιμένοντας απάντηση, κανένας πρόθυμος ν’ ακούσει εξηγήσεις δεν βρέθηκε. Οι απαντήσεις ήταν έτοιμες, στα χείλη και στα μυαλά όλων μας· ένοχος ο κατηγορούμενος, η απολογία περιττεύει.

Αν υποθέσουμε ότι στην περιοχή του Ωραιόκαστρου έριξαν κάποιοι τον κακό σπόρο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, περιμένοντας ανάλογη συγκομιδή, ποια αντιμετώπιση θα περιόριζε το φαινόμενο;

Σίγουρα όχι οι κραυγές, οι ριπές και η μαζική στοχοποίηση. Αν δοκιμάσεις να κάψεις μονομιάς τον βάτο, όχι απλά δεν θα τον εξαφανίσεις, αλλά σε βάθος χρόνου θα τον λιπάνεις και θα τον δυναμώσεις. Χρειάζεται υπομονή κι επιμονή, προσεκτικό κλάδεμα μέχρι τη ρίζα, ώστε να μπορέσεις να τον έχεις σε καταστολή, μέχρι να κατορθώσεις να τον τιθασεύσεις.

Η φασαρία γύρω από το θέμα του Ωραιόκαστρου δεν αποτελεί εξαίρεση· είναι ο διαχρονικός κανόνας στον δημόσιο λόγο.

Το εκπαιδευτικό σύστημα αποτυγχάνει να κληροδοτήσει στην κοινωνία την αξία και τους κανόνες του διαλόγου και τα ανεξέλεγκτα μέσα ενημέρωσης έδωσαν τη χαριστική βολή, αποθεώνοντας την οχλαγωγία, τους παράλληλους μονολόγους, τις φωνασκίες και τους ανέξοδους χαρακτηρισμούς.

Οσο δεν μαθαίνουμε να συζητάμε, όχι απλά δεν θα βρίσκουμε λύσεις στα θέματά μας, αλλά θα βυθιζόμαστε ακόμα περισσότερο στην ατέρμονη δίνη των προβλημάτων μας.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Η λίστα
Μας φώναξε με το σχόλασμα να μας μιλήσει. Σήμερα μπήκαν τα πρωτάκια στην τάξη της, γνωρίστηκαν μεταξύ τους και σαν πήγαμε να τα παραλάβουμε το μεσημέρι, μας κάλεσε η δασκάλα στην αίθουσα να μας πει δυο λόγια...
Η λίστα
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Ο φταίχτης
Κανιβάλισε κι εσύ τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας παιδείας. Γράψε στον τοίχο σου στο facebook ένα από τα γνωστά τσιτάτα που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, όπως ότι κοπροσκυλιάζουν για τρεις μήνες.
Ο φταίχτης
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Κατατακτήριες
Το σκεφτότανε από καιρό να δώσει κατατακτήριες, να αποχτήσει ένα δεύτερο πτυχίο που το είχε μεράκι από παλιά, αλλά πάντοτε το ανέβαλλε· κάτι η δουλειά, κάτι η οικογένεια, σου λέει πάει και καιρός από τότε που...
Κατατακτήριες
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Το ολοζώντανο φάντασμα της Ιστορίας
Διαβάζοντας το κατατοπιστικό αφιέρωμα του Τάσου Κωστόπουλου για την επιχείρηση παλιννόστησης των Ποντίων του Καυκάσου με τη συμμετοχή του Νίκου Καζαντζάκη το 1919 ο νους μου ταξίδεψε στη φίλη μου τη Βιολέτα,...
Το ολοζώντανο φάντασμα της Ιστορίας
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Εκκαθάριση
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μερικές εβδομάδες μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, κάνω εκκαθάριση στο σακίδιό μου. Γεμάτο σκουπιδάκια, ξεχασμένα μικροπράματα και εξειδικευμένα εγχειρίδια. Δεν είναι εύκολο πράμα για...
Εκκαθάριση
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Σχολικά χριστουγεννιάτικα παζάρια
Μα, κυρίως, η σημασία και η αξία των συλλόγων γονέων έγκειται στο ότι συνδιαμορφώνουν με ενεργητικό τρόπο την κοινωνία στην οποία μεγαλώνουν τα παιδιά. Με το παράδειγμά τους, αντιλαμβάνονται τα παιδιά πως το...
Σχολικά χριστουγεννιάτικα παζάρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας