Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καλύτερα να μιλάς;
EUROKINISSI - INTIME NEWS

Καλύτερα να μιλάς;

  • A-
  • A+

«Μη μιλάς πολύ· άσε τους άλλους να μιλήσουν περισσότερο, αναπόφευκτα θα εκτεθούν από τα λόγια και τις πράξεις τους. Να βρίσκεσαι σε εγρήγορση για να φωτίζεις τις ανακολουθίες και τα ελλείμματά τους, έτοιμος να τους αποδομήσεις. Ταυτόχρονα, οργάνωσε τις εναλλακτικές προτάσεις σου και χτίσε το κυβερνητικό προφίλ σου λειτουργώντας σε παράλληλο πλαίσιο, σαν να είσαι εσύ η μοναδική αξιόπιστη επιλογή για τη διακυβέρνηση του τόπου. Δώσε χρόνο και χώρο στα πράγματα· ο χρόνος μετρά υπέρ σου».

Αναμφίβολα μια πεπατημένη αντιπολιτευτική τακτική, που στο παρελθόν έχει λειτουργήσει.

Εχοντας απέναντι μια κυβέρνηση σαν τη σημερινή, η οποία δυσκολεύεται να φανεί συνεπής ακόμα και με τις πιο ανώδυνες προεκλογικές της διακηρύξεις και που αναδιπλώνει στόχους, επιδιώξεις, προσδοκίες και «κόκκινες γραμμές» κατά το δοκούν, έχοντας ταχύτατη πολιτική φθορά, θα περίμενε κάποιος ως αυτονόητη την επιλογή μιας παρόμοιας στρατηγικής από μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης.

Παραδόξως, η καινούργια ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να κινηθεί σε αντίθετη λογική.

Από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της επιδίδεται σ’ έναν ατέρμονο «ανένδοτο» γεμάτο τεχνητή ένταση, φωνασκίες, υπερβολές, λεκτικά τερτίπια, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και πάμπολλους στερεοτυπικούς πολιτικαντισμούς, χρησιμοποιώντας μέσα και μηχανισμούς που από καιρό έχουν απαξιωθεί σε μεγάλο φάσμα της κοινωνίας.

Επιδιώκει με κάθε τρόπο να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων από την κυβέρνηση δημιουργώντας δυσανάλογα μεγάλη φασαρία για το παραμικρό και πολλές φορές, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να αποδομήσει εδώ και τώρα τα κυβερνητικά πεπραγμένα, εκτίθεται η ίδια, επιδιδόμενη σε συνεχόμενα ατοπήματα και γκάφες ολκής.

Ενδεχομένως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να εκτίμησε λανθασμένα τους εξής δύο παράγοντες: τις αντοχές της κυβέρνησης και τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Σχετικά με τον πρώτο, κι ενώ η κυβέρνηση απέχει πια έτη φωτός από την προεκλογική της ρητορική και -κυρίως- την πολιτική της φιλοσοφία, δείχνει να έχει την ανοχή αξιοσημείωτου κομματιού της κοινωνίας λόγω των αρνητικών αντανακλαστικών των ψηφοφόρων απέναντι στα προηγούμενα κόμματα εξουσίας.

«Ξέχασε», δηλαδή, ο κύριος Μητσοτάκης ότι για μεγάλη μερίδα του κόσμου ο ίδιος και το κόμμα του αποτελούν κομμάτι του προβλήματος και όχι της λύσης και συμπεριφέρεται σαν να εμφυτεύτηκε προχτές στην πολιτική ζωή του τόπου.

Αποτέλεσμα, όσο δυνατότερα φωνάζει τόσο θα φοβίζει και θα οδηγεί ένα κρίσιμο κομμάτι της κοινής γνώμης στην αγκάλη του αντιπάλου.

Κι όσο για τις δημοσκοπήσεις, παρά τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, που αγγίζει ακόμα και διψήφια ποσοστά, προς το παρόν η Νέα Δημοκρατία φαίνεται απλώς να συσπειρώνει την εκλογική της βάση, προσελκύοντας ταυτόχρονα και ένα μικρό κομμάτι αγανακτισμένων (πρώην) ψηφοφόρων της κυβέρνησης.

Και όλα αυτά, ευρισκόμενη η ίδια στο ενθουσιώδες της ξεκίνημα και με την κυβέρνηση να έχει συνθλίψει τις προσδοκίες των περισσότερων ψηφοφόρων της.

Αναλογιζόμενοι, επιπρόσθετα, την αποτυχία των δημοσκοπήσεων να σφυγμομετρούν ορθά την κοινή γνώμη από καιρό, αντιλαμβανόμαστε την επισφάλεια των ευρημάτων τους.

Ιδιαίτερη εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί και η στάση μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι), που αντί να διαχωρίσει εμφατικά τη θέση της από τους δύο πυλώνες εξουσίας και να καρπωθεί εκλογικά οφέλη από τους πάμπολλους απογοητευμένους και αναποφάσιστους, λειτουργεί ως «ουρά» της Νέας Δημοκρατίας, υιοθετώντας την ίδια λυσσαλέα αντιπολιτευτική στρατηγική.

Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν αντιλαμβάνονται την προφανή συνέπεια της επιλογής τους· την εκλογική τους εκμηδένιση δηλαδή ή την απορρόφησή τους από τη Νέα Δημοκρατία.

Κι όσο για τον κύριο Τσίπρα και το κόμμα του, μάλλον θα πρέπει να αισθάνεται ευτυχής που μέσα στην τόσο δύσκολη συγκυρία για τον ίδιο έχει να αντιμετωπίσει τους συγκεκριμένους πολιτικούς αντιπάλους που επέλεξαν τη συγκεκριμένη στρατηγική. Εχει εξοικείωση με τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και τις προσωπικές επιθέσεις και ξέρει πώς να αντεπεξέλθει.

Κι αν το ενδεχόμενο μιας ήττας σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση φαντάζει εξαιρετικά πιθανό, μάλλον δεν θα είναι ούτε τόσο συντριπτική ούτε τόσο καίρια ώστε να τον οδηγήσει αμετάκλητα εκτός πολιτικού σκηνικού.

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Δεν φτάνει να θέλεις, πρέπει και να μπορείς
Χλευάζει η Νέα Δημοκρατία τη μετακίνηση του Αλέξη Τσίπρα από το «go back κυρία Μέρκελ» στο «welcome κυρία Μέρκελ». Αντιπολίτευση είναι, κι αυτή είναι η δουλειά των αντιπολιτεύσεων: να επισημαίνουν τις...
Δεν φτάνει να θέλεις, πρέπει και να μπορείς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προαναγγελία αντιπαράθεσης με φόντο την εθνική τραγωδία
Προτού καλά-καλά ολοκληρωθεί το τριήμερο εθνικό πένθος, άρχισαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας και την απόδοση των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική:...
Προαναγγελία αντιπαράθεσης με φόντο την εθνική τραγωδία
ΒΟΥΛΗ
Ποιοι έσπασαν την κομματική γραμμή στο ν/σ για την αναδοχή
Σε διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματος τους προχώρησαν βουλευτές, τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή που αφορούσε στο επίμαχο άρθρο 8 του...
Ποιοι έσπασαν την κομματική γραμμή στο ν/σ για την αναδοχή
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Το πρόσωπο και το δικαίωμα
Το νόμιμο είναι πάντοτε και ηθικό; «Φυσικά και όχι», σκίζουν τα ρούχα τους οι αντιπολιτευόμενοι, σαν υποπέσει στην αντίληψή τους η χρήση κάποιου νόμιμου αλλά προκλητικού δικαιώματος από κυβερνητικό στέλεχος....
Το πρόσωπο και το δικαίωμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα κόντρα για τις offshore βουλευτών και υπουργών
Σε πόλεμο ανακοινώσεων εξελίσσεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή δημοσίευμα που αναφέρει ότι στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο υπάρχει άρθρο που προβλέπει ότι υπουργοί,...
Νέα κόντρα για τις offshore βουλευτών και υπουργών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κόντρα Μαξίμου - Συγγρού για το διορισμό Καρανίκα
Την εντός της ημέρας αποπομπή του 47χρονου αντιρρησία συνείδησης από τη θέση του ειδικού συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού και ζητάει η Ν.Δ. «Δεν μας εκπλήσσει ότι ρίχνει λάσπη για τους...
Κόντρα Μαξίμου - Συγγρού για το διορισμό Καρανίκα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας