• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 15.8°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.4°C / 11.0°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 14.0°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.2°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.1°C / 10.9°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.8°C / 12.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.5°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 13.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.5°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.6°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  2 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.1°C / 12.8°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.0°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.3°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.5°C / 12.2°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  65%

Κάτεχε ο παλιός ο άνθρωπος να εκτιμήσει τα κάλλη και τις χάρες της, ευφραινόταν κι ευγνωμονούσε στη θωριά της καρυδιάς

ΕUROKINISSI/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Γράμμα απ’ το βουνό – η καρυδιά

 • A-
 • A+

Δεν υπάρχει ομορφότερο δέντρο από την καρυδιά. Αρχοντική και λεβέντικη, έχει θαρρείς μια ιδιαίτερη θηλυκότητα, ξεχωριστή· τη διακρίνεις στο παράστημά της, στις λείες καμπύλες του κορμού της και στο άσπρο του το χρώμα, στην κίνηση των κλαδιών της καθώς χορεύουνε με τ’ αγέρι, στη χειμωνιάτικη γύμνια της.

Παχύς και ανεκτίμητος ο ίσκιος της καταμεσής του θέρους, νανούρισμα απαράμιλλο το θρόισμα των ανοιχτοπράσινων φύλλων της. Κι ο καρπός της, θρεπτικός και γευστικός όσο ελάχιστοι, σμίγει τους ανθρώπους σε παρέες σαν συγκολλητική ουσία τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Το αγαπά το νερό η καρυδιά. Ευδοκιμεί στα ρέματα και στα ποταμάκια των κάμπων και των ορέων. Συνήθως φυτεμένη από ανθρώπινο χέρι, δίπλα σε βρύσες και στέρνες ή στις άκρες των περιβολιών. Καμιά φορά στον γύρο της στράτας, να ξαποσταίνουνε στον ασκιανό της οι διαβάτες, ή στην αυλή της εκκλησιάς περιτριγυρισμένη με πέτρινο πεζούλι κι ασβεστωμένο τον κορμό, να πιάνουνε ψιλή κουβέντα από κάτω οι πιστοί. Κάτεχε ο παλιός ο άνθρωπος να εκτιμήσει τα κάλλη και τις χάρες της, ευφραινόταν κι ευγνωμονούσε στη θωριά της.

Πλούτος ήτανε η καρυδιά για τον παλιό τον άνθρωπο, για όλα τα παραπάνω μα και γι’ ακόμα περισσότερα. Φημισμένοι επιπλοποιοί αναζητήσανε το ξύλο της για να το μεταπλάσουν, ξακουστοί οργανοποιοί ποθήσανε τον ήχο και τη μουσική της και φτιάξανε μαντολίνα και λαγούτα από τα σπλάχνα της. Ακόμα και τη φλούδα του καρπού της χρησιμοποιούσανε, για να βάφουνε τα ρούχα τους οι ράφτρες και τα μαλλιά τους οι κυράδες.

«Ο πλούτος γεννά πλούτο» διακηρύσσουν με στόμφο οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού· αξίωμα, γι’ αυτούς, αδιαμφισβήτητο και θεμελιώδες. Κι έρχεται η καρυδιά, ως αναπάντεχος και παράδοξος σύμμαχος, να επαληθεύσει την παραπάνω ρήση. Κι όμως, οι περισσότεροι ακόλουθοι της σχολής του Σικάγου δεν θα την αναγνώριζαν ανάμεσα στα δέντρα.

Θα την προσπέρναγαν αδιάφορα, χωρίς να τους κάνει εντύπωση καμία. Αλλωστε, πλούτος γι’ αυτούς είναι ό,τι μπορεί να ρευστοποιηθεί και να αποφέρει άμεσα λογιστικά κέρδη. Αλλος πλούτος δεν υπάρχει, δεν αξιολογείται, δεν καταγράφεται και δεν αναγνωρίζεται.

Ρημάζουνε οι καρυδιές απ’ τους βάτους και τα ξερόκλαδα στα έρημα χωριά και στα εγκαταλελειμμένα περβόλια. Χάμω πέφτουν τα καρύδια και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα μαζέψει. Βλέπεις, «δεν συμφέρει», πουλάει εισαγόμενα ο μανάβης. Κατά τα λοιπά, οι λιγοστοί στο καφενείο του χωριού κουβεντιάζουν και προβληματίζονται για το πώς θα έρθει στον τόπο η «ανάπτυξη».

Εφέτος στο πέρασμά μου απ’ το βουνό φύτεψα έξι καρυδιές. Αφράτεψα τη γης με τη σκαλίδα μου, έβγαλα τα φυντάνια από τα σακουλάκια τους και τις τοποθέτησα ευλαβικά στο χώμα. Τις πότισα κι έστεκα να τις καμαρώνω, όπως καμαρώνουνε οι γονείς τα μωρά κοπέλια σαν πρωτοσταθούνε στα πόδια τους. «Αν δεν φυτέψεις κι ένα δέντρο, τι θα λες πως έκαμες μωρέ σ’ ετούτον εδώ τον κόσμο;» άκουσα κάποτε έναν γέροντα να λέει. Τώρα του δίνω δίκιο.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Η σκακιέρα
Στη γεωστρατηγική σκακιέρα υπάρχουνε λιγοστοί άτρωτοι βασιλείς, πύργοι κι αξιωματικοί, ενώ αντίθετα περισσεύουνε τα απλά πούλια. Αναλώσιμα και δίχως μεγάλη αξία για τους αντιμαχόμενους, χρησιμοποιούνται από...
Η σκακιέρα
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες
Τι ήτανε ετούτο το αναπάντεχο στα καλά του καθουμένου; Από ώρα ακουγότανε το βουητό έξω, στον μικρό μας δρόμο, κι άνοιξα το παράθυρο να δω τι συμβαίνει. Ενα σύννεφο μέλισσες, να πεταρίζουνε πέρα-δώθε σαν...
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Στη γωνιά του
Καθισμένος στη συνηθισμένη γωνιά του στο καφενείο πάλι ο Θοδωρής. Κάθε που μεσημεριάζει, στο διάλειμμά του απ’ τις δουλειές, από χρόνια συνηθίζει να ξαποσταίνει πίνοντας το καφεδάκι του, να πάρει δύναμη να...
Στη γωνιά του
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Το φουρνόσπιτο
Ο ξυλόφουρνος δεν ήτανε από τους συνηθισμένους· τεράστιος σε μέγεθος, τόσο που να χωρούνε άνετα δύο μεγάλες λαμαρίνες με μερικά ταψάκια ολόγυρα, μα κι ομορφοσασμένος, να στέκεις να τόνε καμαρώνεις με τον...
Το φουρνόσπιτο
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Γράμμα από το βουνό
Ζαλισμένος τώρα από τη σύγκρουση, προσπαθώ να βάλω σε τάξη το θολωμένο μου μυαλό. Θα βγω στο βουνό, στη θαλπωρή των ορέων. Στον καθαρό και δροσερό αέρα. Οχι πως θα ξεφύγω από τις σκέψεις μου, αλλά το υψόμετρο...
Γράμμα από το βουνό
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Καλοκαιρινή μπόρα
​Επιασε να φυσάει ελαφρύ αεράκι, παράταιρα δροσερό για την εποχή. Κάποια λίγα νέφαλα που φανήκανε από ώρα στον ορίζοντα, άσπρα στην αρχή, άρχισαν να πυκνώνουν και να μαυρίζουν στα γύρω βουνά. Η ατμόσφαιρα εδώ...
Καλοκαιρινή μπόρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας