• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.5°C
  1 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 22.7°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.9°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.0°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.1°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.4°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 24.6°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.6°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.1°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.8°C / 25.4°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.8°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 22.8°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  83%
dreamstime

Το πρώτο μας το τρένο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κάποτε μου έλεγαν κι εμένα ότι θα ερχότανε μια μέρα που θα θυμόμουν σχεδόν νοσταλγικά την εποχή που έδινα πανελλαδικές εξετάσεις.

Πως το άγχος, η κούραση κι η υπερένταση που ένιωθα εκείνον τον μακρινό, πια, Ιούνη, θα ξέφτιζαν στη μνήμη μου. Κι ότι μονάχα οι γλυκές αναμνήσεις θ’ άντεχαν στον χρόνο.

Πρόσωπα αγαπημένων συμμαθητών, καθηγητές που κατόρθωσαν ν’ αγγίξουν τον πυρήνα μου και να γίνουν σημεία αναφοράς της νεαρής μου προσωπικότητας.

Διαλείμματα στο σχολείο και στο φροντιστήριο και διαδρομές με την αστική συγκοινωνία από μάθημα σε μάθημα σαν μικρές πολύτιμες οάσεις μέσα στην έρημο της αποστήθισης και της μελέτης.

Ατέλειωτες μοναχικές ώρες διαβάσματος σ’ ένα μπαλκόνι ή σε μια αυλή, μ’ ένα κοτσύφι σύντροφο που μου κρατούσε παρέα με το τραγούδι του.

Κάποτε μου είχαν πει ότι οι πανελλήνιες δεν είναι ο προορισμός - ένας σταθμός είναι μονάχα, που περιμένω ν’ ανεβώ στο πρώτο μου το τρένο.

Κι αυτό με τη σειρά του θα μ’ άφηνε σ’ επόμενο σταθμό, για να διαλέξω, πάλι εγώ, ποιο θα είναι το επόμενο ταξίδι. Και να, είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τότε, κι από σταθμό σε σταθμό μεταπηδώ, μελετώντας συνεχώς ποιο θα ’ναι το επόμενό μου τρένο κι απολαμβάνοντας τα δρομολόγια.

Δίκιο είχαν τελικά, οι πανελλήνιες ήταν η αρχή κι όχι το τέλος. Αλλωστε, μάλλον τέλος δεν υπάρχει, ευτυχώς - μοναχά διαδρομές και ενδιάμεσοι σταθμοί.

Και τα ‘φερε έτσι η ζωή ώστε ένα από τα τρένα μου με οδήγησε στη μέση εκπαίδευση, κι ως φροντιστής, σήμερα πια, εγώ να είμαι αυτός που προσπαθεί να πείσει τα παιδιά για όλα τα παραπάνω.

Πως, ναι, οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι σημαντικές, ενδεχομένως κομβικές για τη ζωή μας και πως πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, με πείσμα, υπομονή, διάθεση και θέληση. Αλλά μέχρι εκεί, χωρίς να σηκώνουμε στις πλάτες μας αχρείαστους ψυχολογικούς σταυρούς κι αβάσταχτα φορτία.

Ειδικά αν πρόκειται για άλλων προσδοκίες - οικογένειας, περίγυρου, καθηγητών ή φίλων.

Δεν είναι κι εύκολες οι πανελλήνιες, για να τις δίνεις κάθε χρόνο. Περνάς ώρα πολλή και έντονες στιγμές με παιδιά γεμάτα αγωνία, άγχος, αλλά ταυτόχρονα κι επιθυμίες, όνειρα κι όρεξη για ζωή.

Προσπαθείς να τα στηρίξεις, κυρίως ψυχολογικά. Και ξέρεις ότι θα περάσει όπου να ‘ναι και το δικό τους πρώτο τρένο να τα πάρει, κι ας το αγνοούν τα ίδια ακόμη.

Και πως αύριο, στη χάση και στη φέξη θα τα βλέπεις, κι ας πέρασες μια ολόκληρη χρονιά μαζί τους γεμάτη συναισθήματα και συγκινήσεις.

Τους εύχεσαι καλό ταξίδι κι ελπίζεις ότι μπόρεσες να τους σταθείς.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Εκκαθάριση
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μερικές εβδομάδες μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, κάνω εκκαθάριση στο σακίδιό μου. Γεμάτο σκουπιδάκια, ξεχασμένα μικροπράματα και εξειδικευμένα εγχειρίδια. Δεν είναι εύκολο πράμα για...
Εκκαθάριση
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Ο υποψήφιος κι ο άνθρωπος
Δεν είναι και λίγο πράμα να είσαι υποψήφιος στη θετική κατεύθυνση· υψηλό το επίπεδο, μεγάλος ο ανταγωνισμός, πολλές οι ώρες των μαθημάτων. Πάνω απ’ όλα, ο στόχος Πιέζουμε κυρίως όσους δείχνουν να «τραβάνε»,...
Ο υποψήφιος κι ο άνθρωπος
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Χαμένη στη μετάφραση
Η Βαγγελιώ πηγαίνει στην Γ΄ Γυμνασίου και τις επόμενες ημέρες γράφει εξετάσεις στη Φυσική. Το βιβλίο της είναι γεμάτο με δυσνόητους, στριφνούς και αυστηρούς ορισμούς όπως ο παραπάνω· όσες φορές μέσα στη χρονιά...
Χαμένη στη μετάφραση
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Περί κοινωνιολογίας
Ο παραγκωνισμός των κοινωνικών επιστημών τις τελευταίες δεκαετίες και η διοχέτευση της χρηματοδότησης σε έρευνες και μελέτες που αφορούν κυρίως τις επονομαζόμενες θετικές επιστήμες, δεν είναι απλώς μια...
Περί κοινωνιολογίας
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Απουσιολόγιο
Ως παιδί τα πήγαινα πάντοτε καλά με τα μαθήματα. Δεν ήμουν απ’ αυτούς που πέρναγαν ιδιαίτερο χρόνο σκυμμένοι πάνω απ’ τα σχολικά βιβλία· αντιθέτως, προτιμούσα να περνώ τ’ απογεύματά μου στην αλάνα κυνηγώντας...
Απουσιολόγιο
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Η Aλγεβρα της χρεοκοπίας
Πάνε σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που άλλαξαν τελευταία φορά τα βιβλία της Αλγεβρας του Λυκείου. Μη φανταστείτε δα καμιά σπουδαία αλλαγή, ότι ξαναγράφτηκαν με βάση καινούργιες παιδαγωγικές μεθόδους ή με...
Η Aλγεβρα της χρεοκοπίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας