• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 26.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 26.0°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 26.5°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.5°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τύφλωση της εμπάθειας

 • A-
 • A+

«Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»· για οποιονδήποτε γνωρίζει στοιχειώδη σύνταξη, είναι σαφές πως το επίρρημα «πρώην» χαρακτηρίζει τον προσδιορισμό «Γιουγκοσλαβική».

Οποιος χρησιμοποιεί την παραπάνω έκφραση, δεν αναφέρεται με το «πρώην» ούτε στο «Δημοκρατία» ούτε στο «Μακεδονία».

Η ενδιάμεση συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια προβλέπει από το 1995 ότι το γειτονικό κράτος θα αναφέρεται έκτοτε ως πΓΔΜ, ωσότου βρεθεί οριστική λύση στο ονοματολογικό.

Αν επιχειρήσουμε να αναδιατυπώσουμε την ονομασία δίχως να χάσουμε δράμι από την ουσία της, θα μπορούσαμε να την προφέρουμε κι ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας, πρώην Γιουγκοσλαβική».

Ας μην πηγαίνουμε, λοιπόν, μακριά για να αναζητήσουμε αν το ελληνικό κράτος αποδέχτηκε ή όχι τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Το έπραξε με τον πιο επίσημο τρόπο το 1995, υπογράφοντας την Ενδιάμεση Συμφωνία, έστω και ως προσωρινό διακανονισμό.

Ελάχιστες κραυγές για προδοσία και εθνική μειοδοσία ακούστηκαν τότε κατά της συμφωνίας εκείνης. Για 23 χρόνια πορευτήκαμε ευχαριστημένοι με το πΓΔΜ.

Μάλιστα, κάθε που η γειτονική χώρα εμφανιζόταν σε κάποια διεθνή διοργάνωση με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», θεωρούσαμε εθνική επιτυχία την αποκατάσταση της τάξης, προσθέτοντας απλώς τον προσδιορισμό «πρώην Γιουγκοσλαβική».

Εν τω μεταξύ, καμιά εκατοσταριά χώρες αναγνώρισαν το γειτονικό κράτος ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», υπό την αδιαφορία της ελληνικής κοινής γνώμης και των καθοδηγητών της.

Σήμερα έρχεται μια καινούργια συμφωνία, με τη φιλοδοξία να επιλύσει οριστικά την κακοφορμισμένη εκκρεμότητα. Αντικαθιστά το ισχνό «πρώην Γιουγκοσλαβική» με έναν ξεκάθαρο προσδιορισμό που αναφέρεται ευθέως στο «Μακεδονία»: «Βόρεια Μακεδονία».

Επιπλέον, εφόσον η συμφωνία τελεσφορήσει, καμία χώρα ανά τον κόσμο δεν θα αναφέρεται πια στα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Κι αυτή είναι μόνο μία από τις μέριμνες της συμφωνίας, που ρυθμίζει το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων των δύο χωρών.

Αν η -χειρότερη- Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 πέρασε στα ψιλά, ενώ η απόπειρα οριστικής διευθέτησης του 2018 προκαλεί δριμείες αντιδράσεις, αυτό οφείλεται κυρίως σε έναν λόγο: στο μένος κατά της κυβέρνησης που έχουν οι περισσότερες παραδοσιακές ελίτ της χώρας και μερίδα της κοινής γνώμης.

Ο καθένας μπορεί να διατηρεί την άποψή του για το αν η κυβέρνηση τα καταφέρνει καλά ή όχι στους διάφορους τομείς του πολιτικού της βίου.

Η αντικυβερνητική εμμονή, παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για να κριθεί μια τόσο κρίσιμη συμφωνία. Ας εξετάσει ο καθένας τις παραμέτρους της συμφωνίας, δίχως την τύφλωση της εμπάθειας.

Τα όποια συμπεράσματα εξαγάγει, θα είναι σίγουρα πιο ασφαλή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η καυτή πατάτα
Αν κάτι τρομάζει την αντιπολίτευση σε Σκόπια και Αθήνα περισσότερο από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι η μη επικύρωσή της. Τι θα γινόταν, όμως, αν από κάποιο απρόβλεπτο πολιτικό ατύχημα η...
Η καυτή πατάτα
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Πράγματα που λέγονται, αλλά δεν γίνονται
Το ρεπορτάζ της FAZ είναι ακριβές. Δεν χρειαζόμασταν τη γερμανική εφημερίδα για να εμπεδώσουμε εδώ στην Ψωροκώσταινα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ειλικρινής στον δημόσιο λόγο του. Είναι υποχρεωμένος να...
Πράγματα που λέγονται, αλλά δεν γίνονται
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ανόητοι ή φανατικοί;
Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που δηλώνουν πατριώτες, που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους στα λεγόμενα εθνικά θέματα, να μην έχουν βγει στα κεραμίδια με το ιταμό ύφος της ανακοίνωσης του ρωσικού...
Ανόητοι ή φανατικοί;
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Το ολοζώντανο φάντασμα της Ιστορίας
Διαβάζοντας το κατατοπιστικό αφιέρωμα του Τάσου Κωστόπουλου για την επιχείρηση παλιννόστησης των Ποντίων του Καυκάσου με τη συμμετοχή του Νίκου Καζαντζάκη το 1919 ο νους μου ταξίδεψε στη φίλη μου τη Βιολέτα,...
Το ολοζώντανο φάντασμα της Ιστορίας
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Δύο ερωτήσεις για τις «Πρέσπες»
Το κλείσιμο της εκκρεμότητας, λοιπόν, και η δημιουργία ενός φιλικού προς την Ελλάδα κράτους, απομακρυσμένου από επιρροές τρίτων χωρών κόντρα στα ελληνικά συμφέροντα, μόνο προς όφελός μας μπορεί να είναι. Η...
Δύο ερωτήσεις για τις «Πρέσπες»
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Η σκακιέρα
Στη γεωστρατηγική σκακιέρα υπάρχουνε λιγοστοί άτρωτοι βασιλείς, πύργοι κι αξιωματικοί, ενώ αντίθετα περισσεύουνε τα απλά πούλια. Αναλώσιμα και δίχως μεγάλη αξία για τους αντιμαχόμενους, χρησιμοποιούνται από...
Η σκακιέρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας