• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.0°C
  4 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.8°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 8.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 8.7°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 5.1°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.8°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.8°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.1°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.5°C / 8.8°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.2°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  48%

Ο πρόεδρος της δεξιάς παράταξης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ζητήματα ταξικής συνέπειας

 • A-
 • A+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ (18.9.2016), έλεγε ότι: «Χρειάζονται αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, αλλά καμία αλλαγή στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων». Επαναλάμβανε πως είναι «υπέρμαχος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων», προφανώς και ότι «ο κατώτατος μισθός πρέπει να συνδέεται με την οικονομία» και όχι με τις ανθρώπινες ανάγκες. Και χθες ο συλλογικός φορέας των Ελλήνων εργοδοτών, ο ΣΕΒ, με τον οποίο η Ν.Δ συνδέεται με άρρηκτους δεσμούς, παρενέβη δημόσια, με την γνωστή του ταξική συνέπεια, για να χαλάσει τη διαπραγμάτευση της Ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, ζητώντας, για λόγους «ανταγωνιστικότητας», περισσότερη εργατική εκμετάλλευση:

Συγκεκριμένα είπε ότι διεκδικεί «διατήρηση της υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, ομαδικές απολύσεις με κοινωνικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικές πηγές και κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας».

Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση επιδιώκει αν όχι άμεσα, αλλά οπωσδήποτε στο κοντινό μέλλον να ανοίξει θεσμικά και ουσιαστικά το δρόμο στην επιστροφή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, την επέκτασή τους σε όλους τους εργαζόμενους, και την κατίσχυσή τους επί των επιχειρησιακών συμβάσεων (εφόσον φυσικά οι κλαδικές που υπογράφονται είναι καλύτερες) καθώς και να καταπολεμήσει τις φτηνές, ανασφαλείς (και ανασφάλιστες εν πολλοίς), ελαστικές μορφές εργασίας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης, οπαδός και αυτός, όπως και η τρόικα, των «μεταρρυθμίσεων», του μαγικού «μείγματος πολιτικής χωρίς φόρους» και υπέρμαχος της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της αύξησης του επιχειρηματικού κέρδους, φαίνεται να συντάσσεται με τον ΣΕΒ για την εξασφάλιση της απεριόριστης «ελευθερίας» αποκλειστικά των επιχειρησιακών συλλογικών διαπραγματεύσεων (και των «ατομικών» συμβάσεων), χωρίς δηλαδή, τη διορθωτική μεσολάβηση της υποχρεωτικής κρατικής διαιτησίας όταν δεν προκύπτει αποτέλεσμα, για το ύψος των μισθών και τις συνθήκες εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Οι δε μισθοί ας αφεθούν στις δυνάμεις της αγοράς,  ας συνδεθούν, δηλαδή, με την οικονομία, με δεδομένη τη διαπραγματευτική δυνατότητα των αφεντικών να επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα απέναντι στους μεμονωμένους και απροστάτευτους, φτωχοποιημένους ήδη, εργαζόμενούς τους.

Συνεπώς το ότι η νεοφιλελεύθερη Ν.Δ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι δεν επιθυμεί «καμία αλλαγή στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων», ήταν και είναι ένα πολιτικό τρικ, μια προσχεδιασμένη προσποίηση αντίστασης στη σκληρή γραμμή ΔΝΤ και ΣΕΒ.

Με δεδομένο ασφαλώς -για όσους βλέπουν τι γίνεται στην πραγματική οικονομία- ότι η «απελευθέρωση» των ομαδικών, των μεμονωμένων ή των κατά ριπάς  απολύσεων και μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις, είναι μια καθημερινή και ιδιαίτερα διαδεδομένη πραγματικότητα στα έξι χρόνια των ταξικών μνημονίων, που κόστισε χιλιάδες απολύσεις και διαρκείς μειώσεις μισθών.

Τα ίδια βεβαίως ισχύουν και για την κυβερνητική πλευρά. Με λίγα λόγια να μη θεωρήσουν, εκεί στου Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η διατήρηση του (πλασματικού) ορίου των απολύσεων (και ενώ δεν θα ισχύουν οι ΣΣΕ, ούτε θα αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί και οι θέσεις εργασίας), θα μπορούσε από μόνη της να σερβιριστεί στην εργατική τάξη και στους απελπισμένους ανέργους, ως σημαντική νίκη...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Το... όραμα του φοροφυγά
Με λίγα λόγια ο κ. Μητσοτάκης τους κλείνει το μάτι, όπως και σε όλα τα φοροδιαφεύγοντα επί πολλές δεκαετίες στρώματα του λαού της Δεξιάς, λέγοντας ουσιαστικά ότι: Φέρτε τα λεφτά ελεύθερα από τα στρώματα ή από...
Το... όραμα του φοροφυγά
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Ο Κυριάκος καταπέλτης κατά των φοροφυγάδων
«Πού είναι τα λεφτά από τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τη ρεμούλα, που λέγατε; Κ. Τσίπρα είστε πρωταθλητές στους φόρους, και ανύπαρκτοι στην πάταξη της φοροδιαφυγής...». Αυτά ακούω με μεγάλη ικανοποίηση...
Ο Κυριάκος καταπέλτης κατά των φοροφυγάδων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Έρχεται η σωτηρία της χώρας από τον Μητσοτάκη;
Η Ν.Δ. αυξάνει τη συσπείρωση των οπαδών της και δένει τις συμμαχίες της όσο ανεβάζει την απερίγραπτη, επιθετική ρητορική της κατά της κυβέρνησης, η οποία την παρακολουθεί στο δρόμο της πόλωσης.
Έρχεται η σωτηρία της χώρας από τον Μητσοτάκη;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Ενας προφήτης, μα τι προφήτης...
Απαισιόδοξος είναι βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης επειδή σε τελευταία ανάλυση στο τιμόνι της χώρας παραμένει, έστω και στραπατσαρισμένη, η «αριστερή παρένθεση», την ώρα που τα οικονομικά στοιχεία αρχίζουν να...
Ενας προφήτης, μα τι προφήτης...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Για τον ΕΝΦΙΑ και για όσα επαγγέλλεται ο Μητσοτάκης
Τα στοιχεία της Eurostat λένε ότι την τελευταία πενταετία κλάπηκε μόνο από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα ποσό ύψους 35, 2 δισ. ευρώ, χρήματα που ισοδυναμούν με εισπράξεις 12 ετών ΕΝΦΙΑ. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις και...
Για τον ΕΝΦΙΑ και για όσα επαγγέλλεται ο Μητσοτάκης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Η δημαγωγία έχει και όρια κ. Μητσοτάκη
Το μόνο που δεν πρόσθεσε στο υβρεολόγιο του κατά της κυβέρνησης με τις τόσες ανυπόστατες κατηγορίες, είναι ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις, αγωγές και εξεταστική επιτροπή εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και παντός...
Η δημαγωγία έχει και όρια κ. Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας