Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιδότηση εργασίας σε νέους και ανέργους
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επιδότηση εργασίας σε νέους και ανέργους

  • A-
  • A+

Δύο εύστοχες πολιτικές παρεμβάσεις γίνονται αυτή την εποχή, μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Εργασίας για την ανακούφιση των ανέργων και την ενίσχυση των θέσεων εργασίας.

Αν και τα μέσα ενημέρωσης για τους γνωστούς λόγους (πολυφωνίας και αμεροληψίας...) δεν ασχολούνται καθόλου ή, ακόμα χειρότερα, τις παρουσιάζουν ως «αντιλαϊκές» και «φιλοεργοδοτικές», οι πολιτικές αυτές είναι πρωτοποριακές και έχουν ταξικό πρόσημο.

Ξεκινούν, και οι δύο παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας (αρμοδιότητας της Ράνιας Αντωνοπούλου), από τη διαπίστωση ότι η ελληνική (μισοκατεστραμμένη, μην ξεχνάμε) οικονομία εξακολουθεί να βασίζεται κατά 75% στην εξέλιξη της εσωτερικής ζήτησης και δυστυχώς όχι τόσο όσο μπορούμε στις εξαγωγές.

Δηλαδή, ότι για να λειτουργούν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται άνθρωποι και να δημιουργηθούν και νέες (ιδιωτικές, συνεταιριστικές, δημοτικές, δημόσιες κ.λπ. παραγωγικές δραστηριότητες), πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά.

Επομένως, πρέπει επειγόντως να ενισχυθεί το εισόδημα (κυρίως οι μισθοί και να μην πέσουν κι άλλο οι συντάξεις) της φτωχοποιημένης κοινωνίας.

Αυτό θα σημάνει (μαζί με την απαραίτητη φτηνή και επιλεκτική χρηματοδότηση των πραγματικά βιώσιμων επιχειρήσεων από τις τράπεζες), αυτομάτως, την αναθέρμανση της εγχώριας ζήτησης, την τόνωση της αγοράς εργασίας, τη στήριξη του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και την αύξηση των φορολογικών εσόδων (μέσω κυρίως του ΦΠΑ, εφόσον φυσικά βρεθεί τρόπος να εισπράττεται και να μην κλέβεται στον σημερινό ανεπίτρεπτο βαθμό από τους επιχειρηματίες).

Αυτό που θα εφαρμοστεί, λοιπόν, είναι:

Πρώτον, το επίδομα ανεργίας (σήμερα μόνο 360 ευρώ/μήνα) όσων το δικαιούνται θα μπορεί με δική τους πρωτοβουλία και επιθυμία να διατεθεί (με τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των επιδοτούμενων ανέργων, επαναλαμβάνω) ώστε να επιδοτεί κατά το ισόποσο μέρος τον μισθό τους σε νέα θέση εργασίας που θα βρίσκουν.

Δεύτερον, τα πολλές χιλιάδες νέα παιδιά (που δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε οποιοδήποτε επίδομα ανεργίας, πέραν των περιορισμένων επιδοτούμενων προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας σε ΟΤΑ και της επαγγελματικής εκπαίδευσης) θα πληρώνονται με μισθό μαθητείας.

Ο μισθός μαθητείας, που γενικά δεν ακούγεται ευχάριστα, αν λ.χ. είναι ο μισός ή το 75% του ισχύοντος κατώτατου μισθού (όπως ακριβώς κάποτε είχαμε από το 2003 στις Συλλογικές Συμβάσεις των δημοσιογράφων), θα μπορεί να επιδοτείται από το Δημόσιο με το ισόποσο του ισχύοντος για όλους επιδόματος ανεργίας.

Στο σύνολό τους, δηλαδή, οι νέοι εργαζόμενοι, ακόμα και ως μαθητευόμενοι, θα φτάνουν να αμείβονται με μισθό που θα προσεγγίζει τον βασικό μισθό -και όλα αυτά για διάστημα το πολύ δύο ετών. Εννοείται ότι οι επιχειρήσεις που θα επωφελούνται δεν θα έχουν απολύσει ανθρώπους ένα-δυο χρόνια πριν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα έμμεσης επιδότησης και δεν θα μπορούν να «ανακυκλώνουν» προσλαμβάνοντας και διώχνοντας επιδοτούμενους μαθητευόμενους ή πρώην ανέργους.

Αν λοιπόν η πολιτική αυτή αντιμετωπιστεί καλόπιστα, προβληθεί και κατανοηθεί -και δεν υπονομευτεί ως συνήθως από κομματικές και μιντιακές σκοπιμότητες- τότε θα έχουμε ως κοινωνία και οικονομία συμφέρον να απαιτήσουμε την αύξηση και όλων των μισθών -μέσω συλλογικών συμβάσεων, που περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια να επιστρέψουν- και του επιδόματος ανεργίας, ώστε να ικανοποιηθεί με όρους αξιοπρέπειας η επείγουσα ανάγκη της χώρας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ποιότητας και των αμοιβών των υπαρχουσών θέσεων εργασίας.

ΥΓ. Σημειώνω ότι η αναφορά μου στην επείγουσα ανάγκη φτηνών πιστοδοτήσεων από τις ανακεφαλαιοποιημένες με χρήματα του ελληνικού λαού τράπεζες (που έχουν απομείνει) σχετίζεται απόλυτα με τη φυγή κεφαλαίων ύψους πολλών δεκάδων δισ. ευρώ από τη χώρα ύστερα από 25ετή λεηλασία της και από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και «θαλασσοδάνειά» τους -που έχουν φτάσει στο 50%. Αυτό είναι πρόβλημα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, που με τη σειρά του σχετίζεται με τον «πατριωτισμό» των πλούσιων Ελλήνων και τους πειρασμούς του «ανυπότακτου» Εθνους μας για φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδημάτων και πλούτου. Με λίγα λόγια, αρκετοί θέλουν ποιοτικό κράτος και ευημερία, χωρίς φόρους για τους ίδιους, αλλά με τα λεφτά κάποιων άλλων φορολογουμένων.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύσεις για πρώτη πρόσληψη 20.000 ανέργων ως 35 ετών
Ξεκινά την Τετάρτη το πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου...
Ενισχύσεις για πρώτη πρόσληψη 20.000 ανέργων ως 35 ετών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λήγουν οι αιτήσεις συμμετοχής εργοδοτών στο πρόγραμμα για απασχόληση ανέργων
Τρίτη 1η Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων συμμετοχή των εργοδοτών στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 1.295 άνεργων νέων, ηλικίας 25-29 ετών, που έχουν ολοκληρώσει προγράμματα απόκτησης...
Λήγουν οι αιτήσεις συμμετοχής εργοδοτών στο πρόγραμμα για απασχόληση ανέργων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Οι μπακάληδες της «εσωτερικής υποτίμησης»
Ήταν «λογικό» κατά την άποψη των δανειστών να χαθεί λόγω μνημονίων, ως απάντηση στην κρίση δανεισμού και εν όψει άτακτης χρεοκοπίας, το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Η πολιτική της τρόϊκας που ονομάστηκε «εσωτερική...
Οι μπακάληδες της «εσωτερικής υποτίμησης»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Ανατάσσεται αυτή η οικονομία;
Όσοι διαβάσαμε το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, διαπιστώνουν ότι τίποτα θετικό δεν πρόκειται να προκύψει στην οικονομική δραστηριότητα μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν οι προπτωχευτικές...
Ανατάσσεται αυτή η οικονομία;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Περί του ασυμβιβάστου των καναλαρχών
Οι περισσότεροι καναλάρχες και κυρίως ο Γιάννης Αλαφούζος επιτίθενται ακατάπαυστα στην κυβέρνηση επειδή ένας συνυποψήφιος τους, ο κ. Καλογρίτσας, διεκδικητής κι αυτός μιας τηλεοπτικής άδειας εθνικής εμβέλειας...
Περί του ασυμβιβάστου των καναλαρχών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προγράμματα εργασιακής εμπειρίας για ανέργους
Στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν δύο νέα προγράμματα που θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε 13.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-24 (αφορά 10.000 άτομα) και 25-29 ετών (3.000 άτομα), να αποκτήσουν εργασιακή...
Προγράμματα εργασιακής εμπειρίας για ανέργους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας