• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 9.6°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.9°C / 8.6°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 8.8°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.4°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 5.7°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.8°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 10.4°C
  3 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 4.5°C
  2 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.6°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 8.2°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.3°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 8.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  1 BF
  70%

Τα πολλαπλά οφέλη του Μητρώου των ιστοσελίδων

 • A-
 • A+

Είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ανοιχτό Μητρώο επαγγελματικών ενημερωτικών ιστοσελίδων, ώστε να χτυπηθεί στη ρίζα της η μικρή και η μεγάλη διαφθορά και η πελατειακή διαχείριση κρατικού χρήματος για ιδιοτελείς λόγους.

Ας δούμε γιατί έπρεπε να δημιουργηθεί το Μητρώο των ιστοσελίδων: πρώτον, για να μοιράζεται μόνο σε καταγεγραμμένες και πιστοποιημένες επιχειρήσεις και με απόλυτη διαφάνεια κάθε διαφημιστική δαπάνη του Δημοσίου και των Οργανισμών που συνδέονται μ’ αυτό, καθώς και όλων των τραπεζών.

Δεύτερον, για να εφαρμοστεί κοινά αποδεκτός επιστημονικός τρόπος μέτρησης της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων για ευνόητους λόγους κατανομής διαφήμισης και, τρίτον, για να ελεγχθεί η κεφαλαιακή προέλευση και η οικονομική φερεγγυότητα των διαδικτυακών ΜΜΕ με βάση την ελεύθερη δήλωσή τους στο νέο Μητρώο της Γ. Γ. Ενημέρωσης (του ΑΦΜ, της μορφής της εταιρείας, των ονομάτων των μετόχων που κατέχουν και λειτουργούν έναν ή περισσότερους ιστότοπους και βεβαίως των θέσεων εργασίας κατά ειδικότητα κ.λπ).

Το Μητρώο θα παρέχει και μία επιπλέον υπηρεσία: να εντοπίζει τις, κατά κανόνα, αυθαίρετες και παράνομες αναπαραγωγές μιας πρωτότυπης δημοσίευσης στο διαδίκτυο, που κατά την άποψή μου θα είναι πολύτιμη για τον απαραίτητο περιορισμό της λογοκλοπής και για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των πραγματικών παραγωγών πρωτότυπης δημοσιογραφικής ύλης.

Πεδίον δόξης λαμπρόν, επομένως, για όσους, δημοσιογραφικούς, καλλιτεχνικούς ή άλλους σχετικούς με την ενημέρωση και τον πολιτισμό οργανισμούς και δημιουργούς, επιθυμούν να προστατεύσουν το προϊόν τους, όπως έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να πράξουν.

Αλλά αυτή η πολιτική μεταρρύθμιση, χωρίς εισαγωγικά, του υπουργείου Επικρατείας και της Γ. Γ. Ενημέρωσης έχει και μια άλλη, ιδιαίτερα θετική διάσταση την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούν τα σωματεία των εργαζομένων στον Τύπο (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί κ.ά).

Εφόσον στο εξής θα υπάρχουν δημόσια τα στοιχεία των sites θα είναι πιο εύκολο να κινητοποιηθούν και τα σωματεία, μαζί με τις φορολογικές αρχές και τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους (Επιθεώρηση Εργασίας και ασφαλιστικά ταμεία), ώστε να ελεγχθούν οι συνθήκες εργασίας, τα ωράρια και οι αμοιβές των εργαζομένων στο διαδίκτυο, οι οποίοι από αύριο κιόλας πρέπει να ενταχθούν σε μια ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (και κανόνων δεοντολογίας) με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους σε οποιοδήποτε είδος ΜΜΕ κι αν εργάζονται (έντυπο, ηλεκτρονικό, δημόσιο ή ιδιωτικό, παραδοσιακό ή σύγχρονο).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Γάτα ο Ψυχάρης!
Από διευθυντής του ΔΟΛ, ο Σταύρος Ψυχάρης με δύο κινήσεις κατάφερε σε λίγα χρόνια να γίνει ο απόλυτος άρχων του Ομίλου, όχι βέβαια με δικά του λεφτά, αλλά με δανεισμό από τις τράπεζες, οι οποίες δέχτηκαν ως...
Γάτα ο Ψυχάρης!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Επιδοτούμενη παραδημοσιογραφία
Με επιστολή του ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης προς τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ζητάει να δοθεί διαταγή στην Οικονομική Αστυνομία προκειμένου να...
Επιδοτούμενη παραδημοσιογραφία
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Παραδημοσιογραφία και εκβιασμοί
Στα μέσα ενημέρωσης εμφανίζεται, αυτές τις μέρες εντατικότερα, μια εικόνα «εκνευρισμού» της «καταρρέουσας» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος υποτίθεται ότι πρέπει...
Παραδημοσιογραφία και εκβιασμοί
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Οι φανφαρόνοι
Μήπως όλη η φασαρία γίνεται -μεταξύ άλλων- και γιατί η κυβέρνηση σωστά επεκτείνει την αποκλειστική απασχόληση των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων που ισχύει ήδη για την νέα ΕΡΤ, και στο Αθηναϊκό...
Οι φανφαρόνοι
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Παραπληροφόρηση
Αδιόρθωτοι οι κατασκευαστές «εθνολαϊκιστικών ειδήσεων» ξανακυκλοφορούν τη γνωστή ιστορία με την «κατάργηση της προσευχής στα σχολεία», που όχι μόνο έχει δυστυχώς μπει στο ψυγείο, αλλά δήθεν συνεχίζει απειλεί...
Παραπληροφόρηση
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Το λειτούργημα... της διαπλοκής
Η απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του ΣτΕ επιτρέπει, φοβάμαι, σ΄όλες τις πλευρές να συνεχίζουν να πανηγυρίζουν, μολονότι το δικαστήριο δέχεται ως αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί μεταβίβασης των...
Το λειτούργημα... της διαπλοκής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας