• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 11.6°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.4°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  90%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  96%
INTIME

Το MEGA στη μέγγενη των νόμων της αγοράς

 • A-
 • A+

Αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια των μετόχων του MEGA («Τηλέτυπος Α.Ε.») να δώσουν λεφτά στην προβληματική εταιρεία τους (συμμετέχοντας έστω και εν μέρει στην απαραίτητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) τότε πρέπει αργά ή γρήγορα να κηρύξουν πτώχευση και στη συνέχεια η εταιρεία «Τηλέτυπος Α.Ε» να περάσει στις τράπεζες (οι οποίες έχουν δεσμεύσει όλους τους λογαριασμούς του MEGA - Τηλέτυπος Α.Ε.). Διότι, όπως είχαμε γράψει, ήδη από τις 18 Απριλίου 2016, υπάρχουν οι εξής νεότερες θεσμικές προβλέψεις για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις:

Με την πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της 42/2014, η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώνει τις τράπεζες μεταξύ άλλων να της υποβάλλουν αυξημένη πληροφόρηση όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (σύμφωνα με τα τεχνικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών - European Banking Authority, EBA), συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και έχει ήδη ενεργοποιηθεί και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επίσης τροποποιήθηκε ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας με τον Ν. 4335/2015 όπου προβλέπονται: επιτάχυνση διαδικασιών στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία, επιτάχυνση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και νέος τρόπος κατάταξης των δανειστών έτσι ώστε όσοι έχουν εμπράγματη εξασφάλιση (δηλαδή οι τράπεζες) να έχουν ποσοστό 65% στη διανομή.

Οι εργαζόμενοι... έχουν να μοιράζονται τα ενδεχόμενα ψίχουλα που θα έχουν απομείνει και άλλωστε γι’ αυτό εναρμονίστηκε αναλόγως κι ο πτωχευτικός κώδικας (Ν. 4336/2015), που απλοποιεί τη διαδικασία εξυγίανσης και ειδικής εκκαθάρισης επιχειρήσεων.

Τι σημαίνουν όλα τα προηγούμενα; Απλούστατα ότι εάν το τραπεζικό σύστημα και η εποπτεύουσα πανευρωπαϊκή αρχή (ΕΚΤ) και η ΤτΕ ακολουθήσουν τη νομιμότητα, οι τράπεζες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο τους κυρίους Ψυχάρη, Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη και τους επίδοξους σωτήρες Φιλιππόπουλο και Μάρη.

▶ Οι τράπεζες πρέπει να εγγράψουν στις ζημιές τους (και όχι στο ενεργητικό τους), το ποσό των απλήρωτων δόσεων των δανείων και να μεταφέρουν τα δάνεια του MEGA όπως και του κάθε άλλου εκ των δημοφιλών μπαταξήδων στην κατηγορία των «κόκκινων».

Ακολούθως (και μετά τη βάσανο των νομικών διαδικασιών) πρέπει να κατάσχουν τις κατατεθειμένες ως εγγυήσεις (κατά τη σύναψη των δανείων) μετοχές του MEGA και μετά:

➥ Πρώτον, είτε, να τις παραχωρήσουν σε νέους επενδυτές ή να τις βγάλουν στο σφυρί επίσημα ή ανεπίσημα, παρά την ελάχιστη πλέον αξία τους,

➥ είτε, δεύτερον, οι ίδιες οι τράπεζες να λειτουργήσουν την εταιρεία και το κανάλι (πράγμα απίθανο),

➥ είτε, τρίτον, να προχωρήσουν σε λύση και εκκαθάριση της χρεοκοπημένης εταιρείας (επίσης πράγμα απίθανο, καθώς έτσι χάνουν οριστικά τα λεφτά τους),

➥ είτε, τέταρτον, οι τράπεζες παρά τη ζημιά τους να αφήσουν τα πράγματα σε εκκρεμότητα και τέλμα έως ότου κάποτε κάποιος από τους άλλους πιστωτές ή τους απλήρωτους εργαζομένους προσφύγει στα πτωχευτικά δικαστήρια... προς το άρθρο 99 κ.λπ. (πράγμα που βλέπουμε σε πολλές άλλες περιπτώσεις).

Επομένως και εν όψει της αδειοδότησης-δημοπρασίας των ενημερωτικών, γενικού περιεχομένου, καναλιών (επίγειας ελεύθερης ψηφιακής, εθνικής εμβέλειας) που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, πριν γίνουν όλα αυτά τα θλιβερά, ευχόμαστε κάποιος να βάλει επιτέλους τα λεφτά σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες και έτσι ίσως κάποιοι παλιοί μέτοχοι χρειαστεί να χάσουν τον έλεγχο του τηλεοπτικού σταθμού -και να περιοριστούν στη διάσωση των άλλων προβληματικών επιχειρήσεων τους.

Υ.Γ. Η αποψινή εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη ματαιώθηκε, καθώς δεν έχει πληρωθεί ούτε το συνεργαζόμενο με το MEGA στούντιο, από το οποίο βγαίνει η «Ανατροπή» στον αέρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
ΔΟΛ: Ένα ΒΗΜΑ πριν από μια ΝΕΑ αυτοδιαχείριση;
Μετά τη σκανδαλώδη απόφαση για τον ΔΟΛ όλα τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες του Τύπου πρέπει να στηρίξουν υλικά, ηθικά, νομικά και πολιτικά τους εργαζόμενους στη προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη για να κατοχυρώσουν...
ΔΟΛ: Ένα ΒΗΜΑ πριν από μια ΝΕΑ αυτοδιαχείριση;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Υπάρχει φως στον Τύπο;
Περιμένοντας τους νέους επενδυτές, τις συγχωνεύσεις, τις ενδεχόμενες αναδιαρθρώσεις παλιών χρεών σε τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, οι πολλές χιλιάδες προβληματικές επιχειρήσεις και...
Υπάρχει φως στον Τύπο;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Ας μιλήσουμε σοβαρά για τα ΜΜΕ
Περίπου 6 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο MEGA, και 3,5 μήνες οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ, που ζουν σε διαρκή αγωνία για το αν θα έρθουν τα απαραίτητα κεφάλαια από τον Σταύρο Ψυχάρη. Παρόμοια η κατάσταση των...
Ας μιλήσουμε σοβαρά για τα ΜΜΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Ταξική μεροληψία
Με 88.571 ευρώ μέση κατά κεφαλήν δαπάνη η Eurobank απαλλάχθηκε με τρίτο πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» από ακόμη 700 υπαλλήλους της. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι με αυτή την κίνησή της θα «γλιτώνει» μισθούς 29...
Ταξική μεροληψία
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Τo πόκερ για το MEGA
Καλές οι αναλύσεις για την κατάσταση στο MEGA και τον πολιτικό εκβιασμό ότι θα κλείσει και θα αφήσει στον δρόμο 500 εργαζομένους, αν δεν δοθεί λύση στα οικονομικά του και αν δεν εξασφαλίσει άδεια όμως το άρθρο...
Τo πόκερ για το MEGA
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά;
Κομβικό ζήτημα στην Ελλάδα παραμένει η νομική δυνατότητα αξιοποίησης των υπαρκτών και ζωντανών παραγωγικών μέσων των χρεοκοπημένων εταιρειών, πριν εκπλειστηριαστούν από τους εκκαθαριστές και περάσουν στις...
Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας