• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.5°C
  4 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 10.0°C
  7 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 15.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.4°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 9.4°C
  3 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  4 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  6 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 11.7°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.4°C
  3 BF
  54%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 15.1°C
  3 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.5°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.5°C
  4 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 10.0°C
  4 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 3.1°C
  2 BF
  95%

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη

Γάτα ο Ψυχάρης!

 • A-
 • A+

Από διευθυντής του ΔΟΛ, ο Σταύρος Ψυχάρης με δύο κινήσεις κατάφερε σε λίγα χρόνια να γίνει ο απόλυτος άρχων του Ομίλου, όχι βέβαια με δικά του λεφτά, αλλά με δανεισμό από τις τράπεζες, οι οποίες δέχτηκαν ως επαρκείς εγγυήσεις τις μετοχές του.

Στο «ΒΗΜΑ» της περασμένης Κυριακής, με το πρωτοεμφανιζόμενο ψευδώνυμο «Τάκιτος» υπογράφεται άρθρο που μας εξηγεί, εκ μέρους προφανώς του «ιστορικού εκδότη», ότι το 2005 ο κ. Ψυχάρης έλαβε προσωπικό δάνειο 50 εκατ. ευρώ από τράπεζα ώστε με αυτά τα χρήματα να αγοράσει το 25% των μετοχών τού ΔΟΛ από τον ίδιο τον Χρήστο Λαμπράκη.

Στα τέλη του 2011, αρχές του 2012, σύμφωνα πάντοτε με τον «Τάκιτο», ο κ. Ψυχάρης έλαβε νέο προσωπικό δάνειο 14,8 εκατ. ευρώ από την ίδια τράπεζα. Και από αυτά τα χρήματα, τα 7,8 εκατ. διατέθηκαν από τον κ. Ψυχάρη για την «υποχρεωτική» εξαγορά του υπόλοιπου 75% των μετοχών του ΔΟΛ, που ώς τότε κατείχαν το Ιδρυμα Λαμπράκη και άλλοι μέτοχοι, και τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ πήγαν στην αύξηση κεφαλαίου του Ομίλου, που ήδη παρουσίαζε ζημιές.

Χρωστώντας επομένως 189,5 εκατ. στις τράπεζες ο ΔΟΛ (χωρίς να υπολογίζουμε τα προσωπικά «μετοχοδάνεια» του κ. Ψυχάρη που και αυτός τα χρωστάει), οι τραπεζίτες έπρεπε να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Δηλαδή, αν θα συνέχιζαν να χρηματοδοτούν την εκδοτική επιχείρηση και τον μοναδικό πλέον μέτοχό της, ώστε οι ίδιοι οι τραπεζίτες «τεχνικά» αφενός να αποφεύγουν να εγγράφουν ζημιές και αφετέρου, μεταθέτοντας τα χρέη του ΔΟΛ στο διηνεκές, να ενισχύουν τις δραστηριότητες και τις φιλοδοξίες του «ιστορικού εκδότη».

Ή αν θα καλούσαν οι τραπεζίτες, όπως κάνουν με όλες τις άλλες προβληματικές εταιρείες, τους μετόχους, εν προκειμένω τον κ. Ψυχάρη, να εισφέρει ζεστά κεφάλαια δικά του ή φίλων του, προκειμένου να καλύψει τις ζημιές του Ομίλου και να μπορεί να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των παλιών δανείων.

Οι εισαγγελικές αρχές, ερευνώντας όλα τα σχετικά δεδομένα, έκριναν ότι οι πρακτικές αυτού του είδους προσωπικού δανεισμού δεν είναι σύμφωνες με τους τραπεζικούς κώδικες χορήγησης πιστώσεων και έτσι άσκησαν ήδη από τις 23.2.2015 ποινική δίωξη για τα «μετοχοδάνεια» ύψους 57 εκατ. ευρώ του επικεφαλής του ΔΟΛ.

Τα άλλα με τις γάτες, τα σκηνοθετημένα «μυστήρια», τα «σου ’πα, μου ’πες» και τα περί «ολοκληρωτισμού» της «ανίκανης» και «πανικόβλητης» κυβέρνησης, που εφευρίσκει το συγκρότημα του κ. Ψυχάρη, είναι παραπειστικά και άσχετα με την ουσία της υπόθεσης.

Η συνέχεια... με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του MEGA και την αδειοδότηση των καναλιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Επιδοτούμενη παραδημοσιογραφία
Με επιστολή του ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης προς τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ζητάει να δοθεί διαταγή στην Οικονομική Αστυνομία προκειμένου να...
Επιδοτούμενη παραδημοσιογραφία
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Παραδημοσιογραφία και εκβιασμοί
Στα μέσα ενημέρωσης εμφανίζεται, αυτές τις μέρες εντατικότερα, μια εικόνα «εκνευρισμού» της «καταρρέουσας» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος υποτίθεται ότι πρέπει...
Παραδημοσιογραφία και εκβιασμοί
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Τα πολλαπλά οφέλη του Μητρώου των ιστοσελίδων
Είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ανοιχτό Μητρώο επαγγελματικών ενημερωτικών ιστοσελίδων, ώστε να χτυπηθεί στη ρίζα της η μικρή και η μεγάλη διαφθορά και η πελατειακή διαχείριση...
Τα πολλαπλά οφέλη του Μητρώου των ιστοσελίδων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Φοβούνται δήθεν τη «νέα διαπλοκή» των καναλιών... και υπερασπίζονται την παλιά
Αυτό ισχυρίζονται και οι οι ίδιοι οι βαρόνοι των ΜΜΕ. Δεν θέλουν να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια, προδιαγραφές και έλεγχοι για την προέλευση των κεφαλαίων τους. Τους αρκεί που έχουν «κατοχυρώσει» από την...
Φοβούνται δήθεν τη «νέα διαπλοκή» των καναλιών... και υπερασπίζονται την παλιά
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Οι φανφαρόνοι
Μήπως όλη η φασαρία γίνεται -μεταξύ άλλων- και γιατί η κυβέρνηση σωστά επεκτείνει την αποκλειστική απασχόληση των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων που ισχύει ήδη για την νέα ΕΡΤ, και στο Αθηναϊκό...
Οι φανφαρόνοι
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Η διαπλοκή έχασε μόνη της
Κι αν κλείσουν ποιος θα κλάψει; Εφόσον όλοι ξέρουμε ότι μπορούν να αντικατασταθούν από πολλά νέα μέσα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης και ενημέρωσης που πρέπει να δημιουργήσουν οι ίδιοι οι ελεύθεροι...
Η διαπλοκή έχασε μόνη της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας