Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για ποιους απεργεί η ΕΣΗΕΑ;

Για ποιους απεργεί η ΕΣΗΕΑ;

  • A-
  • A+

Αντιγράφω λίγα από τα tweets δημοσιογράφων και ένα κείμενο σπό facebook για την αυριανή 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ στα κανάλια το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κατά του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών:

 

 

«Εξηγήστε μας γιατί απεργούμε»

Tης Μαρίνας Δεμερτζιάν (αναδημοσίευση από τη σελίδα της στο FB)

Το βράδυ της Πέμπτης, ενημερωθήκαμε με ένα SMS ότι κηρύσσεται απεργία των δημοσιογράφων σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια, στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ, το κανάλι της Βουλής και την Γενική Γραμματεία Τύπου, ενάντια στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών και για το ασφαλιστικό. Δεδομένου ότι ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό δεν έχει καν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το ερώτημα ήταν που ακριβώς διαφωνούμε στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.
Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αντί αιτιολόγησης βρίσκουμε τα πρακτικά με την τοποθέτηση του Δημήτρη Τσαλαπάτη ο οποίος μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ως εκπρόσωπος όλων των μελών του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, όπου μάθαμε τα εξής καταπληκτικά.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ διαφωνεί με:
1. Το άρθρο 5 που ορίζει ότι οι μετοχές των τηλεοπτικών καναλιών πρέπει να είναι ονομαστικές. Πρέπει να υπάρχει δηλαδή διαφάνεια στο ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των καναλιών

2. Το άρθρο 9 που καθορίζει μίνιμουμ πλαφόν εργαζομένων (και όχι ταβάνι)  που πρέπει να απασχολεί κάθε κανάλι, δηλαδή ότι ένα ενημερωτικό κανάλι εθνικής εμβέλειας, πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον 400 εργαζόμενους. Αυτό το μίνιμουμ πλαφόν θεωρήθηκε από την ΕΣΗΕΑ ότι ευνοεί τις απολύσεις ; Η μόνη λογική απαίτηση εκ μέρους ενός σωματείου θα ήταν να ζητάει αύξηση του πλαφόν,  όχι απάλειψη του.

3. Στο άρθρο 55 που επεκτείνει την μονοθεσία, που ήδη ισχύει στην ΕΡΤ και στους εργαζόμενους του ΑΠΕ και της Γενικής Γραμματείας Τύπου. Εδώ η ΕΣΗΕΑ έκανε μια πλήρη αλλαγή πλεύσης, αφού μέχρι πριν λίγους μήνες υποστήριζε ότι λόγω της τεράστιας ανεργίας στον κλάδο, δεν πρέπει όσοι εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε δημόσια ΜΜΕ να έχουν και δεύτερες και τρίτες δουλειές.*

Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρεις, ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς έκανε μια διόρθωση η οποία επιτρέπει τελικά στους δημοσιογράφους  του ΑΠΕ και της Γενικής Γραμματείας να έχουν δύο και τρεις δουλειές, (όπως έχουν ήδη κάποια μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ)!

Συνοψίζοντας λοιπόν για όποιον δεν κατάλαβε, οι δημοσιογράφοι σήμερα, απεργούμε κατά της ονομαστικοποίησης των μετοχών των ιδιωτικών καναλιών και κατά της επιβολή ενός μίνιμουμ πλαφόν εργαζομένων που θα πρέπει να απασχολούν τα κανάλια για να πάρουν άδεια .

Ως μέλη της ΕΣΗΕΑ, πειθαρχήσαμε φυσικά στην απόφαση του σωματείου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν βρίσκουμε την απόφαση αυτή  την κήρυξη δηλαδή απεργίας για να προστατευθούν τα συμφέροντα των καναλαρχών, απαράδεκτη.

Ίσως τελικά ο μόνος λόγος που θα έπρεπε να συμμετέχουμε, εμείς της ΕΡΤ στην απεργία, είναι αυτή η ακατανόητη και προσβλητική – όχι μόνο για εμάς αλλά κυρίως για τους άνεργους δημοσιογράφους- εξαίρεση από την μονοθεσία.

Ένα από τα πράγματι προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου, που όντως θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις, είναι ότι τα δημοτικά ραδιόφωνα θα πρέπει να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά η ΕΣΗΕΑ δεν ασχολείται με τέτοια ψιλά γράμματα.

ΥΓ: Είναι τουλάχιστον προκλητικό, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που έχει καθυστερήσει 8 μήνες να καταβάλει τα χρήματα από τα voucher των ανέργων, επικαλούμενο ότι ακόμα δεν έχει σχηματιστεί προεδρείο, να καταφέρνει τελικά να συνεδριάσει, χωρίς προεδρείο, για να αποφασίσει ομόφωνα μια τέτοια απεργία.

* Η εξήγηση που μας δόθηκε από μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την αντίδραση στην επιβολή της μονοθεσίας και στο ΑΠΕ και στη ΓΓΤΠ,  ήταν πως με αυτόν τον τρόπο, οι δημοσιογράφοι εξισώνονται με δημόσιους υπαλλήλους. Είναι τουλάχιστον υποκρισία να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, όταν η εργασιακή μας σχέση έχει ήδη συνδεθεί με το ενιαίο μισθολόγιο (μέσω της ΚΥΑ που καθορίζει το μισθολογικό καθεστώς των δημοσιογράφων των δημόσιων ΜΜΕ) και όταν δεχόμαστε ισχυρές πιέσεις για να μπούμε στο σύστημα Εργάνη, που ορίζει ότι πρέπει να δηλώνεις από την προηγούμενη εβδομάδα το ωράριο και τα ρεπό σου, οδηγώντας σε μπάχαλο, μην μπορώντας ουσιαστικά να καλύψουμε ένα έκτακτο θέμα. Το πραγματικό αίτημα είναι ο απεγκλωβισμός των δημόσιων ΜΜΕ από το καθεστώς ΔΕΚΟ, και όχι αν μια «ελιτ» αεί ευνοημένων που «εργάζονται» στα Δημόσια Μέσα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν από 2 και 3 μεριές.

ΜΑΡΙΝΑ ΔΕΜΕΡΤΖΙΑΝ-Δημοσιογράφος ΕΡΤ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Με ποιους είναι η ΕΣΗΕΑ;
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης υπερασπίστηκε το... απαράγραπτο δικαίωμα των δημοσιογράφων του δημόσιου ΑΠΕ-ΜΠΕ και της κρατικής Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, να συνεχίσουν να έχουν κι άλλες δημοσιογραφικές δουλειές...
Με ποιους είναι η ΕΣΗΕΑ;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
ΔΟΛ: Ένα ΒΗΜΑ πριν από μια ΝΕΑ αυτοδιαχείριση;
Μετά τη σκανδαλώδη απόφαση για τον ΔΟΛ όλα τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες του Τύπου πρέπει να στηρίξουν υλικά, ηθικά, νομικά και πολιτικά τους εργαζόμενους στη προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη για να κατοχυρώσουν...
ΔΟΛ: Ένα ΒΗΜΑ πριν από μια ΝΕΑ αυτοδιαχείριση;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Το #perouka_gate και οι λασπολόγοι του ΔΟΛ
Στη σημερινή ηλεκτρονική έκδοση του ΒΗΜΑΤΟΣ επιχειρείται να αντιστραφεί η κωμικοτραγική υπόθεση παρακολούθησης, στησίματος ρεπορτάζ και πλαστογραφίας στην οποία εμπλέκεται και ένας -όχι πια- συνεργάτης της...
Το #perouka_gate και οι λασπολόγοι του ΔΟΛ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Η πραγματική ιστορία του λουκέτου στην ΕΡΤ
Επειδή στο δημόσιο λόγο λείπει συστηματικά και ηθελημένα η ακρίβεια και η μνήμη, παραθέτω το επίσημο χρονικό των ημερών της τότε αντίστασης στο λουκέτο στην ΕΡΤ τον Ιούνιο 2013, μέσα από τις ανακοινώσεις της...
Η πραγματική ιστορία του λουκέτου στην ΕΡΤ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Ο ακατανόητος ανένδοτος αγώνας της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ
Χθες ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας που θα προκύψει κατά την ανεπίστρεπτη διαδικασία μετάβασης στο νέο αδειοδοτημένο τηλεοπτικό σκηνικό -μετά την ολοκλήρωση και των...
Ο ακατανόητος ανένδοτος αγώνας της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Φτηνή, κίτρινη και βρώμικη δημοσιογραφία
Μια «δημοσιογραφική» ιστοσελίδα μεταφέρει τα άρρωστα κουτσομπολιά που είχε ακούσει κάπου, κάπως, κάποτε και γράφτηκε στο facebook. Ιδού, λοιπόν, η προς αποφυγήν συνταγή φτηνής, κίτρινης και πολιτικά βρώμικη...
Φτηνή, κίτρινη και βρώμικη δημοσιογραφία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας