Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενα παρατεταμένο έγκλημα κατά των εργαζομένων
ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενα παρατεταμένο έγκλημα κατά των εργαζομένων

  • A-
  • A+

Ενόψει της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους «Θεσμούς» για τα εργασιακά θέματα (σύναψη συλλογικών συμβάσεων, συνδικαλιστικά δικαιώματα, καθεστώς απολύσεων και αποζημιώσεων κ.λπ), είχαμε υπογραμμίσει τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα, μετά την καταστροφή της εργατικής τάξης που επέφεραν οι προηγούμενοι μνημονιακοί νόμοι,  να επανέλθει πλήρως η λειτουργία του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας), άρα και των Συλλογικών Συμβάσεων.

Ο ΟΜΕΔ είναι αυτόνομο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που θεωρητικά λειτουργεί έως σήμερα. Δημιουργήθηκε το 1990 για να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ). Πριν από τα μνημόνια, τα εργατικά σωματεία μπορούσαν να προσφεύγουν και μονομερώς στον ΟΜΕΔ και να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν ΣΣΕ.

Αν σήμερα, που έχουν καταργηθεί ουσιαστικά οι ΣΣΕ  και έχει επεκταθεί η μαύρη εργασία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν επαναφέρει την πλήρη λειτουργία του ΟΜΕΔ (με το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής της εργατικής πλευράς) και νομίζει ότι οι εργοδότες θα αποδεχθούν εθελοντικά αξιοπρεπείς Συμβάσεις, ζήσε Μάη μου..., σημειώναμε σε σχετικό σχόλιο μας την Παρασκευή.

Με τη βοήθεια του εργατολόγου Αποστόλη Τσαλαπάτη επανερχόμαστε,  ύστερα κι από τις ηλεκτρονικές επιστολές αναγνωστών μας που ζητούσαν διευκρινίσεις.

Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέφθηκε (με ισχύ από 14.2.2012) ότι η προσφυγή στη διαιτησία (ΟΜΕΔ) θα γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών δηλαδή της εργοδοτικής πλευράς και της εργατικής πλευράς.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταργηθεί στην πράξη η σύναψη συλλογικών συμβάσεων και η έκδοση διαιτητικών αποφάσεων καθώς οι εργοδοτικές οργανώσεις αρνούνται να διαπραγματευθούν απευθείας με τα συνδικάτα και δεν συναινούν στην από κοινού προσφυγή στην διαιτησία.

Αποτέλεσμα είναι η λαίλαπα των «ατομικών συμβάσεων» με σημαντικά μειωμένους μισθούς σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις που είχαν ήδη λήξει όχι όμως μικρότερους από το κατώτατο νόμιμο ποσό των 586,00 ευρώ.

Με απόφαση του ΣτΕ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2014 κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία  και έτσι ο νομοθέτης, συμμορφούμενος στην απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, επανέφερε, λίγους μήνες αργότερα, τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία εκ μέρους των συνδικάτων.

Με κάποιες διαφορές σε σχέση με το παρελθόν μολαταύτα …

Αυτή τη φορά η απόφαση του διαιτητή υπόκειται σε έφεση από όποια πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη (συνήθως η εργοδοτική) και έως ότου εκδοθεί απόφαση επί της έφεσης η πρωτοβάθμια διαιτητική απόφαση δεν ισχύει.

Στην πράξη οι τελεσίδικες διαιτητικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί προβλέπουν μειώσεις της τάξης του 10-15%.

Το καλό νέο είναι ότι οι διαιτητικές αποφάσεις επιβάλουν μισθούς αισθητά ανώτερους των 586,00 ευρώ.

Το κακό νέο είναι ότι οι διαιτητικές αποφάσεις δεν αφορούν όλους τους εργαζομένους ενός κλάδου ή ενός επαγγέλματος, αλλά μόνο αυτούς που ο εργοδότης τους είναι μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης η οποία δεσμεύεται από την διαιτητική απόφαση.

Και αυτό γιατί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας δεν έχει το δικαίωμα να τις κηρύξει, με απόφασή του υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες του ίδιου κλάδου ή του ίδιου επαγγέλματος.

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε εργαζομένους στον ίδιο κλάδο ή στο ίδιο επάγγελμα δυο ταχυτήτων:

►αυτούς που ο εργοδότης τους παραμένει μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης και είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την διαιτητική απόφαση (και τη ΣΣΕ)

►και αυτούς που ο εργοδότης τους δεν είναι μέλος και δεν δεσμεύεται.

Συνεπώς οι εργοδότες μπορούν να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους με 586,00 ευρώ και να εξακολουθούν να πιέζουν τους μισθούς των παλιών εργαζομένων προς το 586,00 ευρώ το μήνα, απολύτως ανενόχλητοι.

Συμπέρασμα κεντρικό προς τα συνδικάτα και την κυβέρνηση: Θα πρέπει να επαναθεσμοθετηθεί η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας να κηρύσσει υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων ή των διαιτητικών αποφάσεων.

Αλλά οι «Θεσμοί» ασφαλώς θα απαντήσουν ότι η μεν υποχρεωτικότητα προβλέπεται πράγματι στις περισσότερες νομοθεσίες της Ε.Ε, όμως η μονομερής προσφυγή των συνδικάτων στην διαιτησία που εσείς οι Έλληνες την κρατάτε ακόμα στη ζωή με μια απόφαση του ΣτΕ, δεν υπάρχει.

Αν λοιπόν τελικά οι «Θεσμοί» και οι εργοδότες επιβάλουν την κατάργηση της  διαιτησίας, τότε δυστυχώς δεν θα έχει κανένα ιδιαίτερο νόημα ούτε και η πιθανή, κατά παραχώρηση, επαναφορά της υποχρεωτικότητας αφού δεν θα υπάρχουν ΣΣΕ για να κηρυχθούν κατόπιν από τον εκάστοτε Υπουργό ως υποχρεωτικές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Νέα επανεκκίνηση
Τι λέει η απόφαση του Eurogroup; Το πολύ απλό -για πολλούς υποκριτικό και συντηρητικό- από την εποχή του Αισώπου με το μυρμήγκι και τον τζίτζικα: Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και το θέμα...
Νέα επανεκκίνηση
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Μια ζωτική κόκκινη γραμμή
Κατά τη διάρκεια του επερχόμενου σκληρού πόκερ με τα κλιμάκια των δανειστών, οι εσωτερικοί συσχετισμοί στην Ε.Ε, οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης αλλά και το μέγεθος και η ένταση της κινητοποίησης των ελληνικών...
Μια ζωτική κόκκινη γραμμή
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Η μάχη για τα εργασιακά
Είναι ασφαλώς προς διευκρίνιση η προτεινόμενη από κάθε πλευρά πολιτική μισθών και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς είναι γνωστό ότι νέα μείωση μισθών και απόλυτη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων...
Η μάχη για τα εργασιακά
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Το αιώνιο «μη μου άπτου» των εργοδοτών
Αν και οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 35%, «θεσμοί» και τρόικα εσωτερικού μαζί με τις περισσότερες εργοδοτικές οργανώσεις δεν αποδέχονται αυτήν την ελάχιστη επιβάρυνση των λίγων ευρώ μηνιαίως για την επιβίωση...
Το αιώνιο «μη μου άπτου» των εργοδοτών
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι οι τομές στη δημόσια διοίκηση, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, στην εκπαίδευση, την υγεία, τη Δικαιοσύνη... Παντού. Ειδικά, η επαναφορά των...
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Μετατραυματικό σοκ
Σε μελαγχολικό κλίμα έκλεισε η γκραν γκινιόλ συνεδρίαση της Βουλής κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν ραγδαίες μεταβολές στα μυαλά των ανθρώπων. Παρά τις εντάσεις, τις προσωπικές κόντρες, την βολική καθήλωση...
Μετατραυματικό σοκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας