• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.9°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 17.4°C
  1 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 23.0°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 17.0°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.6°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 26.5°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 20.6°C
  5 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.5°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 25.4°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 23.1°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 16.5°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.5°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  65%

Οι αλχημείες του κ. Χαρδούβελη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το υπουργείο Οικονομικών σε προχθεσινή ανακοίνωσή του επιχείρησε να παρέμβει (και αυτό από την πλευρά του, μέρες που είναι) στο προεκλογικό κλίμα υπέρ της απερχόμενης συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και της τρόικας, υπογραμμίζοντας ορισμένα υποτιθέμενα «θέσφατα»: «Το δεύτερο σημαντικό βήμα συνεννόησης λοιπόν με την πλευρά των δανειστών είναι η αίτηση για παράταση και η προσπάθεια κλεισίματος της αξιολόγησης το νωρίτερο δυνατό. Διότι όσο αυτό καθυστερεί, οι ταμειακές ανάγκες του κράτους θα αυξάνονται και οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες θα μεγαλώνουν, εντείνοντας την ανησυχία τους και ανατρέποντας τη σταθερότητα και ανάκαμψη των τελευταίων μηνών στην οικονομία».

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου, θα νόμιζε κανείς ότι ο κ. Χαρδούβελης ανησυχεί ειλικρινά μήπως αν δεν κλείσει το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα, ανατραπεί η πολιτική της... συνεπούς εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων του Δημοσίου έναντι των πολιτών, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη συναλλακτική αξιοπιστία του κράτους, εντείνοντας παράλληλα και το πρόβλημα ρευστότητας που έχει εξουθενώσει την αγορά και οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές που είχαν την τύχη να συναλλάσσονται με το Δημόσιο, σε κατάρρευση.

Δυστυχώς για το υπουργείο, η πραγματικότητα αποδομεί πολύ εύκολα τη ρηχή αυτή πολιτικάντικη επιχειρηματολογία του οικονομικού επιτελείου των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου:

Η «επιτυχής ολοκλήρωση» των προηγούμενων αξιολογήσεων του success story της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, όπως γνωρίζουν οι πάντες στο υπουργείο, ποτέ δεν διευκόλυνε το Δημόσιο να ανταποκριθεί στις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του προς τους πολίτες- προμηθευτές του Δημοσίου, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι ανεκπλήρωτες αυτές υποχρεώσεις, για τις οποίες τόσο ανησυχεί ο κ. Χαρδούβελης, παρά τις εκταμιεύσεις που ακολουθούσαν τις αξιολογήσεις, ήταν στα 4,4 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου 2014 (υποχρεώσεις προς πάσης φύσεως προμηθευτές), ποσοστό που αντιστοιχεί στο 2,4% του ΑΕΠ και προσεγγίζει το επιδιωκόμενο πρωτογενές πλεόνασμα του 2,9% του ΑΕΠ για το 2015.

Επιπλέον του ποσού αυτού, παραμένουν παγωμένες οι επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα για τις επιστροφές ΦΠΑ, ο μέσος χρόνoς αναμονής αντί να μειώνεται αυξάνεται, φτάνοντας έως και τους 12 μήνες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΙΔ' Εφορίας Αθηνών, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής έχει εκτιναχθεί στις 1.250 ημέρες.

Τι μας λέτε λοιπόν, κύριε Χαρδούβελη; Βρείτε εκεί στα επιτελεία της Δεξιάς και των δανειστών κάτι σοβαρότερο να πείτε στους πολίτες... που έχετε ήδη εξουθενώσει.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Τα άτιμα τα ΑΤΜ
Έχει και η υποκριτική κινδυνολογία τα όριά της. Ακούω και διαβάζω παντού ότι όσο υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εκλογές με το μεγάλο ρίσκο ο λαός να (κάνει το ...λάθος) να εκλέξει αριστερή...
Τα άτιμα τα ΑΤΜ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Γιατί δεν μας λέτε το... πρόγραμμά σας κ. Σαμαρά και κ. Βενιζέλο;
Επιτέλους, θα μας πει ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και οι υπόλοιποι νεοφιλελεύθεροι οπαδοί της «εθνικής συναίνεσης» («επενδυτές», κεντρώοι διαπλεκόμενοι και δανειστές), πότε θα εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους....
Γιατί δεν μας λέτε το... πρόγραμμά σας κ. Σαμαρά και κ. Βενιζέλο;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα κρίνεται η παράταση του μνημονίου
Το θέμα της τεχνικής παράτασης του μνημονίου θα συζητήσουν στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup, που αναμένεται να ζητήσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό από την Ελλάδα.
Σήμερα κρίνεται η παράταση του μνημονίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο Eurogroup κρίνεται η διάρκεια της τεχνικής παράτασης
Αναμένονται να δοθούν σαφείς οδηγίες στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, μετά την υποχώρηση της Αθήνας στις πιέσεις των δανειστών που θεωρούν πως η Ελλάδα θα...
Στο Eurogroup κρίνεται η διάρκεια της τεχνικής παράτασης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Πάγωμα - Παράταση μνημονίου και εκλογές
Από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, του ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις στην Ε.Ε, έχει γίνει φανερό ότι το «πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης» της Ελλάδας για την «επιστροφή στις αγορές και την ανάπτυξη», έχει...
Πάγωμα - Παράταση μνημονίου και εκλογές
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Χτυπούν την αριστερή καρδιά της κυβέρνησης
Κακά τα ψέματα. Οι θεσμοί με μπροστάρηδες τη φράξια ΔΝΤ, Σόιμπλε και ΣΕΒ, θα συνεχίσουν να επιβάλλουν μέτρα πολιτικής αποσταθεροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της οικονομίας, καταστρέφοντας συστηματικά τη σχέση του με...
Χτυπούν την αριστερή καρδιά της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας