• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 30.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 29.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.4°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 27.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.8°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.5°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.0°C
  0 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  71%

Το barcode ψηφίστηκε στις επιτροπές και από την Παρασκευή θα αποτελεί νόμο του κράτους

Το βρόμικο παιχνίδι των «καπέλων» και η επιμονή στην ανομία

 • A-
 • A+

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό: Γιατί η Νέα Δημοκρατία αρνείται να μπει το barcode στις εφημερίδες (όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες) ώστε να γίνονται επιτέλους γνωστές οι πραγματικές κυκλοφορίες τους και να αποφεύγονται τα πλαστά στοιχεία, τα περίφημα «καπέλα» όπως ονομάζονται στη δημοσιογραφική αργκό;

Γιατί επιθυμεί να συνεχίζεται το υπάρχον καθεστώς της ανομίας, με κάποιους από τους μεγαλοεκδότες να παρουσιάζουν τις κυκλοφορίες που θέλουν δίχως να ασκείται ουσιαστικός έλεγχος;

Σε μια αγορά μάλιστα όπου πρακτορεία διανομής εφημερίδων αλλά και τυπογραφεία έχουν ιδιοκτήτες τους ίδιους τους εκδότες; Δύσκολο για έναν φυσιολογικό νου να αποφύγει τους περίεργους συνειρμούς. Υπάρχουν ωστόσο και ερωτήματα που είναι ρητορικά μια και απάντηση δεν δίνεται.

Ενδεικτικά, δύο, άκρως αντιφατικά: Γιατί κάποιων εφημερίδων η κυκλοφορία έπεσε απότομα όταν άλλος εκδότης απείλησε με εισαγγελέα; Και γιατί κάποιες εφημερίδες διαθέτουν σταθερή κυκλοφορία τύπου 5.010 φύλλα (ποτέ 4.900) ή 50.100 (ποτέ 49.900) δίχως αυξομειώσεις;

Χθες, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στις επιτροπές της Βουλής - εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. ψήφισαν καταρχήν «ναι», η Ν.Δ. είπε «όχι», ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν.

Το Ποτάμι ψήφισε «όχι» εκτός από ένα-δύο άρθρα στα οποία ήταν θετικό, όπως εκείνο για το barcode.

Για να σας εξηγήσουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται, το barcode είναι ο γραμμικός κώδικας που θα υπάρχει σε κάθε αντίτυπο (όπως σε όλα τα προϊόντα) που θα αγοράζουμε από τα περίπτερα, μέσω του οποίου θα γίνονται γνωστές οι πραγματικές πωλήσεις.

Οσα πωλούνται θα καταγράφονται και θα φορολογούνται. Με τον τρόπο αυτόν αφαιρείται από τους επιτήδειους η δυνατότητα να παρουσιάζουν πλαστά στοιχεία. Εκτός και βάλουν τίποτε δικούς τους να γυρίζουν καθημερινά από περίπτερο σε περίπτερο αγοράζοντας, οι ίδιοι, τις εφημερίδες τους. Δεν χρειάζεται να το εξηγήσουμε περαιτέρω: αυξάνοντας την κυκλοφορία σου αποκτάς ισχύ στη διαφημιστική αγορά και όχι μόνο. Δημιουργείς εντυπώσεις και παίρνεις περισσότερες και ακριβότερες διαφημίσεις.

Χθες στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία, που ως γνωστόν δηλώνει υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, ψήφισε εναντίον του barcode. Να μην υφίσταται διαφάνεια και να επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας, δηλαδή να κυριαρχεί ο ισχυρότερος με αθέμιτα μέσα.

Οπως φαίνεται, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεκδοτών, νέων και παλιών, με τους οποίους διατηρεί «δεσμούς αίματος». Τα ίδια κάνει και με τις τηλεοπτικές άδειες. Στην υπηρεσία των καναλαρχών συμβαδίζει πλήρως με τις επιθυμίες τους.

Το barcode ψηφίστηκε στις επιτροπές και από την Παρασκευή θα αποτελεί νόμο του κράτους. Θα χρειαστεί βέβαια κάποιο διάστημα μέχρι να εφαρμοστεί γιατί δεν υπάρχει ακόμα ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Είναι αναγκαίο ωστόσο μέχρι τότε να λειτουργήσει ο μηχανισμός εκείνος που θα διασφαλίζει την αλήθεια των κυκλοφοριών: να μη δημοσιεύονται οι προβλέψεις, που έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση της αγοράς με τις πραγματικές όπως γίνεται έως τώρα, αλλά να περιμένουμε τα αποτελέσματα της λογιστικής εκκαθάρισης έστω και αν αυτά θα αργούν.

Μπορεί να τα πληροφορούμαστε έναν με ενάμιση μήνα αργότερα, όμως θα είναι τα αληθινά. Παράδειγμα, αυτό συμβαίνει και στη Γερμανία. Από το υπουργείο υποστηρίζουν πως με το νομοσχέδιο που βρίσκεται τώρα στη Βουλή διασφαλίζεται και αυτό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Τότε και τώρα
Βρες καλώς τα παιδιά. Και όλους αυτούς που ξαφνικά κατέβηκαν στις πορείες και τις διαδηλώσεις όταν τόσα χρόνια μνημονίων δεν κούναγαν από τον καναπέ, αλλά και τα ΜΜΕ εκείνα που υπέκυψαν στη γοητεία της......
Τότε και τώρα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Να βρίζετε εμένα, όχι την «Εφ.Συν.»
Αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω κάτι σε εσάς, στους αναγνώστες, ώστε να καταλάβετε λίγο και τη λειτουργία της εφημερίδας μας: ο κάθε συντάκτης είναι ελεύθερος να γράφει ό,τι θέλει χωρίς η άποψή του να...
Να βρίζετε εμένα, όχι την «Εφ.Συν.»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η λατρεία που μας δείχνουν οι εκδότες (σε 10 σημεία)
Η αγάπη των ιδιοκτητών ΜΜΕ προς τους εργαζομένους τους, δημοσιογράφους και τεχνικούς σε 10 πράγματα και γεγονότα του τελευταίου, μόνο, διαστήματος. Γιατί οι μεγαλοεκδότες και οι καναλάρχες μάς αγαπούν και δεν...
Η λατρεία που μας δείχνουν οι εκδότες (σε 10 σημεία)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Το Πρώτο Θέμα ασκεί λειτούργημα
Για μέρες ρωτούσε η καλή εφημερίδα ποιος πλήρωσε το λογαριασμό κατά το ταξίδι του υπουργού Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ. Κι επέμενε: σε ποιον ανήκει η πιστωτική κάρτα μέσω της οποίας πληρώθηκαν ξενοδοχείο και...
Το Πρώτο Θέμα ασκεί λειτούργημα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Θα συμπαθήσουμε τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ (Σταύρο μου)
Εμπάργκο από τις εφημερίδες του ΔΟΛ κατήγγειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης και αυτό μας δημιουργεί ένα δίλημμα: είμαστε υπέρ του Ποταμιού ή της ελευθεροτυπίας;
Θα συμπαθήσουμε τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ (Σταύρο μου)
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ενίσχυση του Τύπου
Αντί να ενισχύσει απευθείας τις εφημερίδες η κυβέρνηση, όπως έχει αποφασίσει με ΚΥΑ εδώ και ενάμιση χρόνο, τις ενισχύει διά της πλαγίας μέσω του πρακτορείου διανομής Τύπου, «Αργος».
Ενίσχυση του Τύπου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας