Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χάθηκε στο... μέτρημα ο Π. Καψής
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Χάθηκε στο... μέτρημα ο Π. Καψής

  • A-
  • A+

Εξ ονόματος του ΔΟΛ αποφάσισε να ασχοληθεί με την «Εφ.Συν.» ο τ. Υπουργός Παντελής Καψής, που το 2013 ανέλαβε να διαχειριστεί για λογαριασμό της κυβέρνησης Σαμαρά το «μαύρο» της ΕΡΤ. Από την υπουργική του θέση με ένα πηδηματάκι πήρε ξανά στο χέρι τη δημοσιογραφική του πένα και χθες αποφάσισε να υπερασπιστεί εξ ονόματος όλων (;) των εργαζομένων του ΔΟΛ την τιμή του συγκροτήματος βάλλοντας κατά της «Εφ.Συν.» και συγκεκριμένων δημοσιογράφων. Μόνο που ακριβώς αυτή η εύκολη αλλαγή ρόλων είναι και το πρόβλημα του πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι τη δημοσιογραφία.

Ο Π. Καψής φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει την Εφημερίδα των Συντακτών στην οποία αποδίδει κακόβουλη επίθεση στον ΔΟΛ ως ένα «από τα δηλητηριώδη κληροδοτήματα του ΣΥΡΙΖΑ στη Δημοκρατία». Αφού μέτρησε τα άρθρα και τα σχόλια κριτικής της «Εφ.Συν.», του Ιού και άλλων συντακτών τα χαρακτήρισε συλλήβδην ως κείμενα πολεμικής με στόχο δημοσιογράφους του ΔΟΛ που χτυπάνε τον ΣΥΡΙΖΑ! Τόσο απλά και τόσο γενικά και μάλιστα ο Π. Καψής κάνοντας και την ανάλογη δίκη προθέσεων αποδίδει αυτήν την "πολεμική" στην προσπάθεια της «Εφ.Συν.» να πληγεί και να ανασταλεί (!) η έκδοση του Βήματος και των Νέων.

Οσο κι αν ο ίδιος και τα στελέχη του ΔΟΛ απείχαν από όλες τις κινήσεις συμπαράστασης σε απολυμένους και απλήρωτους εργαζόμενους του... παρελθόντος θα όφειλε να γνωρίζει ο πρώην υπουργός ότι ποτέ δεν κλείνει ένα Μέσο επειδή κάποιο άλλο Μέσο του κάνει κριτική ή ακόμα, όπως ισχυρίζεται, και «πόλεμο».

Ο ΔΟΛ κινδυνεύει από τα εξωφρενικά δάνεια και το άνοιγμά τους σε όλες τις τράπεζες, από τα προσωπικά δάνεια του ιδιοκτήτη του, από την κατάρρευση της κυκλοφορίας και της ακροαματικότητας, από την δυσφορία των αναγνωστών και ακροατών σε όσα άκουγε όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και τέλος από την όποια στάση θα κρατήσουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι (που στο δικό μας μυαλό είναι άλλο από τη διοίκηση, τους μετόχους και τους ιδιοκτήτες ενός Μέσου). Το αν θα επιζήσει ο ΔΟΛ είναι θέμα της διοίκησης, των πιστωτών του και ίσως μιας πιο... χαλαρής στους μιντιάρχες κυβέρνησης.

Επί της ουσίας όμως είναι προφανές ότι ο κ. Καψής επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση δια μέσου της επίθεσης στην αριστερά και στους συντάκτες της «Εφ.Συν.» τους οποίους θεωρεί φερέφωνα της κυβερνητικής πολιτικής. Η απολύτως ενιαία και ταυτισμένη γραμμή κάθε ραδιοφώνου, κάθε καναλιού και κάθε εφημερίδας στην οποία γράφουν, μιλούν ή εμφανίζονται στελέχη του ΔΟΛ πάντα με την πλευρά της εξουσίας και μάλιστα ακόμα και την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης του έχει προφανώς διαφύγει του δημοσιογράφου! Επίσης του έχει διαφύγει ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ σε ενιαία και μονοφωνική γραμμή όλοι αυτοί βάλλουν κατά της σημερινής κυβέρνησης και κατά της εν γένει αριστεράς.

Είναι πρακτικά αδύνατο να μετρηθούν τα σχόλια, τα άρθρα και τα δελτία ειδήσεων όπου όλα τα στελέχη του ΔΟΛ εξήραν την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου με δηλητηριώδη βέλη κατά πολιτικών αντιπάλων, εργαζομένων, μεταναστών, συνταξιούχων, φοιτητών και μαθητών. Απεργία οι δημοσιογράφοι κακή η ΕΣΗΕΑ, απεργία οι γιατροί επίορκοι στο δημόσιο, απεργία οι καθηγητές τεμπέληδες στα σχολεία, κατάληψη οι φοιτητές βάνδαλοι στα ΑΕΙ. Τα ξέχασε όλα ο Π.Κ. ακόμα και τα τόσο πρόσφατα; Το σίγουρο Ναι στο δημοψήφισμα το ξέχασε κι αυτό; Τα γκάλοπ στις εκλογές του 2015;

Θυμήθηκε ότι εντελώς συμπτωματικά ο ΔΟΛ παρέλειψε σε μία παλιά έκδοση ειδικά το κεφάλαιο για τον Ιωάννη Μεταξά για λόγους οικονομίας και όχι για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Δεν θυμάται όμως την πρόσφατη ειδική έκδοση για τον τέως! Θυμάται την έκδοση της «Εφ.Συν.» για τον ΔΟΛ αλλά δεν έχει εντοπίσει ούτε μία ανακρίβεια ώστε να μπει στον κόπο την αναφέρει. Μιλάει για πολεμική αλλά δεν αναρωτιέται πόσα ψέμματα σερβίρουν κάθε μέρα στον κόσμο τα στελέχη του ΔΟΛ σε σημείο που οδηγήθηκε διευθυντικό στέλεχος σε παραίτηση μετά από ένα τερατώδες κατασκευασμένο ψέμα που είπε για τον Αλέξη Τσίπρα. Σε όλα αυτά πράγματι χάνει κανείς το μέτρημα. Ενδεικτικά και μόνο μόλις προχθές στέλεχος του σταθμού αναφέρθηκε ακόμα και στα συνθήματα που φώναζε ο ίδιος ο Τσίπρας στο κίνημα της πλατείας Συντάγματος ενώ είναι γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε ποτέ τότε στο Σύνταγμα.

Αναγνωρίζει ο Π. Καψής άθελά του βέβαια ότι σταθερά ο Ιός είχε και έχει την ίδια αριστερή άποψη και για το ρόλο του συγκροτήματος ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Αλλά είπαμε πώς να τα κατανοήσει όλα αυτά κάποιος που εύκολα ως χαμαιλέων μεταβάλλεται από πολιτικό σε δημοσιογράφο, από εκπρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής σε απλό εργαζόμενο, από διαμεσολαβητή προπαγάνδας σε ανεξάρτητο σχολιαστή;

Εμείς ξεχωρίζουμε τους απλήρωτους εργαζόμενους του ΔΟΛ, όπως τότε ξεχωρίσαμε τους απλήρωτους εργαζόμενους του ΑΛΤΕΡ, όπως ξεχωρίσαμε τους απλήρωτους εαυτούς μας από την διοίκηση της Ελευθεροτυπίας, όπως τέλος ξεχωρίσαμε τους απολυμένους της δημόσιας τηλεόρασης. Ο ίδιος και ο ΔΟΛ τί κάνει εκτός από τη γνωστή επί δεκαετίες μέθοδο: «Τώρα ρίχνουμε την κυβέρνηση!».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του Παντελή Καψή όπως δημοσιεύθηκε στο jaj.gr

Η Εμμονή της ΕφΣυν με τον ΔΟΛ

Πριν από αρκετά χρόνια, στα ΝΕΑ, και για το φύλλο του Σαββάτου, είχαμε προσφέρει ένα βιβλίο του Βάσσου Μαθιόπουλου για τα εγκλήματα των Ναζί στην κατοχή, με φωτογραφίες και ντοκουμέντα από τα γερμανικά αρχεία. Επειδή ήταν ακριβή εκδόση και είχαμε αυστηρό όριο σελίδων είχαμε αναγκαστεί να παραλείψουμε ένα κεφάλαιο. Την απόφαση για το ποιο κεφάλαιο την είχε πάρει ο επιμελητής της έκδοσης με μοναδικό κριτήριο να μη δημιουργεί προβλήματα συνέχειας στον αναγνώστη. Έτσι νομίζαμε δηλαδή. Γιατί λίγες ημέρες αργότερα ο ιός της Ελευθεροτυπίας μας ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο είχε παραληφθεί επίτηδες στα πλαίσια μιας συνωμοσίας του ΔΟΛ για την αποκατάσταση του Ιωάννη Μεταξά!

Η επιχειρηματολογία ήταν έτσι κι αλλιώς δυσνόητη και την έχω ξεχάσει τελείως. Δεν έχω ξεχάσει την έκπληξη μου. Δεν είναι δα λίγο να ενημερώνεσαι ότι είσαι μέρος ενός τόσο καταχθόνιου σχεδίου. Όπως δεν έχω ξεχάσει και τα αισθήματά μου για μια τόσο αναίτια επίθεση από δημοσιογράφους που θέλουν να θεωρούν τους εαυτούς τους σοβαρούς. Δεν είχαν θεωρήσει αναγκαίο ούτε για λόγους δεοντολογίας, αλλά ούτε και στα πλαίσια μιας ελάχιστης συναδελφικής αλληλεγγύης, να ζητήσουν την άποψή της εφημερίδας για το τι είχε συμβεί. Ομολογώ πάντως ότι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είχα διασκεδάσει. Για ποιο λόγο μπορεί να θέλαμε τόσα χρόνια μετά να αποκαταστήσουμε τον Ιωάννη Μεταξά; Και τι σόι πάθη ή διανοητικές εμμονές μπορεί να κουβαλούν ορισμένοι για να διαβλέπουν τέτοιες συνωμοσίες; Φυσικά το θέμα δεν είχε συνέχεια ούτε αποκαταστάθηκε από τον ΔΟΛ ο Ιωάννης Μεταξάς.

Τα θυμήθηκα αυτά όλα τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώντας ένα μπαράζ επιθέσεων της Εφημερίδας των Συντακτών κατά του ΔΟΛ, του εκδότη του αλλά και δημοσιογράφων του Βήματος και των Νέων. Δικαίωμά τους φυσικά. Άλλωστε ο εκδότης του ΔΟΛ έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο της επικαιρότητας με την δίωξη που του έχει ασκηθεί και τον πόλεμο που έχει με την κυβέρνηση. Μου δημιουργήθηκε ωστόσο η εντύπωση της υπερβολής και έβαλα στην μηχανή αναζήτησης της εφημερίδας την λέξη “ΔΟΛ”. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Μόνο για το 2016 βγήκαν 300 περίπου αποτελέσματα. Δεδομένου ότι κάποια ήταν λάθος, μέσα στον τελευταίο χρόνο υπολόγισα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200 διαφορετικά δημοσιεύματα για τον ΔΟΛ. Με δεδομένο ότι στους 9 μήνες η εφημερίδα έχει 225 εκδόσεις προκύπτει ότι σχεδόν κάθε μέρα είχε μια αναφορά στον ΔΟΛ. Να σημειωθεί ότι από τις (τουλάχιστον) 200 αναφορές στον ΔΟΛ περίπου 40 δεν αφορούν ειδησεογραφία αλλά άρθρα και σχόλια. Άλλοτε πρόκειται για το κύριο άρθρο της ΕφΣυν, άλλοτε επώνυμα άρθρα, συνήθως από συντάκτες του Ιού, και άλλοτε επώνυμα σχόλια στα “παρασκήνια”. Περιττό να πούμε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρά σχόλια πολεμικής, συχνά δε επιτίθενται σε συγκεκριμένους συντάκτες της εφημερίδας που τους κατηγορούν είτε για παραβίαση της δεοντολογίας είτε για εξυπηρέτηση εκδοτικών σκοπιμοτήτων. Σε αυτά τα σχόλια θα πρέπει κανείς να προσθέσει τους άκρως επιθετικούς τίτλους στην ειδησεογραφία- σχεδόν σε κάθε είδηση βρίσκουν τρόπο να παραθέσουν και την λέξη ΔΟΛια- και βέβαια μια ειδική έκδοση που κινείται στα όρια του λίβελου και κυκλοφόρησε με το φύλλο του Σαββάτου για την ιστορία του ΔΟΛ που επιμελήθηκαν οι συντάκτες του Ιού.

Προφανώς όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Όσο “κακό” και αν θεωρούν τον Σ. Ψυχάρη, όσο ανταγωνιστικά και αν βλέπουν τον ΔΟΛ αυτή η καθημερινή ενασχόληση κάτι σημαίνει. Μια τρέχουσα ερμηνεία θα ήταν ότι απλώς έχουν αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από τα σχόλια “απαντούν” σε σχόλια συντακτών του Βήματος και των Νέων που επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ . Η εμμονή ωστόσο μαρτυρά νομίζω και κάτι ακόμα. Την αντίληψη στον χώρο της αριστεράς ότι κατ εξοχήν το “Συγκρότημα” αποτέλεσε το ιδεολογικό και πολιτικό προπύργιο του συστήματος και ταυτόχρονα τον χώρο όπου γινόντουσαν οι πραγματικές διευθετήσεις εξουσίας της πολιτικής και της οικονομικής αρχουσας τάξης. Με αυτή την έννοια κάθε πλήγμα στο Συγκρότημα, πόσω μάλλον μια αναστολή της έκδοσης του Βήματος και των Νέων, εκλαμβάνονται σαν πλήγμα στην καρδιά του συστήματος. Μια συμβολική νίκη της αριστεράς απέναντι στο παλαιό καθεστώς και ένα είδος ρεβάνς για τα χρόνια που ήταν, ή θεωρούσε ότι ήταν, στο περιθώριο. Μια νίκη που σηματοδοτεί τη νέα τάξη πραγμάτων που φιλοδοξεί να εγκαθιδρύσει ο κ. Τσίπρας.

Φυσικά πρόκειται για έναν μύθο που μπορεί να είχε ψήγματα αλήθειας σε συγκεκριμένες περιόδους στο παρελθόν, εδώ και πολλά χρόνια ωστόσο είναι ακριβώς αυτό: ένας μύθος. Ένας βολικός μύθος βέβαια καθώς η επίθεση στον ΔΟΛ (και στο Μέγκα) λειτούργησε σαν την αιχμή του δόρατος στην προσπαθεια συνολικής απαξίωσης των μέσων ενημέρωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος η συγκρότηση του εναλλακτικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Το αφήγημα έχει καταρρεύσει παταγωδώς η συνολική απαξίωση των μέσων ενημέρωσης ωστόσο στα μάτια ενός μεγάλου τμήματος των πολιτών, είναι ένα από τα δηλητηριώδη κληροδοτήματα του ΣΥΡΙΖΑ στη Δημοκρατία. Αν κάτι εκπλήσσει ειναι πόσο εύκολα βρήκε και εξακολουθεί να βρίσκει πρόθυμους συμπαραστάτες. Ακόμα και σήμερα που η μάχη με τη διαπλοκή έχει μεταλλαχθεί είτε σε μια απροκάλυπτη προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ είτε σε μια κακότεχνη επιχείρηση αντιπερισπασμού με τους δημοσιογράφους, τις εφημερίδες και τα κανάλια να αποτελούν τον προσφιλή σάκκο του μποξ υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Οταν ο Π. Καψής δεν έσωσε «Ελευθεροτυπία» και ΑΛΤΕΡ
Πώς ζητάνε σήμερα από τις τράπεζες ο κ. Βενιζέλος και τα στελέχη του ΔΟΛ να υποστηριχτούν οι άυλοι τίτλοι του ΔΟΛ, όταν οι ίδιοι στάθηκαν βουβοί για ό,τι συνέβη σε άλλες μεγάλες δημοκρατικές εφημερίδες και...
Οταν ο Π. Καψής δεν έσωσε «Ελευθεροτυπία» και ΑΛΤΕΡ
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Ενημέρωση ομίλου Μαρινάκη... τώρα και στα αγγλικά!
Όλα αυτά δεν ταιριάζουν όμως στην εικόνα που τόσο φιλότιμα ζωγραφίζουν ο όμιλος Μαρινάκη και η Ν.Δ. προκειμένου να αντιπαραθέσουν στην διαχρονική ρεμούλα, διαφθορά, διαπλοκή και σπατάλη δημοσίου χρήματος την...
Ενημέρωση ομίλου Μαρινάκη... τώρα και στα αγγλικά!
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
«Νoor 1», λαθραία, Κορυδαλλός, Πρώτο Θέμα και... στη μέση Ν.Δ.
Μπλέκεται όλο και περισσότερο η Ν.Δ. με τις ενδοεπιχειρηματικές κόντρες, τον αγώνα δρόμου για την κατοχή των ΜΜΕ και τα ευφάνταστα ρεπορτάζ που υποβοηθούν αυτή την ευγενή άμιλλα. Σύρεται το κόμμα του Κυριάκου...
«Νoor 1», λαθραία, Κορυδαλλός, Πρώτο Θέμα και... στη μέση Ν.Δ.
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Η κοροϊδία απλήρωτων εργαζόμενων οφείλει να έχει όρια
Σήμερα κι ενώ ζαλίζουν οι αριθμοί με τα «αέρα» δανεισμένα ποσά από τις τράπεζες στους υπερχρεωμένους ομίλους χωρίς κανένα έλεγχο και κανένα φρένο από τις κυβερνήσεις της λιτότητας, αρκετοί ισχυρίζονται ότι για...
Η κοροϊδία απλήρωτων εργαζόμενων οφείλει να έχει όρια
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Το σκάνδαλο ιδιωτικής κλινικής δεν θα παίξει στις ειδήσεις
Μια είδηση που δεν θα παίξει στα κανάλια, δεν θα μεταδοθεί από τα πρωινά ραδιόφωνα παρ' όλο που αφορά διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ζημιές σε ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ακόμα και για πιθανούς θανάτους και...
Το σκάνδαλο ιδιωτικής κλινικής δεν θα παίξει στις ειδήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας