Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΜΜΕ και ο θεσμός της Δικαιοσύνης
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

ΜΜΕ και ο θεσμός της Δικαιοσύνης

  • A-
  • A+

Ενα «αποκαλυπτικό» δελτίο την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ σκιαγράφησε την εικόνα της υποκρισίας για τον μαύρο καπνό που ξεσήκωσαν οι άστοχες γενικεύσεις που έκανε με τις δηλώσεις του ο υφ. Υγείας Π. Πολάκης.

Μόλις παίχτηκε αναλυτικά το ρεπορτάζ με τις συγκεκριμένες δηλώσεις και τις οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των δικαστικών λειτουργών, το δελτίο προχώρησε στο άλλο ρεπορτάζ, με την απαράδεκτη ενέργεια εισαγγελικού λειτουργού, ύστερα από καταγγελία που αποδόθηκε από πολλά ΜΜΕ στον Β. Μαρινάκη, να συναινέσει στη σύλληψη μέσα στο κτίριο του ΣΚΑΪ του δημοσιογράφου Κ. Θωμαΐδη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, η εισαγγελέας που βρέθηκε εκεί ενήργησε χωρίς άδεια από την προϊσταμένη και για τον λόγο αυτόν θα ελεγχθεί πειθαρχικά. Δεν γνωρίζουμε αν όντως αυτό ισχύει, αλλά πάντως η διαδοχή αυτών των ειδήσεων προκάλεσε εύλογα ερωτήματα για την προηγούμενη είδηση της υπερβολικά αγανακτισμένης και ταυτόχρονης αντίδρασης στις δηλώσεις του υφυπουργού.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου λίγο πριν από την έξοδο από τα καθήκοντά της, αποφάσισε να διατάξει έρευνα για τα λεγόμενα του «αθυρόστομου» υφυπουργού, ενώ τα ΜΜΕ έπεσαν και πάλι από τα σύννεφα στο άκουσμα των δηλώσεων.

Είναι γεγονός ότι από τη μεταπολίτευση και μετά ποτέ δεν έγινε αληθινή κάθαρση ούτε στη Δικαιοσύνη ούτε και σε πολλούς άλλους κρατικούς θεσμούς, κι αυτό ήταν πρόδηλο για πολλά χρόνια μετά. Συχνά μάλιστα υπήρξαν καταδίκες και διώξεις με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά που αποδόθηκαν σε δικαστικούς που είχαν διοριστεί επί χούντας.

Στη συνέχεια και με την πάροδο των χρόνων διάφορα παραδικαστικά κυκλώματα με άλλα πλέον χαρακτηριστικά απασχόλησαν την επικαιρότητα, ενώ πολλοί δεν πείστηκαν ότι παντού το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο.

Οσον αφορά το σήμερα, πρόσφατα είναι τα παραδείγματα όπου: δικαστές με στενές φιλικές σχέσεις με παράγοντες του ποδοσφαίρου προχώρησαν σε κρίση για υποθέσεις χωρίς να ζητήσουν αυτοεξαίρεση, δικαστικοί λειτουργοί αρρώστησαν ξαφνικά λίγο πριν δικάσουν βαριές ποινικές υποθέσεις, όπως αυτή του πλοίου με τους δύο τόνους ηρωίνης, άλλοι που είχαν στενές σχέσεις με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους έβαλαν υποθέσεις στο αρχείο ή τις παρέπεμψαν να εκδικαστούν σε… βάθος χρόνου. Ηδη οι παραπάνω ελέγχονται για πειθαρχικά παραπτώματα.

Συχνότατα εισαγγελείς και δικαστικοί άφησαν την καριέρα τους για να ενταχθούν σε υψηλόβαθμες πολιτικές ακόμα και υπουργικές θέσεις ή έσπευσαν να το κάνουν μόλις αποχώρησαν από τον κλάδο. Γιατί άραγε;

Αμαρτωλά ιδρύματα και οργανισμοί πάγια εκλέγουν συνταξιοδοτημένους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης στα διοικητικά τους συμβούλια. Γιατί άραγε;

Υποθέσεις επωνύμων πολιτικών και επιχειρηματιών που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, ακόμα και τροχαία δυστυχήματα καθυστερούν επί χρόνια, χωρίς δίκη, με επίκληση πάντα του φόρτου των υποθέσεων. Είναι όλα τυχαία;

Σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και μέχρι τις εκλογές του 2015 οι αποφάσεις των ανωτάτων οργάνων της Δικαιοσύνης έκριναν πάντα συνταγματικές και σύννομες τις περικοπές, τις έκτακτες νομοθεσίες, τα μνημόνια, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κ.λπ.

Αντίθετα παράνομες και καταχρηστικές χαρακτηρίζονταν συστηματικά από τη Δικαιοσύνη οι απεργίες. Αντιτάχθηκαν οι δικαστές με αποφάσεις τους στις περικοπές που αφορούσαν τον δικό τους κλάδο και μάλιστα διεκδικώντας αναδρομικά ποσά. Αργότερα και ειδικά μετά τις εκλογές του 2015 έκαναν το ίδιο και για άλλους κλάδους.

Αρνήθηκαν οι ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς να υποστούν και οι ίδιοι τη «βάσανο» του «πόθεν έσχες», ενώ οι μισθοί τους συμβαδίζουν με των βουλευτών που είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.

Κατά καιρούς βοούσαν τα ΜΜΕ για «ανάρμοστες» σχέσεις μεγάλων δικηγορικών γραφείων και πολιτικών με δικαστικούς λειτουργούς.

Απαράδεκτες ήταν οι δηλώσεις Πολάκη και ειδικά οι γενικεύσεις πάσης φύσεως για οποιαδήποτε κατηγορία εργαζομένων ή θεσμικών παραγόντων. Οι υπέρμετρες όμως αντιδράσεις και κυρίως το «θιγμένο» αντανακλαστικό συγκεκριμένων πολιτικών χώρων και ΜΜΕ δεν παύουν να αποτελούν την τέλεια υποκρισία.

Δυστυχώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κοτζαμάνη, σε μια κίνηση εξίσου άστοχη με εκείνην της προέδρου του Αρειου Πάγου, έστω κι αν τη Β. Θάνου την αφορούσε προσωπικά, δεν κατάφερε να ξεφύγει λίγο πριν εγκαταλείψει τη θέση της από τον πολιτικό και μιντιακό συρμό που «σοκαρίστηκε» από τις δηλώσεις ενός πολιτικού και ζήτησε την κεφαλή του επί πίνακι!

ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Ο τρόμος των αποφυλακίσεων
Μετά την κατατρομοκράτηση των πολιτών για τους εγκληματίες που δήθεν αφέθηκαν ελεύθεροι με το Νόμο Παρασκευόπουλου, τώρα «χτύπησε» η κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με αφιέρωμα για τους εγκληματίες που θα βγουν από...
Ο τρόμος των αποφυλακίσεων
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Τελικά πότε έχει δίκιο ο κ. Ι. Αγγελής;
Ο κ. Αγγελής επιτελεί τα καθήκοντα του όπως κρίνει ο ίδιος ότι πρέπει να το κάνει. Θα ελεγχθεί πειθαρχικά σε ότι αφορά την απόφασή του να δημοσιοποιήσει εμπιστευτικές αναφορές και προσωπικές του καταγγελίες σε...
Τελικά πότε έχει δίκιο ο κ. Ι. Αγγελής;
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Δημοσίευμα «θέλει» την παραίτηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
​Με πλήρη διάψευση και χωρίς περιστροφές αντέδρασαν χθες οι αρμόδιες πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης στα ευφάνταστα και καθόλου τυχαία σενάρια που δημοσίευσε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» περί δήθεν αναγκαστικής...
Δημοσίευμα «θέλει» την παραίτηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Μέσα οι ετοιμοθάνατοι και οι ανάπηροι!
Φόβος για αθρόες αποφυλακίσεις λόγω του Νόμου για τους ανάπηρους και τους βαριά αρρώστους, κατέλαβε ταυτόχρονα τον ΣΚΑΪ, τη Ν.Δ., τα Παραπολιτικά, τον όμιλο Μαρινάκη, τον Θάνο Πλεύρη και δυστυχώς ορισμένους...
Μέσα οι ετοιμοθάνατοι και οι ανάπηροι!
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Οταν οι εφοπλιστές πολιτεύονται
Ο νέος Ελληνας Κροίσος, Β. Μαρινάκης ακολούθησε την πεπατημένη. Φτασμένος Ελληνας εφοπλιστής, που βέβαια διατηρεί όλα του τα πλοία σε ξένη σημαία, αγόρασε τη μεγάλη ΠΑΕ, διεκδίκησε και κέρδισε τον δήμο που...
Οταν οι εφοπλιστές πολιτεύονται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας