Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από πρόσφυγας... «πορτιέρης»!

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κρατήσει ανοιχτά όλα τα περάσματα αλλά και να απαιτήσει τη συνεννόηση με όλη την Ε.Ε., τον ΟΗΕ και φυσικά με την Τουρκία, ώστε όλοι να πράξουν το ίδιο

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από πρόσφυγας... «πορτιέρης»!

  • A-
  • A+

Οι τελευταίες μέρες μπορεί να είναι και οι χειρότερες από πλευράς απωλειών σε ανθρώπινες ζωές στη χώρα σε καιρό ειρήνης. Η κακοκαιρία και οι ακατάλληλες βάρκες κατάπιαν παιδιά και μεγάλους στον δρόμο της… ελευθερίας, ενώ η αδυναμία συνεννόησης των χωρών και όχι μόνο της Ε.Ε. ακόμα και τώρα δημιουργεί μαύρες σκέψεις για το άμεσο μέλλον. Τα τείχη υψώνονται και τα σύνορα ανοιγοκλείνουν, οι πόλεμοι είναι πολλοί και ανεξέλεγκτοι και η Ε.Ε. με το σταγονόμετρο υιοθετεί μέτρα και εξαιρεί ή περιλαμβάνει λαούς ολόκληρους αναλόγως της προέλευσής τους.

Μέσα στις συνθήκες αυτές πρωταγωνιστεί και ο «πορτιέρης» Ελλάδα, με τη σημερινή κυβέρνηση να επιζητεί διεξόδους. Το Λιμενικό φαίνεται ότι έχει παρατήσει τις μεθόδους κυνηγητού στα διεθνή ύδατα, ενώ οι άνθρωποι άρχισαν να αλλάζουν τις φοβικές συμπεριφορές και να θυμούνται έστω και αμυδρά το προσφυγικό παρελθόν του λαού μας.

Οι λύσεις είναι δύσκολες και οι υποδομές της χώρας είναι ακόμα στα σπάργανα. Το τείχος του Εβρου χτίστηκε το 2011, παρά τις αντιδράσεις των χωρών της Ε.Ε. και ειδικά της Γερμανίας, όταν το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ αλλά και η Κομισιόν δήλωναν ότι τα τείχη δεν αποτελούν λύση και γρήγορα αυτό θα φανεί όταν θα αρχίσουν να πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο.

Δυστυχώς αυτό πού έλεγαν τότε όλοι οι φορείς, οι θεσμοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα κινήματα στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. αλλά και η ηγεσία της Ε.Ε. αποδείχτηκε σωστό.

Σήμερα οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη γειτονική Τουρκία είναι εκατοντάδες χιλιάδες και τα περάσματα ανύπαρκτα. Το «εισιτήριο» για τις ανεξέλεγκτες πολυεθνικές των διακινητών έχει φτάσει τις πολλές χιλιάδες ευρώ. Ο κίνδυνος πολλαπλασιάστηκε, ενώ ανά πάσα στιγμή κάποια από τις γειτονικές χώρες απειλεί να κλείσει τα σύνορα εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Τα ναυάγια πληθαίνουν και δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από τις συντονισμένες προσπάθειες δημιουργίας ασφαλών περασμάτων: Μέσω Ελλάδας με άνοιγμα ασφαλούς περάσματος στον Εβρο, μέσω θαλάσσιων και οδικών μεταφορών απευθείας από την Τουρκία προς τις χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο και κυρίως με κοινή συμφωνία για αποφυγή κάθε ενέργειας που τείνει να κλείσει σύνορα με οποιονδήποτε τρόπο.

Ταυτόχρονα με τις υπαρκτές προσπάθειες ειρήνευσης στη Συρία είναι απόλυτα αναγκαίο να σκύψουν οι υπηρεσίες όλων των χωρών στο ζήτημα της κερδοφόρας εγκληματικής επιχείρησης διακίνησης ανθρώπινου φορτίου και των χρημάτων, που είναι βέβαιο ότι καταλήγουν σε ευαγή τραπεζικά ιδρύματα.

Οι αλληλέγγυοι και τα κινήματα αλληλεγγύης στην Ελλάδα χρειάζεται να βοηθήσουν σε κάθε προσπάθεια για την επιβίωση όσων φτάνουν εδώ. Εκατοντάδες άνθρωποι ήδη το κάνουν στα νησιά και στους άλλους χώρους φιλοξενίας, αλλά είναι απόλυτη ανάγκη να πλαισιωθεί αυτή η προσπάθεια όχι με συνθηματολογία αλλά με έμπρακτη αλληλεγγύη.

Οι τοπικές κοινωνίες ποτίστηκαν για δεκαετίες από τα ΜΜΕ με φόβο, όταν οι κυβερνήσεις έχτιζαν τείχη και προσλάμβαναν συνοροφύλακες για να κυνηγήσουν «λαθρομετανάστες», όταν η «φιλοξενία» μεταναστών και προσφύγων άρχιζε με τις «σκούπες» και τα κρατητήρια και τέλειωνε με τις Μανωλάδες. Είναι πολύ δύσκολο να χτυπηθούν οι προκαταλήψεις και ο φόβος που εδραίωσε τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τελικά το ναζιστικό μόρφωμα, όμως αυτό είναι το στοίχημα κι όχι αν θα «επιτραπεί» σε συριζαίους ή ακροαριστερούς ή αντιεξουσιαστές να συμμετάσχουν στην πορεία για το γκρέμισμα του τείχους.

Αν κλείσουν η ΠΓΔΜ ή η Βουλγαρία τα σύνορα και ταυτόχρονα περάσουν από τον Εβρο και το Αιγαίο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και εγκλωβιστούν εδώ, θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια ώστε να φιλοξενηθούν και να αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια για όσο διάστημα χρειαστεί. Εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση, που άμεσα οφείλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις και χώρους επιβίωσης, εκεί θα κριθεί και το κίνημα στην προσπάθεια συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες για το δυνάμωμα της αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κρατήσει ανοιχτά όλα τα περάσματα αλλά και να απαιτήσει τη συνεννόηση με όλη την Ε.Ε., τον ΟΗΕ και φυσικά με την Τουρκία, ώστε όλοι να πράξουν το ίδιο. Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου ήταν μια κορυφαία στιγμή νίκης για όλα τα κινήματα και τους αγώνες τους, αλλά η διαχείριση των προβλημάτων, ακόμα και του ρατσισμού που αντιμετώπισαν τότε οι πολίτες της Αν. Γερμανίας, σκίασε για μεγάλο διάστημα το ξέφωτο που άνοιξε τότε στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο συντονισμός και η συνεννόηση, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι το πρωταρχικό βήμα αν πραγματικά αυτό που όλοι ιεραρχούμε ως πρώτιστο είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας των προσφύγων να επιβιώσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια όπου κι αν βρεθούν και για όσο χρόνο χρειαστεί.

 

ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Ο ΔΟΛ ατσαλώνει τη μισαλλοδοξία
Απαντώντας σε δημοσιογράφο του «Βήμα FM» για το αν προετοιμάστηκε η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, η Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε ότι προσπαθεί να δίνει λύσεις, υπογραμμίζοντας τις...
Ο ΔΟΛ ατσαλώνει τη μισαλλοδοξία
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Όταν το ΚΚΕ έγινε πρωτοσέλιδο
Σύσσωμο το δημοσιογραφικό επιτελείο του ομίλου Μαρινάκη-Κουρτάκη σε ραδιόφωνα και εφημερίδες ανακάλυψαν σήμερα το ΚΚΕ και τον ΓΓ Δ. Κουτσούμπα. Ανάμεσα στις συνεχείς καθημερινές αναφορές τους για τη...
Όταν το ΚΚΕ έγινε πρωτοσέλιδο
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ και οι λοιμώξεις
Κραυγές που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα δεν ωφελούν κανέναν και τρομοκρατούν τον κόσμο, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης το θόρυβο που συστηματικά οργανώθηκε...
Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ και οι λοιμώξεις
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Ο «νέος» Ανένδοτος!
«Αν θέλει πραγματικά να κάνει κάτι η ΕΣΗΕΑ που θα "πονέσει" την κυβέρνηση, ένας τρόπος υπάρχει: να μποϊκοτάρει τη συνέντευξη Τσίπρα της προσεχούς Κυριακής στο Βελλίδειο» πρότεινε ο Γ. Παπαχρήστος. Οι βασικοί...
Ο «νέος» Ανένδοτος!
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Σοβαρά τώρα;
Πρωτοφανή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είδαν ξανά χθες στη Βουλή εισηγητές της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου, παρουσιάζοντας προφανώς σοβαρά κενά μνήμης. Γιατί άραγε εκδηλώθηκε τέτοια ταυτόχρονη...
Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Σοβαρά τώρα;
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Η λάσπη της Βενεζουέλας
Λίγοι μόνο μήνες έχουν περάσει από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομάκρυνε τον Νίκο Γεωργιάδη από το επιτελείο του επειδή, σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, είχε υποπέσει σε βαριά σεξουαλικά κακουργήματα.
Η λάσπη της Βενεζουέλας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας