• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.8°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.1°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  4 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  92%

Ο θάνατος των τριών στο ΨΝΑ, ο τραυματισμός των άλλων τριών όπως και ο «επικίνδυνος» που έβαλε τη φωτιά είναι το δικό μας κομμάτι αναλγησίας

Ρέκβιεμ στην ψυχική υγεία

 • A-
 • A+

Το «τραγικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή τριών ασθενών του ΨΝΑ» ήρθε να προταχθεί χθες ως πρώτη είδηση λίγα λεπτά πριν αρχίσει η προεκλογική ενημέρωση των πολιτών μαζί φυσικά με το προσφυγικό, που συνυπάρχει ως κεντρική είδηση με κεντρικό άξονα τα αδιαχώρητο στα νησιά, τις συμπλοκές και το νεκρό προσφυγόπουλο που «ξεβράστηκε» στην… Τουρκία.

Θα διεξαχθεί έρευνα (!) μετά από εντολή του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας για το τραγικό συμβάν. Ένας ασθενής απομονωμένος έβαλε τη φωτιά, 17 ασθενείς οι περισσότεροι δεμένοι με ιμάντες χειροπόδαρα βρίσκονταν στον κλειδωμένο θάλαμο, οι λίγοι γιατροί και νοσηλευτές έξω από την εικόνα και μάλλον μακριά κι από το συγκεκριμένο θάλαμο. Τι να πρωτοκάνουν κι αυτοί;

Όμως, καμιά ένορκη εξέταση δεν θα αποκαλύψει το εύρος της δυστυχίας που βιώνουν οι πλέον ευάλωτοι αυτής της χώρας. Οι άνθρωποι παραμένουν δεμένοι την Ελλάδα αιώνες τώρα.

Το 1974 οι πρώτοι γιατροί οραματιστές και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέλησαν να αλλάξουν και στην Ελλάδα την αθλιότητα των ψυχιατρείων, την αντίληψη ότι ο ψυχικά ασθενής είναι η ντροπή της οικογένειας ότι τα ηλεκτροσόκ και οι ιμάντες μαζί με την κατανάλωση άπειρης ποσότητας ψυχοφαρμάκων ήταν η «μέθοδος».

Έγιναν πράγματι στις επόμενες δεκαετίες κάποιες αλλαγές, βοήθησαν και οι καταγγελίες από τους διεθνείς κι ευρωπαϊκούς θεσμούς κι έδωσαν μάχες οι επιστήμονες της ψυχικής υγείας και όχι μόνο.

Ψηφίστηκαν με το ζόρι σχεδόν καλύτεροι Νόμοι προστασίας των απολύτως εκτεθειμένων στην «επιστημονική», οικογενειακή και κοινωνική βία, νόμοι που παραμένουν στα συρτάρια μέχρι και σήμερα.

Έγιναν καλύτερες οι συνθήκες στα δημόσια ψυχιατρεία, φτιάχτηκαν ανθρώπινες δομές κοντά στις κοινωνίες, άδειασε το κολαστήριο της Λέρου και άρχισε να αλλάζει κάπως και η κοινωνική προκατάληψη.

Εκεί κάπου όμως το καλό όνειρο τέλειωσε και ξανάρχιζε ο εφιάλτης!

Λιγοστές οικονομικές κρατικές και ευρωπαϊκές ενισχύσεις, κατασπατάληση των πόρων αυτών με διαχρονική διαφθορά των «πολιτικών» διοικήσεων, ρημαγμένες οι πειραματικές δομές, ανεφάρμοστοι οι νόμοι για προστασία των ψυχικά πασχόντων, πλήρης στέρηση των δικαιωμάτων τους και ξεχασμένοι μέχρι το κάθε επόμενο «συνηθισμένο» τραγικό συμβάν.

Στον καιρό της κρίσης ήταν οι πρώτοι που χτυπήθηκαν οι πρώτοι που δεν είχαν ούτε φωνή να διαμαρτυρηθούνε. Κάτω από τους άλλους ασθενείς, κάτω από τους εξαρτημένους, κάτω από τους κρατούμενους, κάτω από όλους.

Αφημένοι οι φτωχότεροι στο δρόμο ή δεμένοι με ιμάντες, εγκατεστημένοι οι κάτοχοι μιας έστω στοιχειώδους σύνταξης σε ιδιωτικές δομές «συνεργαζόμενες» με άγνωστες συχνά συνθήκες «περίθαλψης».

Πάνω από το 90% σύμφωνα με μελέτες ειδικών κλεισμένοι στα ιδρύματα με αναγκαστικό εγκλεισμό! Με δικαστικούς συμπαραστάτες (δηλαδή διαχειριστές της υγείας, της περιουσίας και των δικαιωμάτων τους συγγενείς ή ακόμα και ιδιωτικά ιδρύματα) με κίνητρα που κανένα δικαστήριο ποτέ δεν εξετάζει.

Οι ψυχικά ασθενείς που σύμφωνα με το νόμο ένα μήνα το αργότερο μετά τον εγκλεισμό παρουσιάζονται για να κρίνει η δικαιοσύνη αν σωστά ή όχι παραμένουν έγκλειστοι δεν φτάνουν σχεδόν ποτέ να παρουσιαστούν.

Μια ιατρική υπογραφή ότι δεν «δύναται» και τέλος. Οι γιατροί ακόμα και αυτοί που  ονειρεύτηκαν να κάνουν κάτι παρασύρονται στις εξαντλητικές βάρδιες και στους εκατοντάδες ασθενείς και αδυνατούν πλέον ακόμα και να αντιδράσουν. Οι λιγοστές καλές μονάδες συμπιέζονται από τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσφεύγουν στις υπηρεσίες τους.

Και τέλος απομένουν οι ιμάντες, ο «επικίνδυνος» που βάζει φωτιά στον κλειδωμένο του θάλαμο, τα ΜΜΕ που μιλούν όχι για έγκλημα αλλά για συμβάν, οι νεκροί ανώνυμοι που βρέθηκαν εκεί δεμένοι ίσως λόγω της απόλυτης εγκατάλειψης, η κάθε πολιτική ηγεσία του υπουργείου που εφησυχάζει με τις ΕΔΕ και συνεχίζει το έργο της, οι συγγενείς που δεν βλέπουν τους ιμάντες και η δικαιοσύνη που παρατηρεί από μακριά.

Είμαστε όμως απόντες παρατηρητές κι όλοι εμείς που δεν αντιλαμβανόμαστε ότι οι ιμάντες αυτοί μας δένουν όλους χειροπόδαρα, ότι ο θάνατος των τριών ο τραυματισμός των άλλων τριών όπως και ο «επικίνδυνος» που έβαλε τη φωτιά είναι το δικό μας κομμάτι αναλγησίας και αδιαφορίας κι όσες ΕΔΕ κι αν γίνουν δεν θα το αποκαλύψουν αυτό μια και είναι πολύ καλά κρυμμένο.    

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Ο τρόμος των αποφυλακίσεων
Μετά την κατατρομοκράτηση των πολιτών για τους εγκληματίες που δήθεν αφέθηκαν ελεύθεροι με το Νόμο Παρασκευόπουλου, τώρα «χτύπησε» η κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με αφιέρωμα για τους εγκληματίες που θα βγουν από...
Ο τρόμος των αποφυλακίσεων
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Μέσα οι ετοιμοθάνατοι και οι ανάπηροι!
Φόβος για αθρόες αποφυλακίσεις λόγω του Νόμου για τους ανάπηρους και τους βαριά αρρώστους, κατέλαβε ταυτόχρονα τον ΣΚΑΪ, τη Ν.Δ., τα Παραπολιτικά, τον όμιλο Μαρινάκη, τον Θάνο Πλεύρη και δυστυχώς ορισμένους...
Μέσα οι ετοιμοθάνατοι και οι ανάπηροι!
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Ενα αίσιο τέλος για μια απεργία πείνας
Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι πολύπλευρες προσπάθειες να σταματήσει ο Β. Δημάκης την απεργία και να του δοθεί βάσιμη υπόσχεση ότι θα βρεθεί σύντομα λύση και με τη διαβεβαίωση ότι όλοι θα είναι στο πλευρό του,...
Ενα αίσιο τέλος για μια απεργία πείνας
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Πυρκαγιές και «ευκολάκια»
Με τις μεγάλες καλοκαιρινές φωτιές άρχισαν ξανά τα «ευκολάκια». Βέβαια όσων πολιτικών παραγόντων η γούνα έχει καεί στο παρελθόν με τεράστιες πυρκαγιές, πολυήμερες και σε κάποιες περιπτώσεις πολύνεκρες, οι...
Πυρκαγιές και «ευκολάκια»
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Όταν το ΚΚΕ έγινε πρωτοσέλιδο
Σύσσωμο το δημοσιογραφικό επιτελείο του ομίλου Μαρινάκη-Κουρτάκη σε ραδιόφωνα και εφημερίδες ανακάλυψαν σήμερα το ΚΚΕ και τον ΓΓ Δ. Κουτσούμπα. Ανάμεσα στις συνεχείς καθημερινές αναφορές τους για τη...
Όταν το ΚΚΕ έγινε πρωτοσέλιδο
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Η διαπλοκή παίζει τα ρέστα της, πιέζοντας το ΣτΕ
Η διαπλοκή παίζει τα ρέστα της. Οι κυριακάτικες εφημερίδες, που αυτοπροσδιορίζονται πρόσφατα ως το μοναδικό στήριγμα της Δικαιοσύνης ενώ όλοι θυμούνται πόσους δικαστές πέρασαν στο παρελθόν από στενό και εκτός...
Η διαπλοκή παίζει τα ρέστα της, πιέζοντας το ΣτΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας