• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 31.8°C
  1 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 31.0°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 33.2°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  14%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 31.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 28.9°C
  0 BF
  13%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 30.3°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 27.7°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.8°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 30.1°C
  2 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 32.6°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 31.7°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  11%

Στην 6η μέρα απεργίας πείνας βρίσκεται ο καταδικασμένος ως μέλος της 17Ν Ηρακλής Κωστάρης, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος ώστε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΤΕΙ.

EUROKINISSI

Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενώ ο Ηρ. Κωστάρης δικαιούται εκπαιδευτική άδεια, οι αρμόδιοι δεν του δίνουν ελέω ΜΜΕ.

Αρθρο 17, παρ. 4 (ΦΕΚ Α’ 147 2014) Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου: «Οι διατάξεις του άρθρου 1 (ειδικοί όροι κράτησης) δεν εφαρμόζονται στους καταδίκους στους οποίους έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον τρεις εκπαιδευτικές άδειες και δεν έχουν παραβιαστεί οι όροι τους, εκτός αν προκύψουν νεότερα στοιχεία ιδιαίτερης επικινδυνότητας».

Με αυτό και μόνο το άρθρο, που ψηφίστηκε μετά τον ξεσηκωμό όλου του δημοκρατικού τόξου της Βουλής για τη δεύτερη (εκδικητική) ποινή με τις φυλακές απομόνωσης και υψίστης ασφαλείας, θέλησε να προστατέψει ο νομοθέτης το ελάχιστο από τα δικαιώματα ενός κρατουμένου.

Πληροφορούμε τους πολίτες και τους κρατουμένους ότι αυτό το άρθρο δεν εφαρμόζεται με το «έτσι θέλω» αόρατων κέντρων αποφάσεων.

Μη βιαστεί κανείς να υποθέσει ότι φταίει αποκλειστικά το Συμβούλιο των φυλακών –που φυσικά και φταίει– ή οι αρμόδιοι εισαγγελείς. Θυμίζουμε, για παράδειγμα, ότι η εισαγγελέας που είχε υπογράψει την έβδομη κατά σειρά (και τελευταία) άδεια του Χριστόδουλου Ξηρού, λοιδορήθηκε ενώ η διευθύντρια των φυλακών κατηγορήθηκε με μεγάλη ένταση από ΜΜΕ και παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου.

Αποτέλεσμα, όταν η ίδια εισαγγελέας κλήθηκε να αποφασίσει για την οριακή κατάσταση υγείας του Σάββα Ξηρού απέκλεισε το ανθρώπινο και αυτονόητο αίτημα να εκτίσει την υπόλοιπη ποινή του στο σπίτι. Ακόμα κι αν ήθελε να κάνει δεκτή την αίτηση, τα ΜΜΕ του φόβου και της υστερίας θα την «έσκιζαν».

Πεινάει για να σπουδάσει

Σήμερα κι ενώ βρίσκεται στην 6η ημέρα απεργίας πείνας ο κρατούμενος Ηρακλής Κωστάρης με μοναδικό αίτημα τη δυνατότητα να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις σπουδές που ξεκίνησε μέσα στη φυλακή (ΤΕΙ Πειραιά), όλοι οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Ο νόμος το λέει καθαρά στο παραπάνω άρθρο (σχεδόν φωτογραφική διάταξη), αλλά ποιος νοιάζεται να εφαρμόσει τον νόμο όταν δικαιολογημένα φοβάται τα ΜΜΕ; Οταν ολόκληρο υπουργείο που υπερασπίστηκε τον νόμο μέσα στη Βουλή δεν τολμάει να τον εφαρμόσει;

Ο Ηρακλής Κωστάρης σε επιστολή του δημοσιευμένη στην «Εφ.Συν.» (4/11/2014) ζητάει με απανωτές αιτήσεις έστω μια απάντηση. Ζητάει να του δοθεί ένα χαρτί για να ενημερώσει τη σχολή ότι του απαγορεύουν να συμμετάσχει στις εξετάσεις ώστε έστω να πάει κλιμάκιο να τον εξετάσει στον Κορυδαλλό. Ούτε αυτό το χαρτί τού δίνουν. Οι συνήγοροί του έχουν υποβάλει αίτημα στον νέο γ.γ. του υπουργείου Αγγελο Τσαγκρή, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει απάντηση.

Ο συγκεκριμένος κρατούμενος κάνοντας σωστή χρήση του χρόνου στις φυλακές έδωσε δείγμα συμπεριφοράς σεβόμενος όλους τους όρους των αδειών που έπαιρνε για να σπουδάζει και σύμφωνα με τους καθηγητές του είναι ένας αξιόλογος φοιτητής. Ο Ηρ. Κωστάρης επικοινώνησε ξανά με την «Εφ.Συν.» και δήλωσε ότι κανείς δεν μπαίνει καν στον «κόπο» να δώσει μια απάντηση.

Φοβούμαστε ότι δεν παίρνει απάντηση γιατί δεν είναι εύκολο να πει το υπουργείο ότι η διάταξη αυτή ψηφίστηκε μόνο για τους τύπους. Ποιος εξάλλου λογαριάζει την αξιοπιστία των θεσμών;

Με παρόμοιο αίτημα και επιστολή του στο Indymedia ο καταδικασμένος για τη ληστεία στο Βελβεντό, νεαρός αναρχικός Νίκος Ρωμανός ξεκίνησε κι αυτός απεργία πείνας μέχρι να πάρει άδεια να πάει στη σχολή όπου πέρασε, την άνοιξη.

Η επιστολή του δημοσιεύεται ολόκληρη στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Τη δική του περίπτωση δεν την προβλέπει ο νόμος διότι πέρασε στις εξετάσεις προτού πάρει την πρώτη άδεια, αλλά αυτό είναι πρόβλημα του νόμου κι όχι του κρατουμένου.

Ο ίδιος ο υπουργός έδινε συγχαρητήρια σε όσους κρατουμένους πέρασαν στις πανελλαδικές και ο ίδιος τώρα τους στερεί το δικαίωμα να φοιτήσουν.Αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου για την πρόθεσή του να σεβαστεί τα δικά του ψηφισμένα νομοσχέδια.

ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Μέσα οι ετοιμοθάνατοι και οι ανάπηροι!
Φόβος για αθρόες αποφυλακίσεις λόγω του Νόμου για τους ανάπηρους και τους βαριά αρρώστους, κατέλαβε ταυτόχρονα τον ΣΚΑΪ, τη Ν.Δ., τα Παραπολιτικά, τον όμιλο Μαρινάκη, τον Θάνο Πλεύρη και δυστυχώς ορισμένους...
Μέσα οι ετοιμοθάνατοι και οι ανάπηροι!
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Η απεργία πείνας έληξε, αφορμή για σκέψεις
Ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου ξεκίνησε την απεργία πείνας διότι η εισαγγελέας είχε διατάξει μετά την απόδοση των κατηγοριών τη μεταγωγή του στη Λάρισα. Εκεί είχε μεταφερθεί αρχικά μέχρι που πριν από λίγο διάστημα...
Η απεργία πείνας έληξε, αφορμή για σκέψεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υψώνουν φωνή και ανάστημα στο όνομα της αλήθειας
Ενόσω συνεχίζεται η συντονισμένη προσπάθεια να τρωθεί η εικόνα της Ηριάννας, που τελικά οδηγήθηκε πίσω στη φυλακή «χάρη» στην εξάντληση κάθε ορίου αυστηρότητας για την ίδια και τον συγκατηγορούμενό της, με...
Υψώνουν φωνή και ανάστημα στο όνομα της αλήθειας
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Πασχαλινό περίσσευμα μίσους και εκδίκησης
Από τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν έλαβαν χώρα τα γνωστά θλιβερά και ακατανόητα επεισόδια στο Πολυτεχνείο, μετά το τέλος της πορείας συμπαράστασης στους απεργούς πείνας, τα κανάλια έπαιζαν το θέμα πρώτη ή δεύτερη...
Πασχαλινό περίσσευμα μίσους και εκδίκησης
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Καταλύεται το κράτος ή κοντή μνήμη;
Τι είναι αυτό που σήμερα οδηγεί τους όψιμους αγανακτισμένους να μιλούν για την κατάλυση του κράτους; Μήπως απλά η αλλαγή της κυβέρνησης; Η ζωή ενός είχε μεγαλύτερη σημασία από τη ζωή των 20;
Καταλύεται το κράτος ή κοντή μνήμη;
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Απεργία πείνας και... υποσημειώσεις
Πολλά μέτρα, πολλά σταθμά και μεγάλη έλλειψη ευαισθησίας για συγκεκριμένα «είδη» κατηγορουμένων δείχνουν τα διάφορα Συμβούλια Αποφυλακίσεων. Την ώρα που αποφυλακίζονται ποινικοί κρατούμενοι, δεν βρήκε εδώ και...
Απεργία πείνας και... υποσημειώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας