• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.4°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.1°C / 23.3°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.3°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.1°C / 22.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 18.3°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.2°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 28.3°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.9°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 27.7°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 23.3°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  84%

Ο πρόεδρος της Ε. Ε. ο κ. Γιούνκερ και οι θεσμοί έκλεισαν εξ αρχής τη στρόφιγγα ακόμα και σε οφειλόμενα στην Ελλάδα ποσά, ενώ δεν έχουν αποδεχτεί κανένα προσχέδιο συμφωνίας όσο έντιμη κι όσο συμβιβαστική κι αν προσπάθησε να τη διατυπώσει η κυβέρνηση

REUTERS / Stringer

Δύο δημοψηφίσματα, δύο φάσεις, δύο πρωθυπουργοί

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το δημοψήφισμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά την προηγούμενη εμφάνισή του τον Νοέμβριο του 2011 στις Κάνες. Τότε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έπειτα από το «κούρεμα», το σκληρό Μνημόνιο, τα ασφυκτικά μέτρα και τους ελέγχους, έχοντας ήδη συμφωνήσει στο νέο σκληρό πακέτο για την εκταμίευση της δόσης με την κυβέρνησή του να καταρρέει, κατέφυγε στην επιλογή να προτείνει στις Κάνες δημοψήφισμα.

Κίνηση μεγάλου ρίσκου χαρακτήρισε τότε ο ξένος Τύπος την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να τεθεί εκ των υστέρων σε δημοψήφισμα η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ο τότε πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει «εάν οι Ελληνες απορρίψουν το πρόσφατο πακέτο διάσωσης από την Ε.Ε. σε δημοψήφισμα, τότε η χώρα μπορεί να καταλήξει σε χρεοκοπία».

Σήμερα από τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Γιούνκερ και οι θεσμοί έκλεισαν εξ αρχής τη στρόφιγγα ακόμα και σε οφειλόμενα στην Ελλάδα ποσά, ενώ δεν έχουν αποδεχτεί κανένα προσχέδιο συμφωνίας όσο έντιμη κι όσο συμβιβαστική κι αν προσπάθησε να τη διατυπώσει η κυβέρνηση. Αντίθετα με τις κόκκινες μουτζούρες στην ελληνική πρόταση έβαλαν στο τραπέζι μια νέα σκληρή δική τους εκδοχή που συνοδεύτηκε ακόμα κι από επιτροπείες και προεγκρίσεις των νομοσχεδίων.

Μόνη «σταθερή αξία» στην απόφασή του να συμπλέει πλήρως με τους θεσμούς και να αρνείται τα δημοψηφίσματα, ο Ευάγγ. Βενιζέλος: τότε (στις Κάνες) πήγε με κοιλιακό άλγος στο νοσοκομείο αδειάζοντας τον τότε πρωθυπουργό, ενώ τώρα μίλησε ακόμα και για θεσμική εκτροπή! Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου είχε πρόσφατα δηλώσει σε συνέντευξη ότι: «Είχα ανατραπεί από τις επιστολές των βουλευτών του κόμματος μου, όπως και του υπουργού Οικονομικών [Ευάγγ. Βενιζέλου], ο οποίος έβγαλε επιστολή χωρίς τη συναίνεσή μου».

Ισως όμως εδώ έχει νόημα να θυμηθούμε τι έλεγαν για το 2011 οι δύο πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Τσίπρας και να κατανοήσουμε από τα δικά τους λόγια ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές από τη σημερινή συγκυρία και για ποιο λόγο και οι δύο επέλεξαν τη λύση του δημοψηφίσματος. Στην μία περίπτωση βέβαια το δημοψήφισμα αποσύρθηκε εν τη γενέσει του ενώ στην άλλη προκρίθηκε.

Γιώργος Παπανδρέου (για το 2011)

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου 2011, πετύχαμε ιστορική συμφωνία για την Ελλάδα μετά από εξαντλητική διαπραγμάτευση. Νέο δάνειο 120 δισ. με ασύγκριτα καλύτερους όρους αποπληρωμής, ιστορικών διαστάσεων διαγραφή χρέους. Στην Ελλάδα όμως, όσοι δεν με έλεγαν προδότη, απέρριπταν κατηγορηματικά τη Συμφωνία. Ηξερα ότι όσο και να ήταν σημαντική η Συμφωνία για τη χώρα, θα πέρναγε με πολύ μεγάλη δυσκολία από το Κοινοβούλιο. Χωρίς ευρύτερες συναινέσεις δεν μπορούσε να προχωρήσει η χώρα. Αρα η λύση δεν ήταν εκλογές, και μάλιστα μια μεγάλη πόλωση. Σε αυτές τις συνθήκες δεν θα έδιναν καμία καθαρή απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: θέλαμε ή δεν θέλαμε τη Συμφωνία με ό,τι συνεπαγόταν η μία ή η άλλη απόφαση;

»Τον Οκτώβριο του 2011, με τη νέα Συμφωνία, χρειαζόταν νέα νομιμοποίηση. Είχα κοινοποιήσει την πρόθεσή μου σε Ευρωπαίους ηγέτες όπως η Μέρκελ μερικούς μήνες πριν. Ενώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η πρόταση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα ως “λυτρωτική”, την επομένη ξεκίνησαν οι ανεξαρτητοποιήσεις ή οι απειλές για ανεξαρτητοποίηση. Ουσιαστικά πήγα στις Κάνες μόνο με τυπική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είχα ήδη ανατραπεί». Σήμερα ο ίδιος μιλάει για «πράξη δειλίας» του Αλέξη Τσίπρα.

Αλέξης Τσίπρας (για το 2011)

«Πρόκειται για ένα τρικ το οποίο έχει σαν στόχο να αποφύγει ο κ. Παπανδρέου την άστατη πτώση. Να αποφύγει δηλαδή το να πάει άμεσα σε εκλογές και να βρεθεί μπροστά στην οργή του λαού και ιδίως του κόσμου που τον ψήφισε πριν από δυο χρόνια και του έδωσε 44% και να πάρει ένα ιστορικά χαμηλό και εξευτελιστικό ποσοστό [...] Θέλει ενδεχομένως να πάει σε μια αναμέτρηση, αν τα καταφέρει και φτάσει έως εκεί γιατί την τοποθετεί κάποια στιγμή τον Γενάρη, όπου δεν θα υπάρχει πια ΠΑΣΟΚ, αλλά θα υπάρχει το νέο κόμμα που μας κυβερνά και είναι το κόμμα του Μνημονίου. Θέλει δηλαδή να συσπειρώσει σε αυτό το μνημονιακό μπλοκ και άλλες δυνάμεις. [σ.σ. ό,τι δηλαδή τελικά έγινε με την κυβέρνηση Παπαδήμου].

»Το κρίσιμο ερώτημα που θέτω ρητορικά είναι το εξής. Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνουμε τελικά σε δημοψήφισμα. Και ας υποθέσουμε ότι ακόμα και σε εκβιαστικά διλήμματα εκφράζει ο λαός μας την οργή του απέναντι σε αυτές τις επιλογές που τον έχουν οδηγήσει σε μια κόλαση. Διότι τον Γενάρη θα έχουμε νέο μισθολόγιο, θα έχουμε πάνω από 30.000 στην εφεδρεία, θα έχουμε 25% ανεργία, 40% ανεργία στους νέους, χαράτσια δεξιά και αριστερά. Το πιο πιθανό λοιπόν που αν συμβεί αυτό εμείς θα το επιδιώξουμε είναι να υπάρξει μια συντριπτική υπεροχή του ΟΧΙ στην υποτέλεια και στη μιζέρια. Τι θα κάνει μετά; Θα συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός και να κυβερνά τη χώρα μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή θα παραιτηθεί; Αυτό δεν μας το είπε [...] Αν εκεί καταλήξουμε, εμείς θα σηκώσουμε το γάντι[…]».

Οι συγκυρίες

2011

Εκείνο το Σαββατοκύριακο ο Γ. Παπανδρέου μάζεψε μια μικρή ομάδα συμβούλων και αποκάλυψε το σχέδιό του: θα ζητούσε εθνικό δημοψήφισμα για το νέο πρόγραμμα στήριξης των 172 δισ. ευρώ. Αυτοί που επέκριναν τη συμφωνία, εκ των οποίων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, αλλά και εσωκομματικοί αντάρτες, θα αναγκάζονταν να διαλέξουν πλευρά και πιθανότατα θα στήριζαν το πακέτο, καθώς η επικρατέστερη εναλλακτική θα ήταν η έξοδος από το ευρώ, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου. Η νίκη θα του έδινε τη λαϊκή εντολή για τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι δανειστές.

2015

Αυτό το Σαββατοκύριακο (συγκεκριμένα την Πέμπτη και Παρασκευή) ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη σύνοδο κορυφής χωρίς συμφωνία, ενώπιον ενός ακόμα τελεσιγράφου που περιελάμβανε νέες πιο ακραίες «προτάσεις», χωρίς αναφορά στο χρέος και με τους δανειστές να εμποδίζουν την οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυμα Τσίπρα για «καθαρή απόφαση» στο Eurogroup
Με τη σκέψη στο προσεχές κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου -όπου θα συζητηθεί η διευθέτηση του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο- ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα του Economist, με τον Αλέξη...
Μήνυμα Τσίπρα για «καθαρή απόφαση» στο Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηνύματα σε Βερολίνο και ΔΝΤ
Μήνυμα προς την πλευρά του Βερολίνου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μην υπονομεύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,...
Μηνύματα σε Βερολίνο και ΔΝΤ
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Αντιμνημονιακός ο Ανδρέας Λοβέρδος;
Σε γραμμή Bορίδη ο τέως υπουργός. Μοιάζει να έχει ξεχάσει μια μικρή λεπτομέρεια για το περίφημο mail Χαρδούβελη και την αλληλουχία γεγονότων τόσο για τον ίδιο όσο και γενικά για την αντιπολίτευση. Θυμίζουμε τα...
Αντιμνημονιακός ο Ανδρέας Λοβέρδος;
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Το μνημόνιο και η ...μνήμη
Παράξενα πράγματα συμβαίνουν στα μυαλά των ανθρώπων που απογοητεύτηκαν όταν αντί για τον «έντιμο συμβιβασμό» που είχε διακηρύξει η κυβέρνηση συμφωνήθηκε τελικά και με το μαχαίρι στο λαιμό το τρίτο μνημόνιο.
Το μνημόνιο και η ...μνήμη
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Η «εμπιστοσύνη»: Το βαρέλι χωρίς πάτο!
Πώς χάθηκε τελικά η «εμπιστοσύνη» των δανειστών της Ελλάδας; Είναι θέμα των 6 μηνών διακυβέρνησης από τη νέα κυβέρνηση, είναι μια παλιά πικρή ιστορία που ξεκινάει από το Καστελόριζο ή ήταν και είναι η Ελλάδα...
Η «εμπιστοσύνη»: Το βαρέλι χωρίς πάτο!
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Ο Θέμος και οι καταθέσεις...
Το τρομοκρατικό άρθρο του Θέμου Αναστασιάδη με τίτλο «Άδραξε τη μέρα: Είναι η τελευταία μας στην Ευρώπη, με καταθέσεις» προαναγγέλλει το τέλος των τραπεζικών καταθέσεων των πολιτών. Πέρα από τη διασπορά ψευδών...
Ο Θέμος και οι καταθέσεις...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας