• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 34.7°C
  2 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 22.6°C / 26.8°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 32.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.7°C
  2 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.2°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 26.0°C
  1 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.0°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 32.7°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 31.1°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 27.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.5°C / 27.9°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 30.8°C
  4 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.8°C / 34.9°C
  0 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 26.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  43%

To ποινικό σύστημα οφείλει όπως και η Δικαιοσύνη να παρέχουν ισονομία χωρίς διακρίσεις

Η Ν.Δ. των «έκτακτων» νόμων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη συνεχιζόμενη σήμερα συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης πρόκειται να τεθούν ξανά οι ενστάσεις κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ηδη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην 4η εξουσία προδικάζει για το πολεμικό κλίμα απέναντι στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Ρυθμίσεις που αποτελούσαν προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.

Οι καταλήψεις και οι εκδηλώσεις συμπαράστασης σε απεργούς πείνας προσμετρώνται ως η απόδειξη του «χάους» που θα επικρατήσει αν, για παράδειγμα, πάψει το κράτος δικαίου να στηρίζεται σε έκτακτες νομοθεσίες. Η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται ακόμα και το επιχείρημα ότι είναι Πάσχα για να υπογραμμίσει τη μη αναγκαιότητα ψήφισης του νομοσχεδίου όταν ως κυβέρνηση ψήφισε με επιλογή όλα αυτά τα νομοσχέδια (όπως τον Νόμο Αθανασίου για τις φυλακές τύπου Γ) σε θερινά (και βολικά) τμήματα.

Θέμα 1: Κατάργηση φυλακών υψίστης ασφαλείας. Οσο κι αν το περιτύλιγμα του Νόμου Αθανασίου εμφανίζεται να αφορά επικίνδυνους εγκληματίες θυμίζουμε ότι υιοθετήθηκε και ψηφίστηκε με αφορμή την παραβίαση της άδειας από τον Χριστόδουλο Ξηρό. Αποτέλεσμα ήταν στο πρόσωπο του συγκεκριμένου να τιμωρηθούν διά νόμου όλοι όσοι έχουν καταδικαστικές αποφάσεις με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, ενώ παράλληλα τιμωρήθηκαν συλλήβδην και όλοι όσοι είχαν δικαίωμα σε άδεια, τον πλέον πετυχημένο θεσμό που έχει εφαρμοστεί εδώ και χρόνια.

Η κατάληξη ήταν δύο δολοφονημένοι άνθρωποι, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος κι ένας κρατούμενος. Η νέα πρόταση δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να επαναφέρει την παλιά νομοθεσία χωρίς εκδικητικές διακρίσεις και παραβίαση δικαιωμάτων. Το επιχείρημα της ασφάλειας είναι έωλο, δεδομένου ότι ποτέ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού, πότε και ποιος θα γίνει επικίνδυνος για τους συγκρατούμενούς του ή για το προσωπικό. Η δε ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου δεν διαταράσσεται εφόσον όλες οι φυλακές ούτως ή άλλως φυλάσσονται πλήρως.

Θέμα 2: Απόλυση βαριά ανάπηρων και αρρώστων. Καμιά απάντηση δεν δόθηκε στον υπουργό όταν εξήγησε στην επιτροπή ότι μέχρι και σήμερα από τον νόμο, όποτε κι αν γίνεται μεταρρύθμιση, κάποιοι επωφελούνται. «Το σύστημα των απολύσεων ήταν πάντα οριζόντιο,πάντα με κλάσματα χρονικά που εξαρτώνται από τη βαρύτητα της ποινής και μόνο. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο και ποτέ δεν είχε κατακριθεί, ήταν πάντα αυτονόητο», είπε ο υπουργός.

Η σκόπιμη προσωποποίηση του μέτρου αποκλειστικά στον Σάββα Ξηρό, όσο κι αν οι συγγενείς των θυμάτων όπως και οι συγγενείς του κάθε θύματος μιας δολοφονικής ενέργειας στην απώλειά τους ζητούν την πιο βαριά τιμωρία για τους δράστες, είναι πέρα από κάθε λογική, μια και το ποινικό σύστημα οφείλει όπως και η Δικαιοσύνη να παρέχουν ισονομία χωρίς διακρίσεις.

Θέμα 3: Για τον «κουκουλονόμο». Στο θέμα αυτό προεκλογικά ΟΛΑ τα κόμματα, πλην της Ν.Δ., δήλωναν ότι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα θετικό από την εφαρμογή αυτού του μέτρου, ενώ έγιναν δεκάδες υπερβάσεις και κατηγορίες σε βάρος ανθρώπων που δεν βρίσκονταν καν στο σημείο όπου διαπράχτηκε κάποιο αδίκημα.

Θέμα 4: Βίαιη λήψη DNA. Ακόμα και οι φανατικά υπέρμαχοι της μεθόδου βίαιας λήψης και χρήσης γενετικού υλικού αισθάνονται την ανάγκη να σημειώσουν ότι αυτό πρέπει να γίνεται στην περίπτωση που κάποιος έχει συλληφθεί και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής σε κακουργηματική πράξη.

Στην Ελλάδα και μόνον όμως, ακόμα κι όταν συλλαμβάνεται κάποιος σε μια διαδήλωση, του παίρνουν διά της βίας DNA και το συγκρίνουν με ό,τι στοιχείο έχει υπάρξει στο παρελθόν για να διαπιστώσουν αν «ταιριάζει» κάπου το δείγμα. Πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο δεν γίνεται με τέτοιο τρόπο η χρήση γενετικού υλικού και μάλιστα χωρίς καμιά δυνατότητα ελέγχου και απόδειξης από τον κατηγορούμενο. Αυτό προσκρούει όχι μόνο στις διεθνείς συμβάσεις αλλά και στη γνωμοδότηση της αρχής προσωπικών δεδομένων.

Θέμα 5: Θα ανοίξουν οι φυλακές και θα βγουν όλοι έξω. Οταν αλλάζουν οι νόμοι, όπως έγινε και στο παρελθόν και κάποια κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα (1996 και εντεύθεν), είναι φυσικό να βγουν άνθρωποι από τη φυλακή. Τώρα απλά δίνεται η δυνατότητα αφού συμπληρωθεί μεγάλο μέρος της ποινής κάποιοι άνθρωποι να βγουν έξω. Το ίδιο επικίνδυνη όμως θα είναι και η κανονική τους αποφυλάκιση αν έχουν σκοπό να επαναλάβουν έκνομες ενέργειες.

Θέμα 6: Τα κίνητρα αποφυλάκισης με όρους παρακολούθησης προγραμμάτων απεξάρτησης για χρήστες ή δομών για ανηλίκους είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τον βίαιο εγκλεισμό στο περιβάλλον μιας φυλακής. Αυτό δεν είναι η ανακάλυψη της Αμερικής, είναι νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ε.Ε. και έχει ψηφιστεί για τους εξαρτημένους στην Ελλάδα, χωρίς ακόμα να εφαρμόζεται.

ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Ο τρόμος των αποφυλακίσεων
Μετά την κατατρομοκράτηση των πολιτών για τους εγκληματίες που δήθεν αφέθηκαν ελεύθεροι με το Νόμο Παρασκευόπουλου, τώρα «χτύπησε» η κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με αφιέρωμα για τους εγκληματίες που θα βγουν από...
Ο τρόμος των αποφυλακίσεων
Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Γιατί το ψυχιατρείο «έγινε» φυλακές Κορυδαλλού;
Ένα άγριο σκηνικό εκτυλίχθηκε μέσα σε πέντε λεπτά χθες το απόγευμα στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, που ως γνωστό βρίσκεται εκτός του χώρου των ανδρικών φυλακών. Μέσα σε πέντε λεπτά ο πλέον «δημοφιλής» μέχρι...
Γιατί το ψυχιατρείο «έγινε» φυλακές Κορυδαλλού;
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Η αναπαραγωγή της αθλιότητας
Με στόχο τη σπίλωση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στη Ν.Δ. διοχέτευσαν σκόπιμα τις ψευδείς αναφορές για τον Μ. Καλογήρου, πριν και μετά τη δημοσίευσή τους από τους Financial Times ● Τι...
Η αναπαραγωγή της αθλιότητας
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Μέσα οι ετοιμοθάνατοι και οι ανάπηροι!
Φόβος για αθρόες αποφυλακίσεις λόγω του Νόμου για τους ανάπηρους και τους βαριά αρρώστους, κατέλαβε ταυτόχρονα τον ΣΚΑΪ, τη Ν.Δ., τα Παραπολιτικά, τον όμιλο Μαρινάκη, τον Θάνο Πλεύρη και δυστυχώς ορισμένους...
Μέσα οι ετοιμοθάνατοι και οι ανάπηροι!
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Η ΟΣΥΕ και ο Κασιδιάρης θέλουν τα ΟΥΚ στις φυλακές
Ενώ όλοι -ειδικά οι υπάλληλοι- περίμεναν με αγωνία τις 588 προσλήψεις μονίμων στα σωφρονιστικά ιδρύματα, τώρα που γίνεται πράξη η εξαγγελία του υπ. Δικαιοσύνης κάποιοι επιμένουν σε ακατανόητες καταγγελίες. Η...
Η ΟΣΥΕ και ο Κασιδιάρης θέλουν τα ΟΥΚ στις φυλακές
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Η απεργία πείνας έληξε, αφορμή για σκέψεις
Ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου ξεκίνησε την απεργία πείνας διότι η εισαγγελέας είχε διατάξει μετά την απόδοση των κατηγοριών τη μεταγωγή του στη Λάρισα. Εκεί είχε μεταφερθεί αρχικά μέχρι που πριν από λίγο διάστημα...
Η απεργία πείνας έληξε, αφορμή για σκέψεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας