Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Γάτα Ιμαλαΐων... χάσαμε»

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα»

«Γάτα Ιμαλαΐων... χάσαμε»

  • A-
  • A+

«Αλέξη χάσαμε» φέρεται να είναι το απόλυτο συμπέρασμα της νέας (παλιάς) εφημερίδας του ομίλου Μαρινάκη. Μάλιστα αυτό το «χάσαμε» δεν αποδίδεται όπως είναι η αλήθεια στον διακαή πόθο της Ν.Δ. και των στελεχών του πρώην ΔΟΛ που τόσο χαριτωμένα αλληλο υποστηρίζονται αλλά υπαινικτικά φέρεται να ανήκει στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον οποίο μάλιστα η εφημερίδα βλέπει να μετακινείται από την κυβέρνηση.

Το ανακουφισμένο σε μεγάλο βαθμό και χαμογελαστό ύφος του Τσακαλώτου μετά τη λήξη του Eurogroup μπορεί να έπεισε ακόμα και τα δελτία των 8 αλλά όχι να πείσει και «Τα Νέα»!

Τα σχόλια όλων των ξένων ΜΜΕ για την ίσως μικρή αλλά πάντως σαφή επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα εκδοχή της συμφωνίας που υπήρξε μετά την προηγούμενη συνεδρίαση είναι όλα ψέματα. Ψέματα και οι δηλώσεις των επικεφαλής των θεσμών. Ψέματα και οι δηλώσεις του Σόιμπλε και του Μακρόν.

Μόνη πηγή αλήθειας ο πρώην ΔΟΛ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Δεν πάνε να λένε οι ευρωπαίοι εταίροι ότι μπορεί να μπήκε στα χαρτιά έστω και για το εγγύς μέλλον το πρόβλημα του χρέους και ότι χρειάζονται νέα μέτρα και μάλιστα σύντομα για το θέμα αυτό –που ως γνωστό ο Κ. Μητσοτάκης μέχρι πρόσφατα δεν το θεωρούσε και σπουδαίο- οι ταγοί της νεοφιλελεύθερης ενημέρωσης επιμένουν στο δικό τους «αφήγημα».

Σε παρόμοιες στιγμές μεγαλείου της αντικειμενικής ενημέρωσης έχει νόημα μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν που ίσως εξηγήσει σήμερα και το πώς στήθηκε το success story του Αντώνη Σαμαρά. 

Στιγμές ιστορίας και... δημοσιογραφίας

Ήταν Μάρτιος του 2014 με την αξιολόγηση (που δεν έκλεισε ποτέ ο Α. Σαμαράς) ανοιχτή να ...τρέχει, την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να ετοιμάζεται για (την αποτυχημένη όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων) έξοδο στις αγορές, τον Μπαλτάκο να φεύγει νύχτα και στις διπλές εκλογές για την αυτοδιοίκηση και το ευρωκοινοβούλιο να πλησιάζουν.

Ο πρωθυπουργός «άφαντος» για μήνες από τη Βουλή ενώ τα ΜΜΕ με κάθε τρόπο προσπαθούσαν να εδραιώσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας. Παραμονές της συζήτησης στη Βουλή για το νέο πολυνομοσχέδιο μέτρων ο Τύπος πληροφορεί ότι οι επενδυτές του Ελληνικού υπόσχονται ακόμα περισσότερα έργα και χρήματα. Μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση «Τα Νέα» γράφουν στο πρωτοσέλιδο :

«Το νομοσχέδιο σκούπα: Συμφωνία στο παραπέντε για το γάλα, απελευθέρωση φαρμακείων χωρίς όρους, ποιοι φόροι υπέρ τρίτων καταργούνται, απολύσεις με αποζημίωση στο Δημόσιο, συμψηφισμοί και μικρότερα πρόστιμα, μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις" ενώ το κύριο άρθρο έχει τίτλο "Η ευρωπαϊκή στροφή και το μεγάλο στοίχημα». Τότε δεν υπήρχε ακόμα η "Ελευθερία" του ομίλου Μαρινάκη να κάνει τη δεύτερη φωνή στο συγκρότημα!

Την επομένη κάτω από τη μεγάλη φωτογραφία του Σαμαρά η ίδια εφημερίδα γράφει: «Η μετωπική στη Βουλή και η έξοδος στις αγορές». Τελικά η Βουλή ψηφίζει ενώ τα Νέα γράφουν στις 31/3/2014 «Ασκήσεις πόλωσης στο δρόμο προς τις κάλπες : Φάλτσο Γ. Παπανδρέου, Α. Κακλαμάνη-Διαγραφή Νικήτα Κακλαμάνη από τη ΝΔ».

Φτάνουμε έτσι «πανηγυρικά» στην εκταμίευση της... βολικής δόσης ακριβώς πριν τις εκλογές με την καλή εφημερίδα να πανηγυρίζει -πάντα αντικειμενικά- γράφοντας στο πρωτοσέλιδο:  "Η Ελλάδα επιστρέφει. Πράσινο φως για την ανάπτυξη, Πανηγυρικό Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 8,3 δισ. και ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Πριν από τις εκλογές η επάνοδος στις αγορές, με τις ευλογίες των εταίρων και τη στήριξη των διεθνών επενδυτών". Ταυτόχρονα προαναγγέλλεται η άφιξη Μέρκελ με πακέτο ενώ το κύριο άρθρο έχει τίτλο «η έξοδος από τα μνημόνια»!

Ακολουθεί τότε -δυστυχώς για όλους- η μαύρη ιστορία Μπαλτάκου που καταλαμβάνει πλέον χώρο στα πρωτοσέλιδα μαζί με την θριαμβευτική έξοδο στις αγορές. Η έξοδος Μπαλτάκου πραγματοποιείται ενώ η έξοδος στις αγορές δυστυχώς αποτυχαίνει πλήρως λίγο αργότερα. Ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει άφαντος ενώ ο υπουργός του Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπαίνει φυσικά στον κόπο να του ζητήσει ποτέ μέχρι τις εκλογές του 2015 να ενημερώσει ο ίδιος τη Βουλή.

Ο πόνος για το λαό 

Φυσικά από τη μεριά των ανθρώπων που βλέπουν από το 2009 μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και μέτρα τα πράγματα δεν άλλαξαν τώρα και δεν θα αλλάξουν μέχρι να υπάρξει μια σαφής ένδειξη για μείωση της ανεργίας, για σταθεροποίηση ενός μίνιμουμ και αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και μέτρα που θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες στην παιδεία, στην υγεία και στο δημόσιο έλεγχο της ρεμούλας και της αδιαφάνειας. 

Αυτό άσχετο φυσικά με τους έγκυρους αναλυτές και το νέο «κοινωνικό» προφίλ που προσπαθεί να χτίσει ο αρχηγός της Ν.Δ. με τις βόλτες του. Όλοι αυτοί εξάλλου έδιναν μάχες για να πείσουν τους πολίτες στην αναγκαιότητα διατήρησης του διδύμου ΝΔ ΠΑΣΟΚ , που με τα καλά δικά τους μνημόνια έκαναν τόσο θετικά βήματα στην οικονομία, παρέχοντας αφειδώς θαλασσοδάνεια εξασφαλίζοντας έτσι την μεγαλύτερη δυνατή μιντιακή κάλυψη.

Συνηθισμένος ιστορικά ο εκδοτικός όμιλος να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις κάνει και σήμερα στο νέο μιντιακό τοπίο μεγάλες προσπάθειες να διατηρήσει αυτή την «παράδοση». Όλοι όμως σήμερα γνωρίζουν ως τί συνήθως επαναλαμβάνεται η ιστορία...

 

ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Άνθρακες ο «θησαυρός» του ομίλου Μαρινάκη – Ν.Δ.
Είναι πραγματικά αξιέπαινες οι προσπάθειες των συναφών εκδοτικών ομίλων Μαρινάκη να βρουν και στη συνέχεια να αναδείξουν οικονομικά σκάνδαλα που εξελίχτηκαν ή ακόμα εξελίσσονται στις κυβερνητικές τάξεις....
Άνθρακες ο «θησαυρός» του ομίλου Μαρινάκη – Ν.Δ.
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Ο ΔΟΛ υπέρμαχος της... αξιοκρατίας
Ξέχασε ο ΒΗΜΑτοδότης ότι στις προηγούμενες κυβερνήσεις, στις στρατιές των υπουργών και των δεκάδων συμβούλων τους, έμπαιναν όλοι μόνο με το «ΑΣΕΠ» της κομματικής ταυτότητας και εντελώς άσχετα από το...
Ο ΔΟΛ υπέρμαχος της... αξιοκρατίας
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Ο τρόμος των αποφυλακίσεων
Μετά την κατατρομοκράτηση των πολιτών για τους εγκληματίες που δήθεν αφέθηκαν ελεύθεροι με το Νόμο Παρασκευόπουλου, τώρα «χτύπησε» η κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με αφιέρωμα για τους εγκληματίες που θα βγουν από...
Ο τρόμος των αποφυλακίσεων
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Η αναπαραγωγή της αθλιότητας
Με στόχο τη σπίλωση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στη Ν.Δ. διοχέτευσαν σκόπιμα τις ψευδείς αναφορές για τον Μ. Καλογήρου, πριν και μετά τη δημοσίευσή τους από τους Financial Times ● Τι...
Η αναπαραγωγή της αθλιότητας
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Μέσα οι ετοιμοθάνατοι και οι ανάπηροι!
Φόβος για αθρόες αποφυλακίσεις λόγω του Νόμου για τους ανάπηρους και τους βαριά αρρώστους, κατέλαβε ταυτόχρονα τον ΣΚΑΪ, τη Ν.Δ., τα Παραπολιτικά, τον όμιλο Μαρινάκη, τον Θάνο Πλεύρη και δυστυχώς ορισμένους...
Μέσα οι ετοιμοθάνατοι και οι ανάπηροι!
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Η ανομία και οι εξισώσεις
Ολο και πυκνώνουν οι πολεμικές ιαχές πολλών ΜΜΕ και της Ν.Δ. (κατά κύριο λόγο) και μοιάζει σχεδόν να αποζητούν ακόμα και το παραμικρό γεγονός προκειμένου να αποδείξουν ότι στην Ελλάδα βασιλεύει η ανομία, η...
Η ανομία και οι εξισώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας