Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο πόνος του Σταύρου Ψυχάρη για το γάλα

Από το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής»

Ο πόνος του Σταύρου Ψυχάρη για το γάλα

  • A-
  • A+

«Κόβουν και το γάλα οι πολίτες»... αποκαλύπτει σήμερα το «Βήμα» των απλήρωτων εργαζομένων και του υπερδανειοδοτημένου εκδότη του. Έστω και κάπως αργά αντιλαμβάνεται πλέον ο εκδότης το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που καθόρισαν οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας.

Έπρεπε να φτάσει το 2016 για να κατανοήσει ο Σταύρος Ψυχάρης ότι τα Νοσοκομεία έμειναν χωρίς γάζες αφού βεβαίως έμειναν πρώτα χωρίς νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό μετά τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις, μετατάξεις, βίαιες αποχωρήσεις κλπ., ότι τα σχολεία έμειναν χωρίς δασκάλους και καθηγητές για τους ίδιους λόγους, ότι οι άστεγοι πολλαπλασιάστηκαν ενώ όλα αυτά συνέβαιναν την ίδια στιγμή που ο ίδιος ο εκδότης λάμβανε συνεχή δάνεια εκατομμυρίων, απέλυε τους «ανυπάκουους» εργαζόμενους  και άφηνε απλήρωτους τους υπόλοιπους.

Ο φανατικός πολέμιος του λαϊκισμού... αναγκάστηκε σήμερα να παραδεχτεί με κύριο τίτλο ότι η πτώση στις πωλήσεις γάλατος ανέβηκε στο 12% αποδίδοντας  με τις κατάλληλες διατυπώσεις του πρωτοσέλιδου, στον ΣΥΡΙΖΑ και στην καθυστέρηση της αξιολόγησης το ότι οι μαμάδες αναγκάζονται να αφήνουν χωρίς γάλα τα παιδιά τους. 

Φυσικά αυτό δεν υπάρχει στο σχετικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου που απλά αναφέρεται στην πτωτική πορεία και στις επιπτώσεις της διαρκούς αυξανόμενης ανέχειας και στα προβλήματα με το λιανικό εμπόριο κλπ.

Που η καλή εκείνη εποχή μέσα στα χρόνια της σκληρής κρίσης όπου όταν άλλοι μιλούσαν για τις απολύσεις, την ανεργία, το γάλα και τις γάζες, το «Βήμα» έγραφε στα πρωτοσέλιδα ότι «Το διεθνές κεφάλαιο ψηφίζει Ελλάδα!» όταν ο Σαμαράς επιχείρησε την τραγελαφική έξοδο στις αγορές.

Η όταν αμέσως μετά το χαστούκι των αγορών η εφημερίδα στράφηκε στην αρχαιολογία και συγκεκριμένα στην Αμφίπολη και στο βασιλιά που αποκάλυπτε ο τάφος! Τελικά και αυτός ο βασιλιάς ήταν...γυμνός και συγκεκριμένα ανύπαρκτος παρά της επίμονες προσπάθειες της Άννας Παναγιωταρέα.

Όσο για το γάλα στις 30/3/2014 η εφημερίδα το «Βήμα» έγραφε στον κύριο υπέρτιτλο της εναντίον της τρόικας: «Εκβιασμοί στο παρασκήνιο για το γάλα, στα άκρα για το φάρμακα!»

Στο ρεπορτάζ μάλιστα αναφερόταν ότι κλονίστηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός με αφορμή τις απαράδεκτες πολιτικές για το γάλα και τα φάρμακα με μεγάλες ανατροπές στην αγορά και στο λιανικό εμπόριο.

Ειδικά για το γάλα (παστεριωμένο-φρέσκο) οδηγήθηκε ακόμα και σε παραίτηση υφυπουργός της τότε κυβέρνησης ενώ ο αρμόδιος υπουργός κατηγορήθηκε από βουλευτές της συμπολίτευσης ότι δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα με την τρόικα σχετικά με το γάλα και δέχτηκε όλες τις απαιτήσεις της τρόικας.

Για να μην θυμηθούμε τέλος τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της εφημερίδας ως προς το σκάνδαλο διαπλοκής με το καρτέλ στο γάλα, πώς στήθηκε, ποιες εταιρείες το αποτελούσαν κλπ. και ποιοι υπουργοί και ποιοι κουμπάροι το στήριξαν και το «ανέθρεψαν».Τότε βέβαια τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) δεν συγκυβερνούσαν οπότε και η εφημερίδα ήταν πιο... χαλαρή πότε απέναντι στο ένα και πότε απέναντι στο άλλο. 

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις, η κρίση στο λιανικό εμπόριο, αλλά και η επικράτηση διαχρονικά των καρτέλ (ακόμα και εν μέσω της κρίσης) και στο γάλα οδήγησαν στα φαινόμενα συνεχούς πτώσης στην κατανάλωση. Η ανέχεια ακόμα και για την αγορά γάλατος παρέμενε όμως αόρατη στα πρωτοσέλιδα μέχρι σήμερα. 

Έστω λοιπόν και καθυστερημένα ο Σ. Ψυχάρης διαπιστώνει επιτέλους ότι δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για γάλα κι αυτό είναι θετικό. Το ότι όμως η καθυστέρηση στην αξιολόγηση περίπου προκάλεσε τη μείωση στην αγορά του γάλατος δεν παύει να είναι μία πολιτική «επινόηση» αντίστοιχη με εκείνη του βασιλιά στον τάφο της Αμφίπολης!   

Με το «Βήμα» να γειτνιάζει όλο και περισσότερο με το «Πρώτο Θέμα» και τα «Παραπολιτικά», πράγμα φυσικό δεδομένου ότι βασικά στελέχη του μεταφέρθηκαν στα παραπάνω έντυπα λόγω της συνεχούς απλήρωτης εργασίας στον ΔΟΛ, το στρατόπεδο του λαϊκισμού, της κλειδαρότρυπας, της συκοφαντίας και της παραπλάνησης διαρκώς γιγαντώνεται και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει τίποτα που να διαφοροποιεί τα στρατευμένα έντυπα της Ν.Δ. μεταξύ τους.

Αν λάβει δε κανείς υπόψη ότι και η σκληρή φιλελεύθερη Καθημερινή του Αλαφούζου δεν αποφεύγει αντίστοιχες βουτιές στο λαϊκισμό, τα πράγματα δυσκολεύουν τόσο πολύ που στο τέλος δεν θα ξέρει το 31% των πολιτών που δηλώνουν (σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο») ότι θα ψηφίσουν Μητσοτάκη ποια εφημερίδα να αγοράσει και προβλέπεται «σφαγή» στα περίπτερα ανάμεσα στα δεξιά έντυπα! 

ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Η ανομία και οι εξισώσεις
Ολο και πυκνώνουν οι πολεμικές ιαχές πολλών ΜΜΕ και της Ν.Δ. (κατά κύριο λόγο) και μοιάζει σχεδόν να αποζητούν ακόμα και το παραμικρό γεγονός προκειμένου να αποδείξουν ότι στην Ελλάδα βασιλεύει η ανομία, η...
Η ανομία και οι εξισώσεις
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Άνθρακες ο «θησαυρός» του ομίλου Μαρινάκη – Ν.Δ.
Είναι πραγματικά αξιέπαινες οι προσπάθειες των συναφών εκδοτικών ομίλων Μαρινάκη να βρουν και στη συνέχεια να αναδείξουν οικονομικά σκάνδαλα που εξελίχτηκαν ή ακόμα εξελίσσονται στις κυβερνητικές τάξεις....
Άνθρακες ο «θησαυρός» του ομίλου Μαρινάκη – Ν.Δ.
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
«Γάτα Ιμαλαΐων... χάσαμε»
«Αλέξη χάσαμε» φέρεται να είναι το απόλυτο συμπέρασμα της νέας (παλιάς) εφημερίδας του ομίλου Μαρινάκη. Μάλιστα αυτό το «χάσαμε» δεν αποδίδεται όπως είναι η αλήθεια στον διακαή πόθο της Ν.Δ. και των στελεχών...
«Γάτα Ιμαλαΐων... χάσαμε»
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Η κοροϊδία απλήρωτων εργαζόμενων οφείλει να έχει όρια
Σήμερα κι ενώ ζαλίζουν οι αριθμοί με τα «αέρα» δανεισμένα ποσά από τις τράπεζες στους υπερχρεωμένους ομίλους χωρίς κανένα έλεγχο και κανένα φρένο από τις κυβερνήσεις της λιτότητας, αρκετοί ισχυρίζονται ότι για...
Η κοροϊδία απλήρωτων εργαζόμενων οφείλει να έχει όρια
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Περί παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη
Το θέμα παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη είναι μια συχνή καραμέλα στο χώρο της αντιπολίτευσης αλλά και των ΜΜΕ που δυστυχώς στο παρελθόν δεν απείχε και πολύ από την πραγματικότητα. Σήμερα οι ισχυρισμοί περί...
Περί παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Οι κατά ΔΟΛ ήττες της κυβέρνησης
Ανατροπή σκηνικού είδε χθες ο ΔΟΛ μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα» «καθώς η κυβέρνηση μετράει αναπάντεχες ήττες στα τραπεζικά, στην αδειοδότηση των καναλιών (;) και στη Δικαιοσύνη». Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει...
Οι κατά ΔΟΛ ήττες της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας