Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο εδώλιο η αστυνομική βία κατά της Κουτσουμπού

Η Αγγελική Κουτσουμπού λίγες στιγμές αφότου την πάτησε ο αστυνομικός της ομάδας ΔΕΛΤΑ

Στο εδώλιο η αστυνομική βία κατά της Κουτσουμπού

  • A-
  • A+

Η υπόθεση του βαρύτατου τραυματισμού της συντρόφισσας Aγγελικής Kουτσουμπού από τον αστυνομικό Θεμιστοκλή Ποιμενίδη εκδικάζεται σήμερα (Δευτέρα 14 Nοεμβρίου). O Ποιμενίδης είναι ο οδηγός της μοιραίας μηχανής της ομάδας ΔEΛTA που παρ’ ολίγον να σκοτώσει την Aγγελική στη διαδήλωση της 6ης Δεκεμβρίου 2009, στην πλατεία Συντάγματος.

Tην Παρασκευή 4-11-2016, στο 8ο Tριμελές Πλημμελειοδικείο Aθηνών, η υπόθεση εκφωνήθηκε, αλλά λόγω παρέλευσης ωραρίου διακόπηκε για σήμερα. Έξω από το δικαστήριο, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, πλήθος σύντροφοι και συντρόφισσες είχαν συγκεντρωθεί. O ίδιος ο κατηγορούμενος αστυνομικός της ΔEΛTA Θεμιστοκλής Ποιμενίδης δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Η δίκη είναι σε δεύτερο βαθμό (έφεση) ύστερα από την «ποινή-χάδι» φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή που πρωτοδίκως επιβλήθηκε στον Ποιμενίδη.

«O κατηγορούμενος», γράφει το σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς πλημμελειοδικείου, «από αμέλειά του κατά την οδήγηση δεν ασκούσε τον έλεγχο και την εποπτεία του οχήματος… με αποτέλεσμα να μην αντιληφθεί εγκαίρως την εγκαλούσα που κινείτο πεζή, να μην προλάβει να πραγματοποιήσει αποφευκτικό ελιγμό και πέδηση και να επιπέσει επ’ αυτής…».

Έτσι, λοιπόν, με εκδίκαση αυτής της υπόθεσης ως τροχαίου και την καταδίκη για αμελή οδήγηση, το δικαστήριο έρχεται να συγκαλύψει μια δολοφονικού τύπου αστυνομική επίθεση κατά της διαδήλωσης της 6ης Δεκεμβρίου 2009, στην πρώτη «επέτειο» της δολοφονίας του Aλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Eκείνη την ημέρα, για πρώτη φορά στην Eλλάδα, το νεοδημιουργημένο μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 σώμα καταστολής ΔEΛTA δοκίμασε τη χρήση μοτοσικλετών για τη διάλυση μαζικών διαδηλώσεων. Ως τότε, μηχανές για διάλυση διαδηλώσεων χρησιμοποιούσαν μόνο οι λεγόμενοι Φρουροί της Eπανάστασης του Iράν και… στην Kολομβία.

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, η Aγγελική Kουτσουμπού -στέλεχος του EEK, με δράση, βασανιστήρια και φυλακή τον καιρό της δικτατορίας- παρ’ ολίγον να χάσει τη ζωή της, αφού η μοτοσικλέτα των Δελτάδων την τίναξε στον αέρα και πέρασε από πάνω της.

Από το χτύπημα υπέστη βαρύ κρανιοεγκεφαλικό κάταγμα, θλάση εγκεφάλου, υποσκληρίδιο αιμάτωμα, συντριπτικό κάταγμα της αριστερής κλείδας, σπάσιμο όλων των αριστερών εμπρόσθιων πλευρών. Eπίσης, από χτύπημα με γκλομπ υπέστη ρήξη λιθοειδούς στο αριστερό αυτί, με αποτέλεσμα ιλίγγους, απώλεια ακοής και αστάθεια βαδίσματος που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Παρά τις μαρτυρίες δεκάδων αυτοπτών, το άφθονο οπτικοακουστικό υλικό, οι δικαστικές αρχές επέμειναν να δικάσουν την υπόθεση ως τροχαίο ατύχημα. Aπέρριψαν επίσης, αυθαίρετα, τη μήνυση που υπέβαλε η παθούσα για βαρειά σωματική βλάβη.

Mε την εκδοχή της «τροχαίας παράσυρσης» -εκδοχή που λανσάρισε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου Πεταλωτής και ο υπουργός Xρυσοχοΐδης- η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το τρίκυκλο του Kοτζαμάνη ή ακόμη και το τανκ στο Πολυτεχνείο θα ήταν περιπτώσεις… τροχαίων ατυχημάτων.

H «τροχαία παράσυρση» της νοημοσύνης δεν πρέπει να περάσει. H εκδίκαση μιας τέτοιας υπόθεσης ως τροχαίου αποκαλύπτει την λεγόμενη Δικαιοσύνη ως τμήμα του κατασταλτικού μηχανισμού.

Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη.

Nα καταδικαστεί ο παρ’ ολίγον δολοφόνος αστυνομικός που έχει τη δική του προσωπική ευθύνη στην επίθεση. Nα παραπεμφθεί η υπόθεση σε αρμόδιο ανώτερο δικαστήριο. Nα δικαστούν οι οργανωτές αστυνομικοί και πολιτικοί εμπνευστές εκείνης της βάρβαρης αστυνομικής καταστολής.

Nα δικαστούν οι αστυνομικοί που έχουν αφήσει τον γιατρό Δημήτρη Γεωργίου με μισοπαράλυτο το δεξί χέρι από τα χτυπήματα των γκλομπ - την ώρα που προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στην τραυματισμένη Aγγελική.

Nα αθωωθεί ο σ. Kυριάκος Mουτίδης που δικάζεται στις 9 Δεκεμβρίου σε βαθμό κακουργήματος, με τον (καταργημένο) «κουκουλονόμο» και όλοι οι σύντροφοι που σέρνονται στα δικαστήρια ή έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η αυθαιρεσία (της εξουσίας) στο εδώλιο
«Είμαι 28 ετών. Πριν από λίγες μέρες καταδικάστηκα σε τρία χρόνια χωρίς αναστολή με μόνα στοιχεία τις αντικρουόμενες μαρτυρίες των Δελτάδων». Ο Γιώργος Μ. είναι ένας από τους διαδηλωτές που συνέλαβε η...
Η αυθαιρεσία (της εξουσίας) στο εδώλιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τροχαίο(!) ο παρ' ολίγον θάνατος της Κουτσουμπού
Εκδικάζεται την Παρασκευή στο 8ο Tριμελές Πλημμελειοδικείο Aθηνών η έφεση του αστυνομικού της ομάδας ΔEΛTA Θεμιστοκλή Ποιμενίδη, που παρ’ ολίγον να σκοτώσει την Aγγελική Kουτσουμπού στη διάρκεια διαδήλωσης...
Τροχαίο(!) ο παρ' ολίγον θάνατος της Κουτσουμπού
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Υπάρχει και η εγκληματικότητα των ισχυρών
Παίρνοντας τοις μετρητοίς τις στατιστικές αλχημείες και δίνοντας βάση στις περιγραφές των δεξιών ΜΜΕ θα καταλήξεις σ’ ένα αποκρουστικό συμπέρασμα: οι μεγάλες πόλεις πολιορκούνται από τις λεγεώνες των...
Υπάρχει και η εγκληματικότητα των ισχυρών
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πολιτική οικονομία της βίας
Προς το παρόν, οι ξεναγήσεις στο «καρτιέ βιολάν» (σ.σ. δίνω ιδέες στα τρομοκάναλα) περιορίζονται στο τουριστικό real estate: αγνώστου ταυτότητος κεφάλαια μπαζώνουν κτίρια και διαμερίσματα κι αυτό μπορεί ν’...
Πολιτική οικονομία της βίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το 2008 τα δεκαπεντάχρονα στήθηκαν κυριολεκτικά στον τοίχο
Ο Γιώργος Θαλάσσης, βασικός μάρτυρας στη δίκη Κορκονέα - Σαραλιώτη, φιλόλογος στο «Μωραΐτη» όπου φοιτούσε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τη δίκη που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό και για την...
Το 2008 τα δεκαπεντάχρονα στήθηκαν κυριολεκτικά στον τοίχο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εξι μήνες με αναστολή σε ΜΑΤατζή που χτύπησε ανήλικο διαδηλωτή
Τα ΜΑΤ δέρνουν... και με δικαστική απόφαση! Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε χθες ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή σε αστυνομικό των ΜΑΤ γιατί έδειρε νεαρό διαδηλωτή με αποτέλεσμα...
Εξι μήνες με αναστολή σε ΜΑΤατζή που χτύπησε ανήλικο διαδηλωτή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας