• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.2°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.0°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 11.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.7°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 9.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  59%
AP Photo/Yorgos Karahalis

Δεσμεύσεις με αστερίσκους

 • A-
 • A+

Την ώρα που ξεκινά σήμερα η σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας με την απέλαση στην Τουρκία εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που κρατούνταν στη Λέσβο και στη Χίο, σε hotspots που μετατράπηκαν σε κέντρα κράτησης σε μια νύχτα, με αυθαίρετες και άτυπες αποφάσεις που κατάργησαν την πολιτική της αναβολής απέλασης, παραβίασαν τις διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου και ανέστειλαν τις δικονομικές εγγυήσεις και τις προδιαγραφές της κράτησης, ηχεί παράταιρη η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής την Παρασκευή στη Βουλή, που συνοδεύτηκε από μια κάπως περίεργη διευκρίνιση: «Σας βεβαιώνω ότι θα τηρήσουμε αυστηρά τις διαδικασίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι όπως το έχει ο καθένας στο μυαλό του, αλλά όπως ορίζουν οι Συνθήκες».

Η διαβεβαίωση του κ. Μουζάλα προσκρούει σε όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων και ιδίως μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, γεγονότα που σηματοδοτούν την πλήρη επικράτηση του δόγματος της Ευρώπης-φρούριο και την κατάρρευση του ευρωπαϊκού μεταπολεμικού συστήματος δικαιωμάτων.

Παρ' όλη την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «να βρει ένα πέπλο νομιμότητας» για τις μαζικές απελάσεις, έκφραση που χρησιμοποίησε ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, ζητώντας να μην υπογραφεί η συμφωνία, το αποτέλεσμα προκαλεί τεράστια ανησυχία.

Την τήρηση των διεθνών Συνθηκών δεν την κρίνει βέβαια ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η Ε.Ε., που αποτελεί εμπλεκόμενο μέρος στη συμφωνία, αλλά τα διεθνή όργανα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Υπατη Αρμοστεία.

Την ίδια ώρα που μιλούσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός, η Υπατη Αρμοστεία διαπίστωνε ότι «είτε δεν λειτουργούν είτε δεν υπάρχουν καν» πολλές από τις προβλεπόμενες διαδικασίες υποδοχής και ανταπόκρισης στις ανάγκες των προσφύγων και ζητούσε «την άμεση διασφάλιση εγγυήσεων πριν ξεκινήσουν οι επιστροφές στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας».

Ακόμα και αν η υλοποίηση της συμφωνίας ξεκινά με την επιστροφή αυτών που θεωρούνται παράτυποι μετανάστες, δεν έχουν εκφράσει δηλαδή την επιθυμία να ζητήσουν άσυλο, υπάρχει το ερώτημα αν έγινε με όλες τις εγγυήσεις η ενημέρωση για τα δικαιώματά τους και η καταγραφή της επιθυμίας τους.

Ακόμη πιο σημαντικό κίνδυνο ενέχει όμως το επόμενο στάδιο, της καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, που αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη, καθώς ο μεγάλος αριθμός κρατουμένων έχει ήδη εκφράσει επιθυμία να κάνει αίτηση.

Αποτελεί ζητούμενο αν θα έχουν τη δυνατότητα τα όργανα που θα εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου μέχρι να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία Ασύλου, αλλά και η ίδια η Υπηρεσία, να αντισταθούν στην πολιτική πίεση να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων ή αν θα αλλάξουν πολιτική και θα θεωρούν στο εξής απαράδεκτα τα αιτήματα μεγάλου ποσοστού προσφύγων.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Μουζάλας, συνεπής με την ευρωπαϊκή και κυβερνητική πολιτική των τελευταίων μηνών που επιχειρεί να καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για την προσφυγική ροή, εξέφρασε επιφυλάξεις αν η Τουρκία θα τηρήσει τη συμφωνία.

Ωστόσο, η πίεση εξαντλείται στον στόχο να μειωθεί πάση θυσία ο αριθμός των προσφύγων που φεύγουν για την Ευρώπη και παραβλέπει τα μέσα που χρησιμοποιεί η Τουρκία.

Παραβλέπει, επίσης, τις διαπιστώσεις των διεθνών οργανισμών ότι σήμερα η Τουρκία δεν έχει ούτε το νομικό πλαίσιο ούτε τις συνθήκες εκείνες που θα την έκαναν χώρα ασφαλή για τους περισσότερους πρόσφυγες.

Πολύ περισσότερο που, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, η Τουρκία μετατρέπεται πια και αυτή σε φρούριο και προχωρά στη συστηματική επιστροφή Σύρων προσφύγων στη Συρία.

Η μόνη σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα πίεση προς την Τουρκία θα ήταν να τεθούν σε λειτουργία ουσιαστικές εγγυήσεις που θα διασφάλιζαν στην πράξη τους πρόσφυγες.

Τότε θα βρίσκονταν κοντά στην πραγματικότητα οι διαβεβαιώσεις για την τήρηση των διαδικασιών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αλλά τότε θα μιλούσαμε για μια Ευρώπη που δεν έχει κάνει σημαία της την πιο ακραία ξενοφοβία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η «γεωπολιτική πραγματικότητα» του κ. Κουμουτσάκου
Η ανάδειξη της Τουρκίας ως κατά βάση υπεύθυνης για τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών δεν φαίνεται να αποτελεί κάτι περισσότερο από μια μάλλον εύκολη και βολική προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών.
Η «γεωπολιτική πραγματικότητα» του κ. Κουμουτσάκου
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ανθρωπισμός στα λόγια
Η στάση της σημερινής ευρωπαϊκής ηγεσίας όχι μόνο δεν υψώνει τείχη στον εθνικισμό και τον ρατσισμό, όπως διατείνεται, αλλά αφήνει ανοιχτές τις πύλες στον πλήρη ανορθολογισμό της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και...
Ανθρωπισμός στα λόγια
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αυτές είναι οι αρχές του ευρωπαϊκού και του ελληνικού πολιτισμού;
Παραμένει ζητούμενο τι εννοεί η Κομισιόν μιλώντας για την ασφάλεια των προσφύγων, όταν η πολιτική της δημιουργεί κυρίως ανασφάλεια, συχνά απόγνωση για τους πολλούς εγκλωβισμένους στα νησιά και για πολύ...
Αυτές είναι οι αρχές του ευρωπαϊκού και του ελληνικού πολιτισμού;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πώς αλλοιώνουν το προσφυγικό προφίλ
Καταντά πια ανέκδοτο η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι είναι μεταναστευτική και όχι προσφυγική η ροή. Τα στοιχεία φυσικά τη διαψεύδουν, εξ ου και καταφεύγει σε διάφορες αλχημείες.
Πώς αλλοιώνουν το προσφυγικό προφίλ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Συγκίνηση στη «Μέλισσα»
Συναισθηματικά φορτισμένο ήταν χθες το κλίμα στον ζεστό χώρο του δικτύου μεταναστριών Μέλισσα, που φιλοξένησε εκδήλωση για τη Διεθνή Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οργάνωσαν σχετικοί φορείς.
Συγκίνηση στη «Μέλισσα»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η διακήρυξη της αμηχανίας...
Παρότι όλοι συμφώνησαν πως η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για πρόσφυγες και πως εκεί καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, εντούτοις κατέληξαν πως η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι το αναγκαίο... κακό στην...
Η διακήρυξη της αμηχανίας...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας