• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 19.0°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.6°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.7°C / 17.3°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.6°C / 8.9°C
  4 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 9.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  12°C 11.8°C / 12.6°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.1°C
  6 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.2°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.7°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 19.2°C
  3 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 14.9°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.8°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  74%
ΕUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Υπουργικά ατοπήματα

 • A-
 • A+

Έντονη απορία προκαλεί η στάση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη Δευτέρα στη Βουλή τη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας από τις επιφυλάξεις και τις αιτιάσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επέλεξε όχι μόνο να απαξιώσει τους ισχυρισμούς οργανισμών του κύρους της Ύπατης Αρμοστείας και του Συμβουλίου της Ευρώπης ή οργανώσεων της εμβέλειας της Human Rights Watch και του πανευρωπαϊκού δικτύου ECRE, αλλά και κατηγόρησε ευθέως τη Διεθνή Αμνηστία για υποκριτική στάση.

«Τα προηγούμενα πέντε χρόνια που οι Σύριοι είναι στην Τουρκία -ψάξτε, βάλτε του ανθρώπους σας να ψάξουν- δεν υπάρχει ούτε μία καταγγελία, για παράδειγμα από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία τώρα σκίζεται για την παραβίαση των δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει ούτε μία κατηγορία ότι στην Τουρκία υπάρχει απειλητική παραβίαση των δικαιωμάτων των Σύριων προσφύγων. Υπάρχουν εκθέσεις νομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μεμονωμένα αλλά σαν θεσμοί, οι οποίες δείχνουν ότι είναι μία χώρα υπό ένταξη, έχει βελτιώσει το νόμο της για το άσυλο και έρχεται σε αυτό που λέμε "ευρωπαϊκό κεκτημένο", δίνει εργασία στους πρόσφυγες, τους δίνει δικαιώματα για εκπαίδευση και όλα αυτά επίσης, τα αναθέτουμε στην UNHCR για να μπορέσει να βεβαιώνει ότι γίνονται», είπε ο υπουργός.

Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του, επισήμανε ότι «παρότι υπάρχουν κάποια ζητήματα και κάποιες εκκρεμότητες σε επίπεδο δικαιωμάτων, η προσωπική μου άποψη, αλλά και η άποψη πάρα πολλών Ευρωπαίων σοβαρών νομικών είναι ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που κινείται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και μπορούμε να το συζητήσουμε μια άλλη φορά».

Είναι βέβαια δικαίωμα του κ. Μουζάλα να έχει τις προσωπικές του απόψεις και να προτιμά μια νομική θέση έναντι μιας άλλης, αν και ο θεσμικός ρόλος του θα επέβαλε μεγαλύτερη προσοχή, καθώς η επιλογή του μπορεί να εκθέσει τη χώρα σε νομικές και άλλες περιπέτειες.

Είναι αμφίβολο ότι υπερτερούν σε εγκυρότητα οι εκθέσεις νομικών οργάνων της Ε.Ε., η οποία αποτελεί το συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας, έναντι των θέσεων ανεξάρτητων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ ή το Συμβούλιο της Ευρώπης, των αρμόδιων δηλαδή θεσμών που αποφασίζουν αν τηρούνται οι διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διαφωνία του υπουργού με μια θέση δεν του δίνει το δικαίωμα, όταν ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες, να αποσιωπά τα κεντρικά επιχειρήματα αυτής της θέσης ή να την παρουσιάζει με τρόπο που θα μπορούσε να συνιστά παραποίηση.

Η θέση πως η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και θέτει εν αμφιβόλω το μεταπολεμικό νομικό οικοδόμημα της Ευρώπης δεν μπορεί να παρουσιάζεται με εντιμότητα σαν «κάποια ζητήματα και κάποιες εκκρεμότητες».

Αυτό όμως που δεν έχει δικαίωμα ο υπουργός είναι να προβαίνει σε ισχυρισμούς επί θεσμών και προσώπων χωρίς να έχει ελέγξει την ορθότητά τους, και μάλιστα να εμφανίζεται προκλητικά σίγουρος, όπως το έκανε κατηγορώντας τη Διεθνή Αμνηστία ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει κάνει καμία καταγγελία για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Σύρων στην Τουρκία.

Μια αναζήτηση στο ίντερνετ αρκεί για να δει κανείς τις δεκάδες καταγγελίες της διεθνούς οργάνωσης για το θέμα. Ενδεικτικά, ορισμένοι τίτλοι εκθέσεων και ανακοινώσεων σε πρόχειρη μετάφραση: «Σε απομόνωση: οι πρόσφυγες στην Τουρκία δεν έχουν προστασία» (22 Απριλίου 2009), «Τα σύνορα της Ευρώπης: παραβιάσεις δικαιωμάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα» (9 Ιουλίου 2013), «Ο αγώνας της επιβίωσης:πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία» (20 Νοεμβρίου 2014), «Ο φρουρός της Ευρώπης: παράνομη κράτηση και απέλαση προσφύγων από την Τουρκία» (16 Δεκεμβρίου 2015).

Για το θέμα ζητήσαμε την τοποθέτηση του Γιώργου Κοσμόπουλου, διευθυντή του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης.

«Έχουμε επανειλημμένα και εγκαίρως επισημάνει το προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Τουρκία. Τα τελευταία δύο χρόνια, για παράδειγμα,  διαπιστώσαμε ότι Σύριοι πρόσφυγες αντιμετωπίστηκαν με παράνομες απωθήσεις, βία ακόμα και πραγματικά πυρά.  Ακόμα και οι πιο πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία της Τουρκίας δεν παρέχουν πλήρη προστασία. Σύριοι αλλά και Αφγανοί πρόσφυγες μπορούν ακόμα και σήμερα να επαναπροωθηθούν εκεί όπου η ζωή τους είναι σε κίνδυνο και δεν έχουν τη προστασία που προβλέπει το διεθνές δίκαιο στην Τουρκία και αυτό είναι το σημαντικό τόσο από νομική όσο και από ηθική άποψη'», είπε.

ΥΓ. Στην ίδια ομιλία του, ο κ. Μουζάλας έκανε και άλλο σοβαρό ατόπημα, όταν ισχυρίστηκε ότι ο σημαντικός περιορισμός των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης έγινε επειδή «για οικονομικούς λόγους είχε ημικαταστραφεί η Αμυγδαλέζα» και «τα μισά κοντέινερ ήταν κατεστραμμένα μετά από μια εξέγερση».

Η κοινή απόφαση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του Γιάννη Πανούση τον Φεβρουάριο του 2015 και όλες όλες οι σχετικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση του μεγάλου αριθμού των παρανόμως κρατουμένων έγινε για λόγους συμμόρφωσης στο διεθνές δίκαιο.

Είναι κατανοητή η ανάγκη υπεράσπισης της επαναφοράς της κράτησης ως κεντρικής πολιτικής, αλλά δεν δικαιολογεί την παρερμηνεία των πολιτικών επιλογών που είχαν οδηγήσει στον περιορισμό της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πώς αλλοιώνουν το προσφυγικό προφίλ
Καταντά πια ανέκδοτο η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι είναι μεταναστευτική και όχι προσφυγική η ροή. Τα στοιχεία φυσικά τη διαψεύδουν, εξ ου και καταφεύγει σε διάφορες αλχημείες.
Πώς αλλοιώνουν το προσφυγικό προφίλ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Συγκίνηση στη «Μέλισσα»
Συναισθηματικά φορτισμένο ήταν χθες το κλίμα στον ζεστό χώρο του δικτύου μεταναστριών Μέλισσα, που φιλοξένησε εκδήλωση για τη Διεθνή Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οργάνωσαν σχετικοί φορείς.
Συγκίνηση στη «Μέλισσα»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ανθρωπισμός στα λόγια
Η στάση της σημερινής ευρωπαϊκής ηγεσίας όχι μόνο δεν υψώνει τείχη στον εθνικισμό και τον ρατσισμό, όπως διατείνεται, αλλά αφήνει ανοιχτές τις πύλες στον πλήρη ανορθολογισμό της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και...
Ανθρωπισμός στα λόγια
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αυτές είναι οι αρχές του ευρωπαϊκού και του ελληνικού πολιτισμού;
Παραμένει ζητούμενο τι εννοεί η Κομισιόν μιλώντας για την ασφάλεια των προσφύγων, όταν η πολιτική της δημιουργεί κυρίως ανασφάλεια, συχνά απόγνωση για τους πολλούς εγκλωβισμένους στα νησιά και για πολύ...
Αυτές είναι οι αρχές του ευρωπαϊκού και του ελληνικού πολιτισμού;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Νομιμότητα ή σκοπιμότητα»
Η συζήτηση γύρω από την υποψηφιότητα του Γ. Μουζάλα αναδεικνύει την εγγενή αντίφαση μιας υποψηφιότητας σε θέση-κλειδί για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όποια και αν είναι η απάντηση μιας κυβέρνησης, ο θεσμός του...
«Νομιμότητα ή σκοπιμότητα»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο κυνικός ρεαλισμός του κ. Μουζάλα
Στην αντεπίθεση πέρασε με συνέντευξη του ο Γιάννης Μουζάλας μετά την έντονη κριτική που έχει δεχθεί και επιχείρησε να εμφανιστεί υπέρμαχος της επιστήμης και της λογικής. Δεν διευκρίνισε όμως ποιους...
Ο κυνικός ρεαλισμός του κ. Μουζάλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας