Η σύναξη που έγινε στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη, στην οποία συμμετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και κάποιοι παράγοντες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και η πρότασή της για τη δημιουργία ενωτικού ψηφοδελτίου στις εθνικές εκλογές προκάλεσαν νέες συζητήσεις. Για την ακρίβεια, αναθερμάνθηκε μια κουβέντα που είχε ξεκινήσει φουριόζικα με αφορμή το Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία, υποχώρησε μετά την αποδυνάμωση του γαλλικού παραδείγματος, την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να εμπλακεί, τις αντιδράσεις στη Νέα Αριστερά και τον προβληματισμό που επικρατεί σε τμήματα του πολιτικού προσωπικού του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας; Να συγκροτηθεί ένα φόρουμ διαλόγου από προσωπικότητες της ευρύτερης Αριστεράς που δεν έχουν οργανωτική σχέση με τα κόμματα, να επεξεργαστούν ένα προγραμματικό πλαίσιο πάνω σε τρεις άξονες -εθνικό, παραγωγικό, δημογραφικό- και με βάση αυτό να καλέσουν όλα τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να συζητήσουν και να συμφωνήσουν.
Σε ποια κόμματα θα πάει η πρόταση αν προκύψει; Και λέμε «αν» γιατί με την Αριστερά ποτέ δεν πρέπει να είσαι σίγουρος. Πλήθος οι πρωτοβουλίες για ενότητα και εδώ και σε άλλες χώρες, πλήθος τα ναυάγια και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Λίγες οι εξαιρέσεις, που κι αυτές ξεκίνησαν με ενθουσιασμό, καλλιέργησαν προσδοκίες στο αριστερό ακροατήριο, ωστόσο δεν μακροημέρευσαν. Αποδέκτες θα είναι και το ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί, και το ΜέΡΑ 25, που δεν αποκλείει τον διάλογο αλλά οι θέσεις του σε ορισμένα κομβικού χαρακτήρα ζητήματα είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, και η Πλεύση Ελευθερίας, αν και δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι θα δεχτεί, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις της κ. Κωνσταντοπούλου η οποία είπε ότι δεν θα συνεργαστεί με κόμματα και πολιτικούς που υπέγραψαν και εφάρμοσαν μνημόνια. Προφανώς η πρόταση θα πάει και στο ΠΑΣΟΚ που είναι ο μεγάλος εταίρος και η συμμετοχή του θεωρείται απαραίτητη για να έχει τύχη ένα τέτοιου τύπου εγχείρημα. Με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να προβλέψουμε ότι η ηγεσία του δεν θα συναινέσει.
Ας κάνουμε ένα άλμα. Γεννάται το ερώτημα: Στην περίπτωση που όλα πάνε καλά στο προγραμματικό πεδίο, τα κόμματα ξεπερνούν τις αντιθέσεις τους, καταλήγουν σε συμφωνία και αποφασίζουν να σχηματίσουν ενωτικό ψηφοδέλτιο, ποιος ή ποια θα είναι επικεφαλής; Κρίσιμο ερώτημα. Οσοι και όσες συμμετείχαν στη συνάντηση λένε ότι αυτό το ζήτημα δεν συζητήθηκε για ευνόητους λόγους. Για να μην υπονομευτεί η προσπάθεια από τα πρώτα βήματά της. Οι καχύποπτοι σε όλα τα κόμματα -είναι μπόλικοι παντού- ισχυρίζονται ότι πίσω από τη συγκεκριμένη ιστορία είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θέλει να επιστρέψει ως παράκλητος. Ο ίδιος πάντως δηλώνει άγνοια. Συνομιλητές του επισημαίνουν ότι ο Τσίπρας κάποια στιγμή θα παρέμβει, αλλά δεν έχει αποφασίσει το πότε και το πώς.
Πάντως το όνομά του παίζει. Ερήμην του; Ενδεχομένως. Ο Νίκος Μπίστης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς, φανατικός οπαδός της συνεργασίας, ρωτήθηκε από τον Νίκο Παπαδημητρίου της «Εφημερίδας των Συντακτών» (17-18/5/2025):
- Πιστεύετε ότι σε αυτή την υπόθεση, σε όποια παραλλαγή, έχει ρόλο ο Τσίπρας;
- Προφανώς. Αν με ρωτάτε αν θα έχει τον πρώτο ρόλο, ειλικρινά δεν ξέρω να σας απαντήσω. Και δεν θέλω μια άκαιρη απάντηση να εμποδίσει την ευρύτερη συσπείρωση. Ας περιμένουμε λίγο να δούμε τις δικές του προθέσεις. Μου κάνει, πάντως, εντύπωση ο φόβος που προκαλεί στην κυβέρνηση και όχι μόνο.
Ανάγωγα
Ποια είναι η μεγάλη Δυτική Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής; Κατά τον Αδωνη Γεωργιάδη, το Ισραήλ. Προφανώς είναι αδιάφορο ότι πρωθυπουργός είναι ο τύπος που κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη της χώρας του για σκάνδαλα και για τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου. Λεπτομέρειες άνευ σημασίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας