Υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη. Η συμφωνία άντεξε μέχρι το παρά πέντε. Στις τρεις ψηφοφορίες η κ. Κατσέλη ξεπέρασε την υποψηφιότητα Γιαννίτση που ήταν επιλογή του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως άρχισαν τα σενάρια. Ερχονται πιο κοντά τα δύο κόμματα ήταν η πρώτη εκτίμηση. Στη συνέχεια οι πιο αισιόδοξοι προχώρησαν με γρήγορο βηματισμό. Εκαναν την επιθυμία τους πραγματικότητα, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα τα βρουν είπαν, αφού έχουν την ίδια στάση απέναντι στην κυβέρνηση, αφού η κριτική τους έχει την ίδια βάση, δεν υπάρχει λόγος να είναι χωρισμένα. Πώς θα γίνει αυτό; Είτε με επιστροφή της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη δημιουργία εκλογικού μετώπου σε πρώτη φάση με τα κόμματα να κρατούν την αυτονομία τους και αργότερα με τη συγκόλληση και την ενότητα.
Το σκεπτικό απλό. Αφού έφυγε από τη μέση ο Κασσελάκης –αυτός ήταν η αφορμή για τη διάσπαση–, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κοινή πορεία. Είχαμε τα προσκλητήρια Φάμελλου και στα μέλη και στους παράγοντες της Νέας Αριστεράς να επιστρέψουν, είχαμε τις φιλικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως εκείνων που είχαν εκτοξεύσει τις κατηγορίες περί αποστασίας εναντίον των πρώην συντρόφων τους, και γενικώς το κλίμα ήταν καλό και έτσι γεννήθηκαν προσδοκίες. Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορούσαν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Ολων των δημοσκοπήσεων. Αρνητικά και για τους δύο σχηματισμούς. Μακριά από τους στόχους τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τσιμπούσε κάτι, όχι όμως τόσο που θα του επέτρεπε να ελπίζει ότι μπορεί να γίνει ξανά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ η Νέα Αριστερά ήταν πολύ χαμηλά, δεν ξεκολλούσε από το 1,5%. Συνεπώς, αφού ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του μπορεί να γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων στη λεγόμενη δημοκρατική παράταξης ούτε η Νέα Αριστερά έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή της Κεντροαριστεράς και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, γιατί να μην αναζητήσουν τρόπους επικοινωνίας;
Στην τέταρτη ψηφοφορία η Νέα Αριστερά, ύστερα από συζήτηση στο εσωτερικό της, ήρθε με τη γραμμή της αποχής. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη· υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Προέκυψε έτσι το ανάποδο σενάριο. Από την πιθανολογούμενη ενότητα, πήγαμε στο άλλο άκρο. Απομακρύνονται τα δύο κόμματα, η υπόθεση της συνεργασίας τους έχει ναυαγήσει. Ισχύει; Πρόωρο να το πεις. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ήταν υπέρ της αποχής, το ζητούμενο δεν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή: «Ο ελληνικός λαός δεν έχει τον καημό αν θα είναι δεύτερη η κ. Κατσέλη και τρίτος ο κ. Γιαννίτσης ή τούμπαλιν. Και εγώ είμαι υπέρ και του λαϊκού μετώπου, να συζητήσουμε σοβαρά τα κόμματα της Αριστεράς και τα προοδευτικά κόμματα».
Λαϊκό Μέτωπο με ποιους; Με το ΚΚΕ; Ο Περισσός δεν το συζητά. Το έχει καταστήσει σαφές και απορεί γιατί επιμένουν διάφοροι να τον εμπλέκουν σε μια υπόθεση που δεν τον αφορά. Με το ΠΑΣΟΚ; Υπάρχουν στελέχη που συμφωνούν και υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας, ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αρνητικός. Το ΠΑΣΟΚ, λέει, είναι το κόμμα-κορμός της δημοκρατικής παράταξης, πάει για την πρωτιά στις κάλπες, επιδίωξή μας είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση και σας καλούμε να προσχωρήσετε. Με την Πλεύση Ελευθερίας; Η κ. Κωνσταντοπούλου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το συγκεκριμένο ζήτημα. Με το Κίνημα Δημοκρατίας; Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Νέα Αριστερά θέλουν νταραβέρια με το κόμμα του κ. Κασσελάκη. Τι θέλει αυτός είναι άγνωστο. Ενδεχομένως να φανεί στο ιδρυτικό συνέδριο τον Μάρτιο. Οπότε μένουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά.
Ανάγωγα
Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την τραγωδία των Τεμπών: «Η απαίτηση για απονομή δικαιοσύνης που για εκατομμύρια πολίτες είναι αίτημα, για εμάς είναι καθήκον». Μακάρι το αίτημα και το καθήκον να συναντηθούν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας