Ηταν στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη. Τον στήριξαν με νύχια και με δόντια. Εβαλαν πλάτη για να τον προστατεύσουν. Εβγαιναν στα μέσα ενημέρωσης και αποδοκίμαζαν τους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Δικαιολογούσαν τα λάθη του στο κόμμα, συγχωρούσαν τις αστοχίες του, προσπαθούσαν να εξηγήσουν τις μεταμορφώσεις του, επινοούσαν επιχειρήματα για να εξωραΐσουν τις θεωρητικές του ακρότητες στις περιπτώσεις που αυτός ξέφευγε από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κατακεραύνωναν όσους του ασκούσαν κριτική, μιλούσαν για την αδίστακτη γραφειοκρατία του κόμματος που βάζει εμπόδια στην προσπάθεια του προέδρου να τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λόγο για πραξικόπημα που είχε στόχο να εκπαραθυρώσει τον Κασσελάκη από την Κουμουνδούρου, καταψήφισαν την πρόταση μομφής εναντίον του Κασσελάκη, αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι το συνέδριο ήταν παρωδία, αρνήθηκαν να παραδώσουν τις έδρες τους με το σκεπτικό ότι ο ένοχος για τη δυσάρεστη εξέλιξη είναι η γραφειοκρατική ομάδα που κάνει κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ανάγκασε να φύγουν, ανεξαρτητοποιήθηκαν στη Βουλή και οι πάντες περίμεναν ότι θα ακολουθήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη στον δρόμο που επέλεξε με τη δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατίας. Δεν το έπραξαν.
Ο λόγος για τον Πέτρο Παππά και τη Ράνια Θρασκιά. Και οι δύο φλερτάρουν με το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα βήμα πριν από την ένταξή τους, με τις ευλογίες του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος έχει δηλώσει ότι εμείς δεν θα κάνουμε ό,τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, δεν θα ανοίξουμε τις πόρτες του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτούς και σ’ αυτές που γεννήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ, έκαναν καριέρα, αποχώρησαν από το κόμμα σε μια δύσκολη περίοδο, πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για τις καρέκλες και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα κάτω του, ενδεχομένως να σκέφτονται την επιστροφή τους. Βεβαίως, ο Πέτρος Παππάς και η Ράνια Θρασκιά δεν ανήκουν σ’ αυτήν την ομάδα. Δεν διακρίθηκαν στο άθλημα του αντιπασοκισμού, όπως το εννοεί ο κ. Ανδρουλάκης, οπότε είναι ευπρόσδεκτοι.
Τι υποχρεώνει κάποιους(ες) να αλλάξουν στρατόπεδο; Η αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, δηλαδή το έλλειμμα δημοκρατίας, η ποινικοποίηση της άλλης άποψης, η κατηγορία ότι είναι αιρετικοί και φραξιονιστές; Η διαφωνία τους με τις κεντρικές αποφάσεις της ηγεσίας; Πιστεύουν ότι η ομάδα που ελέγχει το κόμμα θα τους σπρώξει στο περιθώριο, οπότε δεν θα έχουν καμία τύχη αν μείνουν; Μήπως υπάρχουν βαθύτεροι ιδεολογικοί λόγοι; Για παράδειγμα μήπως θεωρούν ότι οι αρχές τους και οι περιστάσεις, όπως τις αντιλαμβάνεται και τις υπηρετεί η ηγεσία, είναι σε ανειρήνευτη σύγκρουση και η συγκατοίκηση είναι αδύνατη; Μήπως είναι οπορτουνιστές και βλέποντας ότι το κόμμα τους είναι σε καθοδική πορεία μετακινούνται σε διπλανά συγγενή σχήματα, ακόμη και στα μέχρι πριν από λίγο καιρό ανταγωνιστικά κόμματα για να επιβιώσουν; Κάποιο από τα παραπάνω, ενδεχομένως και όλο το πακέτο, να ισχύει γενικώς.
Ειδικώς για τις περιπτώσεις του Πέτρου Παππά και της Ράνιας Θρασκιά, μένει να αποδειχτεί από την πορεία τους. Δεν θα είναι οι πρώτοι που θα κάνουν αυτήν την επιλογή, σίγουρα δεν θα είναι και οι τελευταίοι. Οι μετακινήσεις από κόμμα σε κόμμα είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Παλιότερα μιλούσαμε για αποστασία. Αργότερα επελέγη ο κομψός όρος αμφίπλευρη διεύρυνση. Μερικοί(ές) το έπραξαν γιατί πράγματι οι σχέσεις τους με το κόμμα που εγκατέλειψαν είχαν διαρραγεί. Το κόμμα λέει με δική τους ευθύνη, αυτοί λένε με ευθύνη του κόμματος. Ορισμένοι(ες) το έπραξαν γιατί δελεάστηκαν από τις προτάσεις των μέχρι χτες αντιπάλων τους και ενέδωσαν παίρνοντας για αντάλλαγμα υποσχέσεις για αξιοποίηση.
Ανάγωγα
Αχ ρε Ιάσονα, πού πας; Και τώρα με ποιον θα λέω τις ατάκες από τον ελληνικό κινηματογράφο; Δώσε χαιρετισμούς στη Λίζα τη σοσιαλίστρια, στη «δεσποινίς διευθυντής» Τζένη, στον Γκρούεζα, στον Μαυρογιαλούρο, στον Μίμη με το δίκαννο, στον Νίκο που ψάχνει τους μουστακαλήδες και τον λεκέ στα κίτρινα γάντια, στη χαρτοπαίχτρα Ρένα, στο κοροϊδάκι της δεσποινίδας Ντίνο, στον Αλέκο -κάπου στη συνοικία το όνειρο θα είναι-, στη Σαπφώ και βάλτε μπουρλότο στον παράδεισο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας