Ποια αντιπολίτευση χρειάζεται ο τόπος; Μια αντιπολίτευση που θα λέει όχι σε όλα, θα χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική κατά της κυβέρνησης και θα κατεβάζει τον κόσμο στους δρόμους, ακόμη και για ψύλλου πήδημα; Μια αντιπολίτευση που θα προσπαθεί να ενώσει τις δυνάμεις της, παραμερίζοντας τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων, και θα επεξεργάζεται σχέδια για εκλογική συνεργασία; Μια αντιπολίτευση που θα καταψηφίζει τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης, αλλά θα στηρίζει μέτρα που βελτιώνουν τη ζωή των απλών ανθρώπων; Μια αντιπολίτευση που δεν θα χρησιμοποιεί τοξικό λόγο, θα καταθέτει τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις, προβάλλοντας μια εναλλακτική λύση διακυβέρνησης, έχοντας στόχο να κερδίσει τη συμπάθεια των μετριοπαθών ψηφοφόρων; Μια αντιπολίτευση που θα περιμένει να πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο και θα αποφεύγει τις ρήξεις για να μην τρομάξει τους μικροαστούς; Μια αντιπολίτευση που θα έχει στο μυαλό της το μοντέλο του συναινετικού δικομματισμού ή μια αντιπολίτευση που θα κινείται στη λογική του συγκρουσιακού δικομματισμού;
Τι έχουμε σήμερα; Υπάρχει το ΚΚΕ το οποίο είναι σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, διαφωνεί εφ’ όλης της ύλης, προτείνει τις δικές του πολιτικές οι οποίες δεν έχουν κανένα σημείο επαφής ούτε με την κυβερνητική γραμμή ούτε με τις επιλογές των κομμάτων που είναι στ’ αριστερά της Νέας Δημοκρατίας, κινητοποιεί τον κόσμο του σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και στις πορείες δεν θέλει τον συγχρωτισμό των μελών και των φίλων του με τα μέλη και τους φίλους των άλλων κομμάτων, δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε κανένα διάλογο για τη δημιουργία αντιπολιτευτικού μετώπου και δηλώνει ότι τα περί κυβερνήσεων συνεργασίας δεν το αφορούν, αφού δεν θέλει να έχει παρτίδες με τα συστημικά κόμματα, όπως αποκαλεί τους άλλους. Πέντε κόμματα, δύο πολιτικές, έλεγε στο παρελθόν το ΚΚΕ όταν υπήρχαν πέντε κόμματα στη Βουλή. Σήμερα το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο αριθμός των κομμάτων στη Βουλή, οπότε το σύνθημα δεν αλλάζει και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν πρόκειται να αλλάξει.
Στο ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι για την ώρα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, επιμένουν ότι για να ξηλωθεί το καθεστώς Μητσοτάκη πρέπει το κόμμα να καθιερωθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση και να πλασαριστεί ως κυβέρνηση σε αναμονή. Για να συμβεί αυτό πρέπει να αποδοκιμαστεί ο τοξικός λόγος, η κριτική να είναι συγκροτημένη, να δοθούν στην κυκλοφορία εναλλακτικές προτάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, να εδραιωθεί το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη πολιτικής σταθερότητας και έτσι θα επαναπατριστούν οι ψηφοφόροι του που είχαν εγκατασταθεί στη Νέα Δημοκρατία. Για να έχουμε τύχη, λένε στο ΠΑΣΟΚ, επιβάλλεται να ξεφοβηθούν τα μεσαία στρώματα και να ξεκολλήσουν από την αγκαλιά της Δεξιάς.
Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι ο φόβος είναι κίνητρο για συντηρητικές τοποθετήσεις. Προς το παρόν, δεν έχουν απάντηση για το πώς θα προσελκύσουν τους θυμωμένους ψηφοφόρους, με τους οποίους φλερτάρουν πολλοί σχηματισμοί στα αριστερά του πολιτικού τόξου, αλλά και ο αναγεννημένος (;) ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και οι ειρωνείες του Σωκράτη Φάμελλου για το κλίμα συναίνεσης στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη, γι’ αυτό και οι αιχμές για αργοπορημένη και μικρής εμβέλειας παρέμβαση στο θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών. Κάτι που δεν άρεσε στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος απάντησε στον ίδιο ειρωνικό τόνο. Στο ΠΑΣΟΚ θα ασκούν κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ. Διμέτωπος δηλαδή. Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι στην έκταση και με την ένταση της προηγούμενης περιόδου. Διμέτωπος όμως και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς την κυβέρνηση σταθερά και φωναχτά, προς το ΠΑΣΟΚ πιο διακριτικά. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι δεν έχει κριθεί ακόμη ποιο κόμμα θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, ταυτοχρόνως η κριτική τους στο ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι ισοπεδωτική γιατί δεν θέλουν να κλείσουν τους δρόμους. Λένε ότι αύριο-μεθαύριο μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστούμε. Ενδεχομένως και σε κυβερνητικό επίπεδο.
Ανάγωγα
Πού είναι ο πανίσχυρος δικτάτορας Ασαντ; Λείπει στη Μόσχα για δουλειές. Τι αφήνει πίσω του; Διαλυμένη χώρα. Η διάδοχη κατάσταση; Μη φοβάστε, λένε οι αντάρτες τζιχαντιστές. Εχουμε αλλάξει. Δεν είμαστε οι φανατικοί που ξέρατε. Τα ίδια όμως έλεγαν και οι Ταλιμπάν πριν επιστρέψουν στην εξουσία στο Αφγανιστάν. Η συνέχεια; Φρίκη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας