Η ονοματολογία όταν πρόκειται για αξιώματα είναι μια προσφιλής τακτική και της πολιτικής και της δημοσιογραφίας. Οι δράστες, είτε χωρίς άνωθεν εντολή είτε καθοδηγούμενοι, ρίχνουν ονόματα στην πιάτσα, άλλοτε για να δουν τις αντιδράσεις, άλλοτε για να τα κάψουν. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η υπόθεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Την αρχή έκανε πριν από καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν σε συνέντευξή του άφησε να εννοηθεί ότι θα προτείνει ξανά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την οποία δεν είχε κανένα πρόβλημα.
Στη συνέχεια μπήκαν στην κυκλοφορία μπόλικα ονόματα γιατί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαμήνυσαν στο μέγαρο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσουν επειδή πανηγύρισε για την ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο αυτοί αρνήθηκαν να ψηφίσουν αφού ο πρωθυπουργός δεν έβαλε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και άφησε ελεύθερους τους βουλευτές του κόμματος να πράξουν κατά συνείδηση.
Αργότερα έσκασε μύτη η περίπτωση του υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια. Οι καχύποπτοι αμέσως είπαν ότι με αυτήν την υποψηφιότητα βολεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού βγαίνει από τη μέση ένας επικίνδυνος εσωκομματικός αντίπαλος. Ηρθε η διάψευση από τον κ. Δένδια και η υπόθεση δείχνει να μην προχωράει. Προς το παρόν. Ο κύκλος των υποψηφίων διευρύνθηκε. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έπαιξε σοβαρά και βγήκε από το παιχνίδι μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να τον διαγράψει. Εκτός και ο άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σταθερά στον κατάλογο, ο ίδιος δεν έχει μιλήσει επ’ αυτού και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του στους πιο κοντινούς συνεργάτες του.
Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μοιάζει με μια καλή για την κυβέρνηση υποψηφιότητα αφού δεν θα έχουν πρόβλημα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να τον ψηφίσουν, αλλά δεν πρόκειται να τον στηρίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Πικραμμένο. Το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη προέκυψε ξαφνικά. Μακριά από την πολιτική για χρόνια, η πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού δεν έχει πολλούς φίλους ούτε στη Νέα Δημοκρατία ούτε στην αντιπολίτευση.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι η χώρα έχει Πρόεδρο, ενώ εσχάτως ακούστηκαν ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο Στουρνάρας και ο Παπαδήμος είναι δυνατά ονόματα με προσβάσεις σε οικονομικά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας και δεν πρόκειται να δημιουργήσουν προβλήματα στον πρωθυπουργό. Με τον Στουρνάρα θα έχουν θέμα οι καραμανλικοί, για τον Παπαδήμο οι φράξιες της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έχουν αντίρρηση. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, όμως, θα είναι ένας δύσκολος και μη προβλέψιμος συγκάτοικος, καθότι τζόρας που λέμε στην Ηπειρο, δηλαδή ξεροκέφαλος και πεισματάρης, με σταθερές αρχές που δεν τις διαπραγματεύεται. Τέτοιοι τύποι δεν αρέσουν καθόλου στον πρωθυπουργό. Προτιμά τους δεδομένους.
Σίγουρα δεν αρέσει στον πρωθυπουργό και ο Χρήστος Ράμμος. Τον έβαλε στη δημόσια συζήτηση το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Μαργαρίτης και ακολούθησε η Νέα Αριστερά με επίσημη πρόταση. Θα πουν κάποιοι ότι κακώς το έκαναν γιατί είναι πρόωρο και θα καεί. Ωστόσο, η πρωτοβουλία βρήκε αμέσως οπαδούς και στο ΠΑΣΟΚ (ιδιωτικώς σε πρώτη φάση) και στον ΣΥΡΙΖΑ (δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών). Αν συμφωνήσουν τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, η υποψηφιότητα Ράμμου θα είναι μια σοβαρή πρόταση.
Εννοείται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τη δεχτεί ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό μας έλειπε, να έχουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας έναν πρώην ανώτατο δικαστή που ως πρόεδρος της ΑΔΑΕ θέλησε να ρίξει άπλετο φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών και κάναμε τα πάντα για να τον εμποδίσουμε και είχε και αντιδικτατορική δράση, όταν η σωστή στάση για την παράταξη (με τιμητικές εξαιρέσεις) την περίοδο της δικτατορίας ήταν «καθόμαστε στ’ αυγά μας».
Ανάγωγα
Οι μηνύσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη στον Αρειο Πάγο. Τι να περιμένουμε; Απλετο φως βεβαίως βεβαίως. Πάρτε θέση στους καναπέδες σας και φορέστε γυαλιά ηλίου για να μην πάθουν καμιά ζημιά τα ματάκια σας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας