Αθήνα, 12°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.9° 9.5°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
9°C
9.8° 7.2°
2 BF
86%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
11°C
11.6° 10.0°
0 BF
74%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
3°C
2.9° 2.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.9° 8.5°
0 BF
93%
Βέροια
Αίθριος καιρός
8°C
8.2° 6.8°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
3°C
5.4° 3.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
10°C
10.1° 10.1°
1 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 11.5°
3 BF
84%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.6° 13.2°
3 BF
83%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
4 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
3 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
84%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
8°C
8.4° 7.4°
0 BF
86%
Λαμία
Αίθριος καιρός
9°C
9.5° 7.5°
1 BF
87%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 13.7°
1 BF
91%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
11.7° 8.3°
2 BF
89%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.5° 10.5°
0 BF
81%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
8°C
8.9° 7.5°
1 BF
100%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
6°C
5.7° 5.7°
2 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025
kyriakos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Αυτός επιμένει, τα σενάρια επιμένουν

Επιμένει ο πρωθυπουργός ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, επιμένει επίσης ότι αυτός θα είναι αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος πρωθυπουργός στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το έχει πει αρκετές φορές, το είπε και στην τελευταία συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου («Αντέννα»). Είναι ειλικρινής; Αυτό θέλει να περάσει στην κοινή γνώμη. Πρέπει να τον πιστέψουμε; Οχι. Τα λέει εξ υποχρεώσεως. Δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Φαντάζεστε να άφηνε με υπαινιγμούς και σιβυλλικές δηλώσεις ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα συγκεκριμένα ζητήματα; Θα προκαλούσε σύγχυση στο κόμμα του και ανασφάλεια στους προστάτες του στον κύκλο των επιχειρηματιών.

Οι αντίπαλοί του θα προετοιμάζονταν για να απαντήσουν (άρα χάνει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού), στο κόμμα του θα ξεκινούσε η συζήτηση για τη διαδοχή (άρα θα είχαμε εσωκομματικά προβλήματα) και η ολιγαρχία θα αναζητούσε πρόσωπο για να ηγηθεί του κόμματος, κατάλληλο για την πρωθυπουργία και πρόθυμο να την υπηρετήσει χωρίς περιττές διαφωνίες.

Κανένας πρωθυπουργός δεν προαναγγέλλει αυτά που θα κάνει αν πρόκειται για αποφάσεις που θα επηρεάσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την πολιτική ζωή. Για να μην εκτεθεί λοιπόν βάζει στη δημόσια συζήτηση θέματα μέσω αντιπροσώπων. Ολες οι πληροφορίες και οι φήμες για αλλαγή εκλογικού νόμου, πρόωρες εκλογές και μεταπήδησή του σε ευρωπαϊκό πόστο δεν έπεσαν από τον ουρανό έτσι ξαφνικά, ούτε κατασκευάστηκαν από μέσα ενημέρωσης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού και κάποιοι υπουργοί ήταν οι δράστες. Αυτοί έριξαν στην πιάτσα τα σενάρια και επέμειναν ακόμη και μετά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Επειδή όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι χθεσινός στην πολιτική, ξέρει πολύ καλά ότι οι δεύτερες τετραετίες όλων των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης ήταν κακές. Μερικές αποδείχθηκαν μοιραίες. Οπότε οφείλει να επεξεργαστεί ένα σχέδιο είτε για να σπάσει τον κανόνα είτε για να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή εξουσίας εντός ή εκτός της Ελλάδας. Επειδή επίσης δεν ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών με σταθερές αρχές, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να υιοθετήσει αυτό που είχε απορρίψει.

Το έχει κάνει στο παρελθόν, δεν θα διστάσει να το κάνει και στο μέλλον, αν κρίνει ότι επιβάλλεται για λόγους σωτηρίας. Οχι γενικώς και αορίστως της παράταξής του, αλλά του συστήματος που έχει δημιουργήσει από το 2019, το οποίο έχει πολλές κακόφημες πλευρές και αν υπάρξει διατάραξη των ισορροπιών μπορεί να βγουν στην επιφάνεια επιβαρυντικά στοιχεία για τον ίδιο και ορισμένους συνεργάτες του, μερικοί εκ των οποίων λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν σαν να είναι υπεράνω των νόμων και των θεσμών.

Τέτοιου τύπου συστήματα είναι πανίσχυρα όσο ο δημιουργός τους κινεί τα νήματα, έχει το πάνω χέρι, αποφασίζει και διατάσσει. Τα μέλη του λύνουν και δένουν και δίνουν λογαριασμό μόνο στο αφεντικό τους. Πουθενά αλλού. Αν όμως κάτι στραβώσει δεν αποκλείεται να ξηλωθεί το σύστημα και οι πιο απρόσεκτοι, οι πιο αλαζόνες, οι πιο άγαρμποι, οι πιο φαταούλες, οι πιο αδίστακτοι να βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση από την οποία δεν θα είναι εύκολο να βγουν χωρίς συνέπειες, γιατί ο προστάτης τους δεν θα έχει πια τη δύναμη να τους καλύψει.

Υπάρχει βεβαίως και η περίπτωση όλα να εξελιχθούν ομαλά για τη διοίκηση Μητσοτάκη και να μην υποχρεωθεί να πάει σε έκτακτες λύσεις για τον ίδιο, την κυβέρνησή του και το κόμμα του. Για να συμβεί αυτό πρέπει η συγκυρία να συνωμοτήσει για να τον ευνοήσει, η συστημική αντιπολίτευση να μην καταφέρει να παρουσιάσει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, το ΚΚΕ να συνεχίσει να απορρίπτει μετά βδελυγμίας κάθε ιδέα για συνεννόηση με όμορες δυνάμεις ακόμη και στον χαμηλότερο βαθμό και η αντισυστημική αντιπολίτευση να παραμείνει εγκλωβισμένη στον ναρκισσισμό της λεπτομέρειας και άρα ακίνδυνη.

Ανάγωγα

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη επειδή λειτούργησε το 112. Κατά τ’ άλλα, την ευθύνη έχουν τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα. Η πρωτοφανής αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών του επιτελικού κράτους είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αυτός επιμένει, τα σενάρια επιμένουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας