Μπορεί να μοιάζει «λαϊκίστικος» ο τίτλος του άρθρου, αλλά δεν βρίσκαμε καταλληλότερο για να αναφερθούμε μέσα σε λίγες λέξεις στην απάνθρωπη μεταχείριση ακόμα ενός ηλικιωμένου ατόμου, που θα βρισκόταν σήμερα στον δρόμο εάν δεν κινητοποιούνταν μια ομάδα ανθρώπων. Η Μ. ήρθε τη δεκαετία του 1980 από τη Γαλλία στη χώρα μας λόγω ενός άτυχου τελικά έρωτα. Εμαθε ελληνικά, αποφοίτησε από το ΕΑΠ και ξεκίνησε να διδάσκει τη μητρική της γλώσσα. Λαμβάνει πια μια αξιοπρεπή σύνταξη χάρη και στην ασφάλιση από δημοφιλή ηθοποιό για τα ιδιαίτερα μαθήματα στα παιδιά του.
Η αλλαγή κράτους δεν την εμπόδισε να συνεχίσει τη συλλογική δράση της τα επόμενα χρόνια. Οταν πριν από ένα έτος διαγνώστηκε με άνοια, οι σύντροφοί της από τη γειτονιά του Χολαργού ήταν εκείνοι που στάθηκαν στο πλευρό της, όπως στέκονται και τώρα. Στο μεταξύ μια παλιά της μαθήτρια έσπευσε να τη συνδράμει με τον σύντροφό της και η Μ. ξενοίκιασε το διαμέρισμά της. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Χολαργού-Παπάγου ένιψαν τας χείρας τους και οι εισαγγελικές αρχές, στις οποίες είχαν απευθυνθεί οι αλληλέγγυοι, έθεσαν το αίτημα για την προστασία της στο αρχείο χωρίς να τους καλέσουν.
Ομως στο νέο της σπίτι η Μ. φέρεται να έπεσε θύμα οικονομικής εκμετάλλευσης, καθώς οι τραπεζικές καταθέσεις της έκαναν φτερά. Οι μώλωπες στο σώμα της μαρτυρούν ότι έπεσε και θύμα ξυλοδαρμού κατ' επανάληψη. Σταμάτησε την αγωγή της με αποτέλεσμα η νόσος της να επιδεινωθεί. Κι όταν διεκόπη η καταβολή βοηθήματος που λαμβάνει από τη Γαλλία, επειδή δεν απεγράφη όπως οφείλει ως Γαλλίδα υπήκοος, οι «προστάτες» την πέταξαν στον δρόμο.
Φίλη επί σειρά ετών την αναζητούσε εναγωνίως πριν από έναν μήνα, την εντόπισε στον «Ευαγγελισμό», αντιλήφθηκε όσα είχε υποστεί και θεώρησε πως το μαρτύριο θα τελείωνε εκεί. Ωστόσο δέκα μέρες μετά το νοσοκομείο εξέδωσε «πειθαρχικό εξιτήριο» στην ασθενή, γιατί το έσκασε. Η ίδια δεν έλαβε κανενός είδος περίθαλψη ούτε για τα ράμματα από παλαιότερο χτύπημα στο πρόσωπό της, ούτε για την άνοια. Αυτό ευτυχώς συνέβη στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου με μια απλή αναζήτηση βάσει ΑΜΚΑ βρήκαν και χορήγησαν τα φάρμακά της.
Η κοινωνική λειτουργός του «Ερυθρού», σε αντίθεση με τη συνάδελφό της στον «Ευαγγελισμό», κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες σχετικά με νοσηλεία και για κοινωνικούς λόγους. Οι σύντροφοί τής Μ. βρήκαν μία θέση σε ίδρυμα αλλά όχι για απόρους, όπως πρότεινε η γαλλική πρεσβεία που αδιαφόρησε εξ αρχής για την υπόθεση κατά πάσα πιθανότητα λόγω των επαναστατικών πεποιθήσεων μιας γυναίκας 83 ετών. Ετσι το ενδιαφέρον της πρεσβείας εξαντλούνταν να απαντά στα τηλέφωνα της αστυνομίας «πηγαίνετέ την στο πλησιέστερο νοσοκομείο», όποτε η ηλικιωμένη χανόταν. Εν αναμονή της έκδοσης προσωρινής απόφασης για δικαστική συμπαράσταση, ευελπιστούμε να μπορέσει να μείνει ασφαλής ώς το τέλος της ζωής της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας