Με τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σχεδόν δεδομένο ότι το βλέμμα των πολιτών στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς για το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι στραμμένο προς το ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ακόμη σχεδόν δύο μήνες εσωκομματικών διαδικασιών και κάθε μέρα σημειώνεται και από ένα αποκρουστικό επεισόδιο, στο ΠΑΣΟΚ θα έχουν τελειώσει σε πέντε μέρες και μετά μπορούν να ασχοληθούν με την ανασυγκρότησή τους και να κάνουν και λίγο αντιπολίτευση. Χωρίς να θέλουμε να… σοκάρουμε με την αποκάλυψη, αλλά να υπενθυμίσουμε ότι κυβερνάει η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη για έκτο χρόνο και χωρίς καμία ιδιαίτερη πολιτική απειλή. Εξαιρούμε την άτυπη «γαλάζια» αξιωματική αντιπολίτευση, που ασκούν οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς, η οποία προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση από τα υπόλοιπα οκτώ (8!) κοινοβουλευτικά κόμματα.
Πάμε, λοιπόν, στο προκείμενο. Την ερχόμενη Κυριακή το βράδυ θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σενάριο πρώτο: Επανεκλογή Νίκου Ανδρουλάκη. Είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος που αμφισβητήθηκε από κορυφαία στελέχη του κόμματος μετά το 13% των ευρωεκλογών. Εχει την εμπειρία της θέσης, τον αέρα της πρωτιάς του α’ γύρου, διαφορά 25.000 ψήφων από τον αντίπαλό του, ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του κομματικού μηχανισμού και έχει αποδειχτεί σκληρός παίκτης στα οργανωτικά. Η ερώτηση που δυσκολεύεται να απαντήσει πειστικά: Τι διαφορετικό θα κάνει, που δεν έκανε επί 2,5 χρόνια, για να ανεβάσει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά πρωταγωνιστικού ρόλου;
Σενάριο δεύτερο: Αλλαγή ηγεσίας με εκλογή Χάρη Δούκα. Εχει την ορμή και τη φρεσκάδα του νεοφερμένου, τον αέρα της νίκης από τις περσινές δημοτικές εκλογές, τον στηρίζει ένα σημαντικό μέρος του κομματικού μηχανισμού, εκφράζει το αίτημα για αλλαγή και επαναφορά του ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας. Στον αντίποδα, «τσαλακώθηκε» στον α’ γύρο με τις μέτριες επιδόσεις στην Αττική και την οριακή νίκη έναντι του Παύλου Γερουλάνου, ενώ και η διαφορά που έχει να καλύψει δεν είναι αμελητέα. Η ερώτηση που δυσκολεύεται να απαντήσει πειστικά: Πώς θα προλαβαίνει να είναι πρόεδρος και δήμαρχος ταυτόχρονα, υπηρετώντας εξίσου καλά δύο full time πολιτικές θέσεις;
Την απάντηση θα δώσουν την Κυριακή οι ψηφοφόροι που θα συμμετάσχουν στον β’ γύρο, όπου αναμένεται να υπάρχει αρκετή αποχή, ειδικά από όσους επέλεξαν την Αννα Διαμαντοπούλου ή τον Παύλο Γερουλάνο. Αρκεί λοιπόν η εκλογή προέδρου για να ανέβει το ΠΑΣΟΚ κατηγορία; Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική. Την επόμενη ημέρα πρέπει να αλλάξουν ριζικά αρκετά πράγματα, αν ο στόχος είναι η κατάκτηση της εξουσίας και όχι απλά η επιβίωση του κόμματος με κάποια μικρομεσαία ποσοστά. Απ’ όσα λέει π.χ. ο Νίκος Ανδρουλάκης, φαίνεται ότι έχει ήδη στο μυαλό του κάποιες αλλαγές: μικρότερα και πιο ευέλικτα όργανα, αλλαγή επικοινωνιακής στρατηγικής, άνοιγμα του κόμματος, αξιοποίηση περισσότερων στελεχών, ενεργοποίηση των τομέων κ.λπ. Ο Χάρης Δούκας έχει μιλήσει για σκιώδη κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των συνυποψηφίων του και άνοιγμα του κόμματος με αξιοποίηση όλων. Αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αδιάφορες για την κοινή γνώμη που περιμένει λύσεις στα προβλήματά της.
Το ΠΑΣΟΚ καλείται να αποδείξει ότι ανεξαρτήτως ηγεσίας μπορεί να παίξει ξανά τον ρόλο που είχε στο παρελθόν. Ο νέος πρόεδρος θα έχει πολύ περιορισμένη περίοδο χάριτος, ειδικά σε περίπτωση επανεκλογής Ανδρουλάκη. Οι προσδοκίες των πολιτών λόγω της ανισομέρειας του πολιτικού συστήματος δημιουργούν συνθήκες πίεσης. Χρειάζεται σαφές πολιτικό στίγμα, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς, θέσεις με γωνίες που να προκαλούν ενδιαφέρον, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Να μη φοβούνται να μιλήσουν για καρτέλ και ολιγοπώλια ή για τα ανθρώπινα δικαιώματα από φόβο μην τους πουν «συριζαίους», ούτε για την εξωτερική πολιτική και τη δημόσια τάξη, μη τυχόν τους πουν «δεξιούς». Αλλωστε, αν οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται, μετακομίζουν σχετικά εύκολα. Το βίωσε με οδυνηρό τρόπο στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ, το βιώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τα comeback στην πολιτική δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας