Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.3° 32.4°
2 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.7° 29.6°
3 BF
46%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 29.4°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
32.4° 30.9°
2 BF
45%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 28.5°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
1 BF
28%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 32.6°
2 BF
39%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
33°C
33.8° 32.7°
1 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.8°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
32.8° 29.4°
2 BF
48%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 30.1°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
70%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
31°C
31.9° 30.9°
2 BF
55%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.9° 32.8°
2 BF
38%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
29.8° 28.2°
4 BF
68%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
34.8° 33.2°
2 BF
27%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.3° 28.8°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.7° 29.2°
2 BF
68%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 29.4°
2 BF
29%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
lepen
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ | AP PHOTO/Thibault Camus

Το κακό της Λεπέν και το «κακό» του Λαϊκού Μετώπου

Μαζική κατάθλιψη στην παράταξη του αιρετού μονάρχη Μακρόν. Το κόμμα του κινδυνεύει να εξαφανιστεί και αυτός θα υποχρεωθεί να συγκατοικήσει είτε με την Ακρα Δεξιά της Λεπέν είτε με το Λαϊκό Μέτωπο που συγκροτήθηκε με στόχο να αποτρέψει τη νίκη της Ακρας Δεξιάς και να βάλει φρένο στον νεοφιλελευθερισμό που εφαρμόζει ο Μακρόν με θρησκευτική ευλάβεια από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τις τύχες της πατρίδας του Διαφωτισμού.

Η θεραπευτική μέθοδος που ακολουθούν ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι γερές δόσεις κινδυνολογίας. Θα καταστραφεί η οικονομία της χώρας, λένε, οι αγορές στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα πως αν οι Γάλλοι πολίτες δεν συμπεριφερθούν συνετά θα έρθουν συμφορές και η Γαλλία θα μπει σε βαθιά κρίση.

Κλασική αντίδραση των συστημάτων εξουσίας που αποσταθεροποιούνται. Αντί για αυτοκριτική για τις ολέθριες επιλογές τους, κατασκευάζουν εσωτερικούς εχθρούς. Αντί για προβληματισμό και αλλαγή πολιτικών, προπαγάνδα και καλλιέργεια κλίματος πανικού ώστε να τρομοκρατηθούν οι φιλήσυχοι νοικοκυραίοι. Ο φοβισμένος πολίτης είναι χειραγωγήσιμος. Και στην περίπτωση αυτή έχουμε πλήρη εφαρμογή της θεωρίας των δύο άκρων. Η δημοκρατία δεν απειλείται από την αλαζονεία των ηγετικών ελίτ, αλλά από τα δύο άκρα. Είναι το ίδιο επικίνδυνα. Και αυτό που πριμοδοτεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και αυτό που υπόσχεται ενίσχυση των υποτελών τάξεων και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των αδυνάμων. Η λύση ισχυρίζονται ότι είναι αυτή που προτείνουν. Κι ας έχει αποδοκιμαστεί εκκωφαντικά από τους πολίτες – και στους δρόμους τα προηγούμενα χρόνια και στις κάλπες προσφάτως. Συνήθως τον ρόλο του προβοκάτορα αναλαμβάνουν ο επικεφαλής της παράταξης, ο αρμόδιος υπουργός και τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ ξεπέρασε κάθε όριο. Προειδοποίησε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να πέσει σε «κρίση χρέους» και να τεθεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε περίπτωση που η Ακροδεξιά ή η Αριστερή Συμμαχία έρθουν στην εξουσία στις επικείμενες εκλογές και θέσουν σε εφαρμογή τα προγράμματά τους. Ισοδύναμοι κίνδυνοι λοιπόν για τη δημοκρατία την οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν ο πρόεδρος και το προσωποπαγές κόμμα που έχει φτιάξει. «Το άνοιγμα στις δημόσιες δαπάνες σε μια εποχή που θα έπρεπε να αποκαθιστούμε τους λογαριασμούς μας θα οδηγήσει τη Γαλλία να τεθεί υπό την εποπτεία των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο Λεμέρ σε συνέντευξή του στη Le Monde. «Το επόμενο βήμα είναι ήδη γραμμένο: λιτότητα και μαζικές αυξήσεις φόρων».

Το στρατόπεδο του προέδρου Μακρόν υποστηρίζει ότι τα μέτρα του Εθνικού Συναγερμού θα μπορούσαν να κοστίσουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, επικαλούμενο ανεξάρτητη εκτίμηση, ενώ οι προτάσεις της Αριστερής Συμμαχίας θα μπορούσαν να κοστίσουν έως και 268 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Λεμέρ απέρριψε την ιδέα ότι οι αγορές ανησυχούν λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της Γαλλίας. «Απολύτως όχι! Οι αγορές απλώς φοβούνται την οικονομική και χρηματοπιστωτική ανοησία της Ακρας Αριστεράς και της Ακρας Δεξιάς», όπως σημείωσε. Μάλιστα. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον Μακρόν και τους δικούς του δεν είναι η Λεπέν, αλλά το νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς.

Η Δεξιά στο παρελθόν και το κόμμα του τα τελευταία χρόνια έχουν τη μεγάλη ευθύνη για την άνοδο της Ακρας Δεξιάς. Με τις επιλογές τους και την υιοθέτηση τμημάτων της ατζέντας της Ακρας Δεξιάς την έχουν κάνει κανονικότητα. Αυτήν την κατάσταση θέλουν να ανατρέψουν τα κόμματα της Αριστεράς που βάζουν στο στόχαστρό τους –και σωστά– την Ακρα Δεξιά και τον μακρονισμό που είναι ο τροφοδότης της. Οι οπαδοί της θεωρίας των δύο άκρων –υπάρχουν μπόλικοι στη Νέα Δημοκρατία, του αρχηγού της συμπεριλαμβανομένου– συκοφαντούν την Αριστερά, την παρουσιάζουν ως κίνδυνο για την ομαλότητα, την ταυτίζουν με την Ακρα Δεξιά, στιγματίζουν κάθε αντίδραση ως ανεύθυνο λαϊκισμό, χλευάζουν ως ξεπερασμένη τη διάκριση Δεξιάς - Αριστεράς, θεωρώντας ότι όλα παίζονται στην περιοχή του Κέντρου, χωρίς συγκρούσεις, αλλά με συνεχείς συμβιβασμούς. Ετσι λειτουργεί ο Μακρόν, το ίδιο κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΥΓ.: Αν αναρωτιέστε ποιο κακό προτιμά η γαλλική ολιγαρχία, σας λέω ότι είναι με τα μπούνια με το κακό που εκπροσωπεί η Λεπέν. Γιατί; Μα το άλλο «κακό», το Λαϊκό Μέτωπο, θέλει να επαναφέρει τον φόρο περιουσίας, να καταργήσει πολλές από τις φοροαπαλλαγές των πλουσίων και να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος στους έχοντες. Το είπε, ανωνύμως βεβαίως, στους Financial Times επικεφαλής μεγάλης γαλλικής εταιρείας: «Η Αριστερά είναι απίθανο να νερώσει τη σκληροπυρηνική αντικαπιταλιστική ατζέντα της». Τους άλλους όμως πιστεύουν πως μπορούν να τους ωθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ανάγωγα

Ο ένας υπουργός μιλάει για εμπρηστή και ισχυρίζεται ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, επικαλούμενος υπηρεσία που ανήκει σε άλλο υπουργείο. Ο επικεφαλής αυτού του υπουργείου δηλώνει άγνοια. Το επιτελικό σύστημα των αρίστων σε πλήρη ετοιμότητα. Και είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το κακό της Λεπέν και το «κακό» του Λαϊκού Μετώπου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας