Πόσο πιθανό είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των κομμάτων που αυτοτοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο; Επειδή και στο παρελθόν πολλές φορές έχουν ακουστεί τέτοιες απόψεις, έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες που όμως δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Θα πει κάποιος ότι δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις γιατί τα πράγματα δεν είναι καλά. Η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού ασφυκτική, το σύστημα της Δεξιάς με τις παρακρατικές παραφυάδες του έχει απλώσει τα πλοκάμια του παντού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποτελείς τάξεις πολλά, τα σκιρτήματα αγανάκτησης μπορεί να μετεξελιχθούν σε ανεξέλεγκτο θυμό, η κρίση κατάθλιψης σ’ ένα κομμάτι της Αριστεράς παρούσα, ο μακρόσυρτος βόμβος των κομμάτων της Ακρας Δεξιάς σε χώρες της Ευρώπης μπορεί να γίνει μεταδοτικό παράδειγμα, οπότε οι συνθήκες υποχρεώνουν τα προοδευτικά κόμματα να αναζητήσουν από κοινού λύσεις. Τουλάχιστον να το επιχειρήσουν.
Προφανώς αυτήν την κατάσταση είχε στο μυαλό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν πρότεινε από το βήμα της Βουλής να συζητήσουν. Είπε: «Υπάρχει απόκλιση από την ευρωζώνη, είναι πάρα πολύ χαμηλοί οι μισθοί, δεν αντιμετωπίζεται το κόστος ζωής… Ετσι, λοιπόν, καλώ τις προοδευτικές δυνάμεις σε μια σοβαρή συζήτηση, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο». Λεπτομέρειες δεν έδωσε ούτε για την ατζέντα ούτε για το χρονοδιάγραμμα. Απαιτείται προηγουμένως να υπάρξει ανταπόκριση. Προκύπτουν όμως δύο ερωτήματα. Ποιες είναι οι προοδευτικές δυνάμεις κατά τον κ. Τσακαλώτο; Ποια είναι η άποψή τους για το συγκεκριμένο θέμα;
Ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. του Στέφανου Κασσελάκη; Αν κρίνουμε από την κριτική που έχουν κάνει στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ όσοι και όσες αποχώρησαν γιατί θεώρησαν ότι ο επικεφαλής του το σπρώχνει με δύναμη προς το Κέντρο υιοθετώντας νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τότε όσο καλή διάθεση και να έχει κανείς, με όση ευρυχωρία κι αν προσεγγίσει το θέμα, δεν γίνεται να ενταχθεί ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή των προοδευτικών δυνάμεων. Οπότε αναγκαστικά εκτός πλαισίου ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε και ο κ. Κασσελάκης δεν δείχνει πρόθυμος να ξεκινήσει επαφές με ένα κόμμα που το έφτιαξαν οι αποστάτες, οι οποίοι με την επιλογή τους ρίχνουν νερό στον μύλο του Μητσοτάκη, όπως τους κατηγορεί.
Το ΠΑΣΟΚ; Τα στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η σοσιαλδημοκρατία όπως την υπηρετεί η ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη είναι μακριά απ’ αυτό που θέλουν να είναι η σοσιαλδημοκρατία. Επίσης ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να μπει σε μια διαδικασία διαλόγου. Ο,τι είναι να κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση θα το κάνει μετά τις ευρωεκλογές, ελπίζοντας να τερματίσει δεύτερο και να έχει έτσι το πλεονέκτημα.
Το ΚΚΕ; Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που μετράει είναι τι θέλει το ΚΚΕ. Και το ΚΚΕ δεν θέλει νταραβέρια με κόμματα που έχουν στόχο τον εξανθρωπισμό του καπιταλισμού. Παραμένει ταμπουρωμένο στη γραμμή «Μόνοι μας εναντίον όλων» και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ότι κάτι έχει αλλάξει στο θέμα των πολιτικών συμμαχιών. Απέχουμε πολύ από την εποχή που το ΚΚΕ υπό την ηγεσία του Χαρίλαου Φλωράκη ήταν θετικό, έστω συγκρατημένα, στο ζήτημα των συνεργασιών.
Το ΜέΡΑ 25 θέλει; Εδώ τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα. Και θέλει και δεν θέλει. Ούτε οι άλλοι όμως το θέλουν για κάτι μακροπρόθεσμο. Ο επικεφαλής του Γιάνης Βαρουφάκης εκλήθη με διάφορες αφορμές να τοποθετηθεί γενικώς επί του θέματος του διαλόγου και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τους άλλους. Εστειλε αντιφατικά μηνύματα. Με τη φράση του ότι «Αυτοί που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 και εφάρμοσαν μνημόνια, έπαψαν να είναι αριστεροί» έκλεισε την πόρτα. Λίγες μέρες μετά έκανε ένα βήμα πίσω και άνοιξε μια χαραμάδα λέγοντας ότι «Δεν θα κρατήσουμε μανιάτικο ό,τι έγινε το 2015-2019».
Ωστόσο, με ανακοίνωσή του σε αυστηρό τόνο το ΜέΡΑ 25 απάντησε στον επικεφαλής των αποχωρησάντων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά τη συνεργασία: «Είναι αδιόρθωτοι. Τόσο αυτοί που φεύγουν όσο και αυτοί που μένουν, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών, είναι αποφασισμένοι να υπηρετήσουν το σχέδιο που έφερε μέχρι εδώ τη χώρα». Η πόρτα έκλεισε ξανά και για τους δύο. Μέχρι νεωτέρας.
Ο κ. Χαρίτσης, όμως, επανήλθε και μέσω του «Κontra» φωτογράφισε αυτούς με τους οποίους επιθυμεί να συνεννοηθεί: «Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορούν να συναντηθούν με τις δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής Οικολογίας, με κινήματα που διεκδικούν κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα. Με όλους αυτούς μπορούμε να συναντηθούμε και να συμπορευτούμε». Από την περιγραφή δεν συνάγεται ότι η πρότασή του περιλαμβάνει και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη. Συνεπώς; Η αμφιβολία μας για το τι εννοούν όλοι είναι μαχητική. Και την ίδια στιγμή η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Με τη νικηφόρα χλεύη του συστήματος Μητσοτάκη να δίνει τον τόνο, βλέποντας ότι οι αντίπαλοί του δύσκολα θα καλύψουν την απόσταση που χωρίζει τον ριζοσπαστισμό της γνώμης από τον ριζοσπαστισμό της δράσης.
Ανάγωγα
Κονταίνουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ψηλώνουν λιγουλάκι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Η μάχη για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές φαίνεται πως θα είναι αμφίρροπη. Θα κριθεί από δύο παράγοντες: από ποιους θα κόψει το νέο σχήμα που θα φτιάξουν όσοι(-ες) έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως πού θα πάνε αυτοί(-ές) που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2023 και σήμερα είναι στους αναποφάσιστους. Πάντως, το κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας δεν έχει λόγους να ανησυχεί. Μπορεί να ξεσαλώσει κι άλλο χωρίς αντιστάσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας