• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.5°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.0°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.6°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.0°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.0°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  0 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.4°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.0°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.5°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 19.7°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 14.3°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.4°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το… ένδοξο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον

 • A-
 • A+

Εχουν περάσει λίγες μέρες από την επέτειο της νίκης του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβρη του 1981. Κάποιοι τη θυμήθηκαν, οι περισσότεροι την ξέχασαν. Εντάξει, λογικό είναι. Ηταν όμως μια σημαντική μέρα για τη λεγόμενη δημοκρατική παράταξη. Για μερικούς ιστορικούς και δημοσιολόγους τότε ξεκίνησε ουσιαστικά η Μεταπολίτευση και όχι το 1974 με την πτώση της χούντας. Ακούγεται βέβηλο αλλά το συγκεκριμένο επιχείρημα έχει την αξία του. Τότε, πρώτη φορά από το τέλος του Εμφυλίου, ένα μη δεξιό κόμμα ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και είχε προοπτική μακροημέρευσης. Τα προηγούμενα εγχειρήματα των μη δεξιών κυβερνήσεων ήταν βραχύβια και σταμάτησαν βιαίως είτε με παρεμβάσεις της αμερικανικής πρεσβείας (διοικούσε τη χώρα για κάμποσα χρόνια) είτε με συνωμοσίες της Δεξιάς, του Παλατιού, του παρακράτους.

Ο εκλογικός θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ (το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στη Μεταπολίτευση) ήρθε σε μια ευνοϊκή συγκυρία για την προοδευτική παράταξη. Η Δεξιά είχε ηττηθεί καθαρά, ταλανιζόταν από κρίση ηγεσίας και είχε μπει προσωρινά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, η κομμουνιστική Αριστερά (ΚΚΕ, ΚΚΕ εσωτερικού) ήταν πρόθυμη να βοηθήσει με όλα τα μέσα, στην Ευρώπη η Σοσιαλδημοκρατία (δεν είχε συνθηκολογήσει ακόμη με τον νεοφιλελευθερισμό) κυβερνούσε σε αρκετές χώρες, οι πολίτες ήταν ενεργοί και συμμετείχαν στην πολιτική πιστεύοντας ότι πολλά πράγματα θα αλλάξουν προς όφελος των υποτελών τάξεων, το ΠΑΣΟΚ είχε αποκτήσει ρίζες στον συνδικαλισμό, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα μαζικά κινήματα και οι οργανώσεις του, που ήταν απλωμένες σ’ όλη την Ελλάδα (ακόμη και σε μικρά χωριά), έδιναν τον τόνο στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Τέλος, υπήρχε το αντίπαλο δέος (ο υπαρκτός σοσιαλισμός) που έδινε την ευκαιρία σε ατίθασους Δυτικούς ηγέτες, όπως ήταν στα πρώτα βήματά του ο Ανδρέας Παπανδρέου, να παίζουν με τις ισορροπίες, να κάνουν ελιγμούς και να μη λειτουργούν ως δεδομένοι και προβλέψιμοι, όπως… καλή ώρα ο σημερινός πρωθυπουργός.

Μπορούμε να πούμε ότι το 1981 ήταν η πρώτη φορά Αριστερά; Αν κρίνουμε από τις ιδρυτικές διακηρύξεις, τις βασικές αρχές συγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, τη στρατηγική του κόμματος, τις δεσμεύσεις και το κυβερνητικό πρόγραμμά του, ναι, αυτή ήταν η πρώτη φορά Αριστερά. Μπορεί να είχε τιθασευτεί ο πληθωρισμός της αριστερής συνθηματολογίας, μπορεί ο στόχος για σοσιαλιστικό μετασχηματισμό να είχε φασκιωθεί, μπορεί τα βαρύγδουπα περί αυτοδιαχείρισης, κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και κρατικοποίησης των τραπεζών να είχαν πάρει άλλες μορφές, λιγότερο ριζοσπαστικές, προφανώς για να μη φοβηθούν οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι του και οι ισχυρές συστημικές δυνάμεις, ήταν όμως παρούσα και διάχυτη η προσδοκία για Αλλαγή, με μεταρρυθμίσεις και αν χρειαζόταν με συγκρούσεις.

Το ΠΑΣΟΚ κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τα κενά που είχε αφήσει η Δεξιά στα πεδία των θεσμών και της δημοκρατικής λειτουργίας (συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη είχαν λύσει τέτοια ζητήματα), άσκησε γενναιόδωρη κοινωνική πολιτική (με δανεικά, όπως είπαν οι αντίπαλοί του και μερικά στελέχη του εκσυγχρονιστικού χώρου πολλά χρόνια μετά), κατάργησε τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ψήφισε προοδευτικά μέτρα και κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η στροφή του προς τον… ρεαλισμό η οποία είχε ξεκινήσει πριν από το 1981, κυρίως μετά την εκλογική επίδοσή του το 1977 (όσοι και όσες το έβλεπαν και εξέφραζαν διαφωνίες αποπέμφθηκαν ή επέλεξαν να πάνε σπίτια τους), εκδηλώθηκε με καθαρό τρόπο κατά τη διάρκεια της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του. Ακολούθησαν οι συντριπτικές ήττες στο πεδίο της διαφθοράς, η περίοδος του λουστραρισμένου εκσυγχρονισμού, το 1ο Μνημόνιο, η συνεργασία με τη Δεξιά, η εκλογική καθίζηση. Ολα αυτά όμως είναι Ιστορία. Και μάλιστα πρόσφατη. Αρα η αφήγηση και η αξιολόγηση έχουν μπόλικα υποκειμενικά στοιχεία. Η πιο σίγουρη ματιά του ιστορικού θα έρθει αργότερα. Σήμερα; Προτάσσοντας το ένδοξο παρελθόν δεν μπορείς να εκβιάζεις το μέλλον.

Ανάγωγα

Παρελαύνουν οι μάρτυρες από το Ειδικό Δικαστήριο και αντί να τεκμηριώσουν τις καταγγελίες τους εναντίον του Παπαγγελόπουλου και της Τουλουπάκη, δηλώνουν ότι δεν έχουν στοιχεία να εισφέρουν για το αν είχαν δόλο οι κατηγορούμενοι και αν πίεζαν για να ενοχοποιηθούν πολιτικοί. Συνεπώς όλες οι κατηγορίες και οι μηνύσεις ήταν στον αέρα;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα «θέλω» της ηγεσίας και τα «θέλω» των ψηφοφόρων
Κάποιοι ψηφοφόροι είναι πολύ πιθανόν να επιλέξουν στην κάλπη ένα κόμμα όχι γιατί συμφωνούν με τις θέσεις του, τη γραμμή του, τις προτεραιότητές του, αλλά γιατί θέλουν να τιμωρήσουν ένα άλλο κόμμα, που...
Τα «θέλω» της ηγεσίας και τα «θέλω» των ψηφοφόρων
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Θέλουν; Μπορούν;
Μ’ έναν τρόπο απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στις προϋποθέσεις που έβαλε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση συνεργασίας.
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Θέλουν; Μπορούν;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ποιο ΠΑΣΟΚ επιστρέφει;
«Η δημοκρατική παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» δήλωσε ο νικητής του πρώτου γύρου και μεγάλο φαβορί για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκος Ανδρουλάκης.
Ποιο ΠΑΣΟΚ επιστρέφει;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι ραδιούργοι έχουν όνομα και διεύθυνση;
Σοβαρές καταγγελίες έκανε ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Παπανδρέου. Μίλησε για παρεμβάσεις «από εξωθεσμικά κέντρα και παράγοντες της Δεξιάς στην εσωκομματική εκλογική...
Οι ραδιούργοι έχουν όνομα και διεύθυνση;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πρώτη φορά Αριστερά: άλλο 1981, άλλο 2015
Με αφορμή την επέτειο για τα 40 χρόνια από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την αρχηγία στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., είδαμε πολλά αφιερώματα – άλλα επαινετικά με μεγάλο βαθμό...
Πρώτη φορά Αριστερά: άλλο 1981, άλλο 2015
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η μεταπολίτευση του 1981!
Από το 1981 και μετά στο πεδίο της δημοκρατίας έγιναν πολλές αλλαγές. Ακόμη και η κομμουνιστική Αριστερά δεν έχει να προσάψει κάτι σοβαρό στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ισως την ατολμία του να αναλάβει πιο...
Η μεταπολίτευση του 1981!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας